Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 3. 2017,
9.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

1

Natisni članek

Akrapovič Petrol Mercator poklic Moja služba

Petek, 10. 3. 2017, 9.47

6 let, 7 mesecev

Znanja in poklici prihodnosti

Ali gredo slovenska podjetja v korak s časom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

1

razvoj daljnogled | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kako so se na spremembe, ki smo jim priča v znanosti in tehnologiji, odzvala slovenska podjetja in kakšen je njihov pogled na prihodnost? Kaj svetujejo mladim, ki bodo čez nekaj let začeli svojo karierno pot?

Zaradi hitrega razvoja znanosti in tehnologije naj bi kar 65 odstotkov otrok, ki danes vstopajo v šolo, po koncu izobraževanja opravljalo poklice, ki jih danes sploh še ne poznamo. Bliskovit razvoj v zadnjih dvajsetih letih pa je povzročil, da številni poklici danes izumirajo, vse več pa je tudi takšnih, ki jih pred leti nismo poznali.

Nekaj slovenskih podjetij smo zato vprašali, ali so že naleteli na nova delovna mesta, ki so posledica razvoja, kakšna so njihova pričakovanja za prihodnost in kaj svetujejo mladim, ko se bodo odločali za poklicno pot.

Akrapovič: nove zaposlitve v livarni za litje titana

Podjetje Akrapovič je v svetu znano po razvoju in izdelavi izpušnih sistemov.  | Foto: Podjetje Akrapovič je v svetu znano po razvoju in izdelavi izpušnih sistemov. V podjetju Akrapovič, ki razvija in izdeluje svetovno znane izpušne sisteme za motociklizem in avtomobilsko industrijo, so v zadnjih letih na novih delovnih mestih zaposlovali zaradi posledice razvoja tehnologije in širitve podjetja.

Tako so na primer zaradi odprtja livarne za precizijsko litje titana zaposlili strokovnjake s tega področja. 

Pri Akrapoviču pričakujejo, da bosta glavni področji v naslednjih letih ostala razvoj in izdelava izpušnih sistemov za vozila, pri čemer bodo razširili produktno paleto tudi na druge dele za vozila (npr. difuzorji za avtomobile).

 

Znanja in veščine, ki bodo štele v prihodnosti:

  • Podjetje. Pisarna. Prihodnost. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock sposobnost za razumevanje globljega pomena tega, kar je bilo izraženo ali prebrano,
  • socialno inteligentnost,
  • inovativno mišljenje,
  • medkulturne kompetence,
  • sposobnost razumevanja, osmišljanja in obdelave velike količine podatkov,
  • pismenost za nove medije,
  • multidisciplinarnost (globlje poznavanje enega področja in razumevanje drugih področij),
  • sposobnost strateškega razmišljanja,
  • selekcioniranje pomembnih informacij,
  • virtualno sodelovanje in komunikacijo.

Pri Petrolu bodo pri usmeritvah pazili na milenijce

Pri Petrolu želijo s pomočjo pametnih rešitev za dom, mobilnost in poslovanje postati vodilni regijski igralec na področju energetike in povezanih storitev, nam je povedala Ika Krevzel Panić, članica uprave družbe. 

V Petrolu želijo svojo ponudbo približati milenijcem, zato so nekatere spremembe v podjetju vezane tudi na to skupino. | Foto: Tina Deu V Petrolu želijo svojo ponudbo približati milenijcem, zato so nekatere spremembe v podjetju vezane tudi na to skupino. Foto: Tina Deu "Skladno z našo vizijo je usmerjena tudi kadrovska strategija, ki je že vplivala na nove zaposlitve strokovnjakov s področja mobilnosti, informacijske tehnologije (IT), spletne trgovine in marketinga. S pomočjo strokovnih in zadovoljnih delavcev, zaposlenih na pravih delovnih mestih, želimo svojim kupcem zagotoviti celovito in prijazno uporabniško izkušnjo na enem mestu," dodaja naša sogovornica.

