Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
18.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

knjiga knjižni sejem bizi

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 18.45

6 let, 7 mesecev

Začenja se knjižni sejem: kdo so prvaki med slovenskimi založniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pred knjižnim sejmom smo preverili, katere so najuspešnejše slovenske založbe. Pri najmočnejši, založbi Mladinska knjiga, v zadnjih 12 mesecih opažajo prve znake oživljanja knjižnega trga.

Deset najmočnejših knjižnih založb je imelo lani 58,3 milijona evrov prihodkov. Slabo polovico so ustvarili pri največji slovenski založbi Mladinska knjiga. Leta 2013 je deseterica najmočnejših ustvarila 53,7 milijona evrov, leto pred tem pa skoraj 58 milijonov evrov prihodkov.

O razmerah na slovenskem knjižnem trgu, poslovanju, izzivih in načrtih smo se pogovarjali s predstavniki treh slovenskih založb: Mladinska knjiga založba (prva na lestvici), Učila International¸(druga na lestvici) in Družina (četrta na lestvici).

Krivulja se počasi obrača navzgor

Pri Mladinski knjigi Založbi (MKZ) v letošnjem, za založbo jubilejnem 70. letu, poslujejo v okviru načrtov. V primerjavi s preteklimi leti – lani so zabeležili za dvesto tisoč evrov izgube – se letos poslovanje izboljšuje.

"Na slovenskem splošnem knjižnem trgu se v zadnjih 12 mesecih kažejo prvi znaki postopnega oživljanja, posledično se je tudi padec prodaje knjig ustavil, krivulja se je obrnila navzgor," opisuje Mojca Hribar z MKZ.

Družina, knjižna založba, medijska hiša in potovalna agencija v enem

Na četrtem mestu Bizijeve lestvice podjetij, ki se ukvarjajo (tudi) z založništvom, je podjetje Družina. Direktor Tone Rode letošnje poslovanje ocenjuje kot dobro, predvidoma bodo presegli načrtovane rezultate na vseh področjih delovanja: časopisno-medijskem, revijalnem programu, knjižnem progamu in potovalni agenciji.

Prodaja njihovih knjig sicer narašča iz leta v leto. Razloge za rast Tone Rode vidi predvsem v prenovi in razširitvi knjižnega programa ter v razvoju novih prodajnih poti.

"Res pa je, da smo pred leti načrtovano prodajo dosegli z manj naslovi, letos pa jo presegamo z bistveno širšo ponudbo, segmentirano za različne profile bralcev in kupcev," razlaga Rode.

Prodaja knjig narašča, povprečna prodajna cena pada

"Prodaja naših knjig leto za letom narašča, žal pa pada povprečna prodajna cena," opaža direktor drugouvrščene založbe na lestvici, Učil International, Srečko Mrvar. Pojasnjuje: "To z drugimi besedami pomeni, da je za identičen rezultat treba prodati več knjig."

Direktor tržiške založbe ocenjuje, da bodo letos prodali več kot milijon knjig. "Glede na to, da razmere letos niso bile ugodne, smo s poslovanjem zadovoljni. Rast ne bo posebej izrazita, bo pa."

Največja založba bo letos izdala okoli 640 knjig in učbenikov

Do konca letošnjega leta bodo pri največji slovenski založbi izdali okoli 640 knjig in učbenikov, od tega 218 ponatisov. Pri hčerinski Cankarjevi založbi bodo izdali 50 naslovov, od tega bo ponatisov deset. Podoben obseg so imeli tudi lani in pred petimi leti, se je pa od leta 2010 spremenila struktura tiskanih knjig po segmentih.

Založba Družina na leto izda 100 knjižnih naslovov. Za primerjavo: pred petimi leti so jih izdali 60. Pri založbi Učila International računajo na to, da bodo letos izdali okoli 400 knjižnih naslovov, lani so jih izdali 407, leta 2010 pa nekaj čez 300.

E-knjige predstavljajo le odstotek celotnega knjižnega trga

Mladinska knjiga bo konec tega tedna v Medovodah odprla že svojo 50. knjigarno v Sloveniji. Razvijajo pa tudi digitalno založništvo. Tako so v juliju 2013 odprli svojo e-knjigarno, za letos načrtujejo na seznam e-knjig uvrstiti 120 naslovov z letnico 2015. Je pa po besedah Mojce Hribar z MKZ slovenski trg e-knjig za zdaj še majhen in predstavlja le odstotek celotnega trga.

Izdaje elektronskih knjig so se lotili tudi pri Družini, ki ima po Sloveniji štiri svoje knjigarne. Od leta 2013 so njihovi knjižni naslovi prisotni v sistemu iBooks, neposredno ali prek aplikacije eknjige Družina, nam razloži direktor podjetja Tone Rode. Od leta 2014 svoje knjige tržijo tudi na platformi Biblos. Njihov fond elektronskih knjig tako vztrajno raste, lotili pa so se tudi digitaliziranja tistih "zimzelenih uspešnic, ki jih ni več na trgu".

Pri klasičnem založniškem vzorcu pa vztrajajo pri založbi Učila International, kjer ocenjujejo, da prodaja elektronskih izdaj ne bi pokrila stroškov njihove produkcije. "Trend digitalizacije se je tudi v razvitem svetu ustavil in klasična knjiga ponovno dobiva na veljavi," dodaja direktor Srečko Mrvar. Njihova založba ima po Sloveniji 21 knjigarn.

Se pa pri gorenjski založbi Učila lahko pohvalijo z najbolj zaželeno, pa tudi najbolje prodajano knjigo te jeseni v slovenskih knjigarnah.

Najbolje prodajana knjiga letošnje jeseni je Grey

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev namreč vsak mesec objavi lestvici desetih najbolje prodajanih knjig v slovenskih knjigarnah. Razdeli jih v dve kategoriji, v knjige za odrasle ter tiste za otroke in mladino.

Septembra in oktobra so slovenski kupci največkrat posegli po knjigi Grey, četrtem delu knjižne serije Petdeset odtenkov ameriške avtorice E. L. James. V slovenskem prevodu je, kot smo že omenili, knjiga izšla pri založbi Učila International. Direktor založbe Srečko Mrvar natančnega števila prodanih izvodov ne razkriva, pravi pa, "da je to lepa petmestna številka".

Za letošnjo najbolje prodajano knjigo založbe Mladinska knjiga za zdaj velja pesniška zbirka Cirila Zlobca Ljubezen, čudež duše in telesa, ki so jo do včeraj prodali v 5.285 izvodih. Ker je pred vrati praznična sezona, pri založbi predvidevajo, da se bodo podatki do konca leta še spremenili.

Pri Družini se letos najbolje prodajata knjigi Ekonomija dobrega in zla češkega avtorja Tomaša Sedlačka, ki je bila na lanskem knjižnem sejmu nagrajena kot najboljša poslovna knjiga, ter kuharska knjiga kuharja in župnika Marka Čižmana Gremo kuhat!. Prodajnih številk direktor Tone Rode ne razkriva.

Ne spreglejte