Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 6. 2015,
10.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 24. 6. 2015, 10.14

6 let, 6 mesecev

Najbolj donosne slovenske turistične agencije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po podatkih bizi.si se lahko z največ prihodki v lanskem letu pohvali turistična agencija Kompas, a se žal ne more pohvaliti tudi z največ dobička. Hrvaška je za Slovence še vedno dopust brez primere.

Največja turistična agencija in agencija z najdaljšim stažem letos namreč praznuje 60 let delovanja in lahko je ponosna, da je na lestvici z največ prihodki poslovnega imenika bizi.si na najvišjem mestu. Kompas je lansko leto sklenil s 65,9 milijona evrov prihodkov.

Na lestvici z največ prihodki ji s precejšnjim zaostankom sledi turistična agencija Sonček, ki je lansko leto končala z 31,8 milijona evrov prihodkov. Sledi ji agencija Relax turizem s 27,2 milijona evrov prihodkov, na koncu lestvice desetih najboljših je Demaco s 7,6 milijona evrov.

Zakaj ima Kompas največ prihodkov? Pri Kompasu so prepričani, da je njihov adut celovita ponudba, se pravi, da poleg potovalnih ponudb ponujajo tudi prodajo letalskih vozovnic in hotelskih storitev, organizacijo prevozov doma in v tujini, posredovanje pri pridobivanju vizumov, prodajo vstopnic za kulturne, športne in druge prireditve, organizacijo poslovnih potovanj.

"Kompas je tudi najpomembnejša 'incoming' slovenska agencija, ki skrbi, da prek svojih podjetij v tujini Slovenijo in sosednje trge vsako leto obišče vse več tujih turistov," je dodala Tina Peček, vodja trženja.

Na lestvici z največ dobička lansko in letošnje leto vodi Alpetour – potovalna agencija. Leto 2014 so sklenili z 2,6 milijona evra dobička, kar je precej več kot pri drugi agenciji na lestvici, Izletniku Celje, ki je v žep pospravil 1,2 milijona evra dobička.

Alpetour z največ dobička A kot je poudarila direktorica Alpetoura Ivanka Zupančič Gaber, je njihova glavna dejavnost prevoz potnikov v cestnem potniškem prometu. "Prihodki od turizma kot stranske dejavnosti v strukturi celotnega prihodka pomenijo le 6,4 odstotka. Zato menim, da primerjava naših doseženih rezultatov z rezultati čistih turističnih agencij ni realna."

Za njim se po dobičku pojavijo podjetje Demaco, Relax turizem in turistična agencija Sonček. Lestvico sklene Družina Krumpak s 50 tisoč evri dobička.

Pri agenciji Sonček, ki ima v svoji ponudbi skoraj vse, pa veliko stavijo na počitnice v Sloveniji in na odlično ceno. "Ne nazadnje smo slovenska agencija, ki v slovenske hotele pripelje največ slovenskih gostov. Naše sodelovanje s slovenskimi in hrvaškimi hotelirji je odlično in z večino se slišimo skoraj vsak dan, plod tega sodelovanja pa so odlične cene za naše potnike," meni Nataša Jeza Kotnik, vodja trženja.

So spletne rezervacije grožnja turističnim agencijam? Splošne smernice, ki so zaznavne po svetu, kažejo na povečanje individualnih potovanj pri vseh generacijah, saj je že 50 odstotkov vseh rezervacij opravljenih prek spleta, a pri potovalni agenciji Sonček menijo, da ta trend v Sloveniji še ni skrb zbujajoč.

"Spletne rezervacije tudi pri nas postopoma naraščajo, nismo pa še na ravni severne Evrope, sploh Anglije, kjer je ta praksa že veliko bolj ustaljena. Seveda vsak spletni ponudnik pridobi določen delež gostov, med njimi je zagotovo zelo opazen Booking.com. Naša naloga je, da gosta privabimo v svoje poslovalnice ali na spletno stran, kjer je mogoče rezervirati hotele vseh teh številnih evropskih spletnih ponudnikov. Torej je naša ponudba pravzaprav še večja, potniki pa imajo vseeno večjo varnost, asistenco in dodatno skrb za brezhiben potek svojih počitnic."

Pri Kompasu spletne ponudnike razumejo kot zdravo konkurenco, a ker stavijo na tradicijo, se veliko kupcev k njim vrača. "Prodaja prek spletnih agencij ne vpliva pomembno na naše prodajne rezultate. Kompas internetne ponudnike razume kot zdravo konkurenco, nikakor ne kot grožnjo. Zagotovo pa je tradicija eden izmed razlogov, zakaj se potniki vračajo k nam."

Hrvaška najbolj zaželena destinacija za poletne počitnice

Raziskava, ki jo je marca opravil Episcenter, je pokazala, da namerava velika večina Slovencev letošnje poletne počitnice preživeti na Hrvaškem. Pri Kompasu in pri Sončku so nam izsledke raziskave le še potrdili, saj v povpraševanjih po poletnih aranžmajih prednjači Hrvaška, sledijo ji dopusti na grških otokih, v Turčiji in Egiptu.

Ne spreglejte