Po besedah Krevzel Panićeve se milenijci, to je generacija mladih, ki so rojeni v obdobju med začetkom 80. let in sredino 90. let prejšnjega stoletja, najpogosteje odločajo za spletno nakupovanje s kombinacijo računalnika in mobilnih naprav, zato v njihovem svetu ni prostora za trgovce, ki zaostajajo za tehnologijo. Prav zato Petrol razvija produkte in storitve, ki bodo bližje tej generaciji. Kljub temu ne bodo zanemarili tradicionalnih prodajnih mest.

Kje bo zaposlenost v prihodnje rasla in kje upadala

Raziskave kažejo, da bo zaposlenost rasla v naslednjih skupinah poklicev: računalništvo in matematika, arhitektura in inženiring, upravljanje, poslovanje in finančne operacije, prodaja. 

Upad zaposlovanja pa grozi naslednjim skupinam: inštalacija in vzdrževanje, pridelava in ekstrakcija, umetnost, dizajn, zabava, šport, proizvodnja in produkcija, pisarna in administracija. (Več podrobnosti v spodnji grafiki.)

Lek: Poklic prihodnosti bo upravljalec sprememb

Na področju farmacije smo priča izredno hitremu razvoju znanosti in tehnologij, ki temeljito spreminjajo postopke raziskav, razvoja, proizvodnje zdravil in načinov zdravljenja, nam je povedala Darja Ferčej Temeljotov iz Leka. 

Za vsa področja dela velja, da bo gospodarska družba uspešna samo toliko, kot bodo uspešni njeni zaposleni, saj so ključ do uspeha vedno in povsod ljudje. Zato bo v prihodnje še bolj kot kdaj prej pomembno vsestransko razvijati organizacijo, ki bo omogočala neprestano strokovno in osebnostno rast sodelavcev, razvoj inovativnosti in podjetništva, internacionalizacijo znanj in strokovnjakov, meni Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov v Leku. | Foto: Za vsa področja dela velja, da bo gospodarska družba uspešna samo toliko, kot bodo uspešni njeni zaposleni, saj so ključ do uspeha vedno in povsod ljudje. Zato bo v prihodnje še bolj kot kdaj prej pomembno vsestransko razvijati organizacijo, ki bo omogočala neprestano strokovno in osebnostno rast sodelavcev, razvoj inovativnosti in podjetništva, internacionalizacijo znanj in strokovnjakov, meni Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov v Leku. "Danes so za vse faze načrtovanja in izdelave zdravil značilne visoko zmogljive procesne tehnologije, s katerimi lahko v zelo kratkem času izdelamo ali simuliramo in ovrednotimo veliko število vzorcev, iz množice podatkov pa preprosto izluščimo potrebne informacije. To pomeni, da so vedno bolj potrebni interdisciplinarni profili, ki imajo poleg osnovnih farmacevtskih in kemijskih znanj dodatne veščine s področja avtomatizacije, robotizacije, procesnih analitskih tehnik, modeliranja in simulacij, obdelave masovnih podatkov in digitalizacije," dodaja naša sogovornica.

Kot pravi, se povsod srečujejo s spremembami in nedvomno bo eden od poklicev prihodnosti prav to – upravljalec sprememb ("change manager") in nenehnih izboljšav ("continuous improvement manager").

Kakšna prihodnost čaka bolnike?

Kot dodajajo v Leku, narašča populacija starejših, kar pomeni porast kroničnih in nevrodegenerativnih bolezni, sledijo presnovne in avtoimune motnje, žal močno naraščajo tudi rakava obolenja. So pa tudi raziskave in znanstveni napredek na tem področju najvidnejši.

zdravila farmacevt | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na področju farmakoterapije bomo priča prehodu od simptomatskega k vzročnemu zdravljenju, od množičnega k osebno naravnanemu. Na to vpliva razvoj bioloških zdravil, genomoke, proteomike in molekularnih diagnostičnih testov. Razvoj pametnih naprav in nosljivih merilcev bo spreminjal način zdravljenja, omogočal boljši stik med pacientom in zdravnikom, boljši nadzor nad potekom bolezni, lahko tudi kar iz domačega naslanjača (telemedicina).

V prihodnje bo naraščal pomen sodelovanja med raziskovalno sfero in gospodarstvom, od razvoja produktov do sodelovanja strokovnjakov, pravijo v Leku. 

Pri Mercatorju pozorni na nove nakupovalne navade

Tudi pri Mercatorju, največjem slovenskem trgovcu, odgovarjajo, da je kar nekaj področij, kjer morajo že danes gledati v prihodnost, recimo v logistiki, na IT-področju in na področju razvoja odnosa s kupci.

Mercator, trgovina | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Zato vlagamo ne le v nove tehnologije, ampak tudi v strokovnjakinje in strokovnjake na teh področjih. Tako imamo tudi specialiste za razvoj odnosa s kupci prek družabnih omrežij, za razvoj spletne trgovine Mercator in drugih novih prodajnih platform, na primer mobilnih aplikacij za skeniranje izdelkov in samostojno opravljanje nakupov in podobno," nam je povedal Gregor Rajšp, direktor kadrovskega sektorja v Mercatorju.

Kupci si bodo po navedbah sogovornika v prihodnje želeli več izbire in svobode – tako pri kupovanju prek mobilnih aplikacij in s pomočjo različnih avtomatiziranih storitev, kot je recimo Amazon Go, pa do še bolj osebne obravnave, morda celo osebnega svetovalca pri nakupih.

 Nasveti mladim, ki se bodo odločali za poklicno pot

študij mladi šola informativni dan | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Akrapovič

"Mladim svetujemo, naj temeljito premislijo o izbiri poklicne poti, predvsem pa naj izberejo tisto, ki jim bo zagotovila poklic, v katerem bodo lahko razvijali in maksimalno izkoristili svoj potencial."

Petrol: Ika Krevzel Panić, delavska direktorica

"Mladim svetujem, naj si ne glede na razvojne trende in 'dobičkonosnost' posameznega poklica oz. delovnega mesta, izberejo poklic oz. delo, ki jih osebno zadovoljuje, motivira, spodbuja njihov osebni razvoj in ki ga bodo opravljali z veseljem. Delavci, ki z veseljem opravljajo svoje delo, se veselijo novih delovnih izzivov, se radi vračajo med sodelavce in se dobro počutijo pri opravljanju dela, prav tako opravljajo delo bolj kakovostno, so bolj produktivni in ustvarjalni ter vidijo več rešitev in boljše rešitve. Zadovoljstvo pri delu vpliva tudi na osebno zadovoljstvo in rast posameznika ter njegovo zdravje."

Lek: Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov

"Dobro je, če veš, kaj te veseli, saj je tako motivacija za delo velika. Če poznaš cilj, je laže najti pot. A vedno ni tako, pa tudi ni mogoče biti navdušen nad stvarmi, ki jih ne poznaš. Zato pa je toliko pomembneje biti radoveden, odprt za nova znanja in seveda primerno prizadeven in delaven. In imeti  pogum, tudi v trenutku, ko ne kaže najbolje, pogosto je potrebne kar nekaj vztrajnosti, da pridemo na pravo pot . Pri nas cenimo znanje, dobro komunikacijo in timsko sodelovanje, prilagodljivost in pripravljenost na nenehno učenje in iskanje boljših rešitev. Na vas mladih svet stoji in zaradi vas se hitreje vrti, kdor ima željo z delom in znanjem podpreti razvoj svoje kariere, mu bo uspelo!"

Mercator: Gregor Rajšp, direktor kadrovskega sektorja

"Mladim svetujem, naj se predvsem prepričajo, kaj so njihove prednosti, na katerih področjih so močni, kaj jim 'leži' in kaj jih res veseli. Samo to bodo potem v življenju res z veseljem delali, se stalno učili in napredovali."

 

Ne spreglejte