Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 10. 2015,
13.50

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

cvetličarji cvetličarna prvi november

Četrtek, 29. 10. 2015, 13.50

3 leta, 5 mesecev

Kdo so najuspešnejši cvetličarji, ki imajo v teh dneh polne roke dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Teden pred prvim novembrom je za cvetličarje glavna sezona, ko delajo praktično noč in dan ter poskušajo prodati, kar so delali v zadnjih petih mesecih. In kakšni so njihovi zaslužki?

V nedeljo bomo obeležili praznik spomina na mrtve, ki se jih večina spomni z obiskom grobov, polaganjem cvetja in prižiganjem sveč. Cvetje, ki ga poklanjamo pokojnim, je simbolično dejanje, ki so ga razvili že v starih kulturah, z njim pa izražamo svoja čustva in navezanost na pokojnika.

Cvetličarji delajo noč in dan, a dodatne delovne sile ne najemajo Teden pred prvim novembrom je zato za cvetličarje eden najbolj napornih tednov v letu, ko morajo v sedmih dneh prodati vse, kar so delali pet mesecev, saj po prvem novembru prodaja zelo upade, so nam pojasnili v Vrtnarstvu in cvetličarstvu Miroslav Kurbus.

Prvi november cvetličarjem predstavlja enega od treh vrhuncev, poleg Dneva žena in Valentinovega. V teh dneh morajo narezati na tisoče cvetov in izdelati na stotine aranžmajev, gnečo pa večinoma obvladujejo z obstoječo delovno silo, a vsi zaposleni delajo prek polnega delovnega časa, večinoma bodo delali tudi v nedeljo.

"Dodatne delovne sile ne najemamo, temveč koristimo prerazporeditve iz drugih programov. Zaposleni imajo v tem času povečan obseg dela, kar je za to obdobje popolnoma razumljivo," pojasnjuje Janez Herodež, direktor podjetja za urejanje prostora PUP, kjer imajo na programu vrtnarstva zaposlenih 28 ljudi.

Za nagrobno cvetje smo še vedno pripravljeni odšteti svoj denar V podjetju PUP, kjer se obseg poslovanja v zadnjih letih rahlo povečuje in je lani v svoji branži ustvaril največ prihodkov, pravijo, da je letošnja prodaja pred prvim novembrom v skladu z načrti.

"Je nekoliko večja kot lani, kupujejo se artikli z oznako akcija, očitno ta napis privlači," pravi Herodež in dodaja, da so najbolj prodajani pripravljeni izdelki, ikebane, lončne krizanteme in sveče.

O količini prodanega cvetja in aranžmajev cvetličarji v tem trenutku še težko govorijo, pravijo pa, da v zadnjih letih v tem času niso opazili ne večjega upada ne rasti prodaje. Bolj se je spremenila struktura prodaje, pravijo v Gardenii Ars florae, kjer opažajo rahel upad prodaje klasičnih aranžmajev.

"Kupci pogosteje posegajo po manjših aranžmajih, deloma pa se na ta račun poveča prodaja svežega rezanega cvetja. Veliko je seveda odvisno od vremenskih razmer, nizke temperature tako zavirajo prodajo svežega rezanega cvetja," pravi Tomaž Čampa iz Gardenie Ars floare.

Da se povpraševanje po cvetju ni bistveno zmanjšalo, lahko sklepamo tudi po skupnem prihodku desetih najmočnejših cvetličarjev. Ti so lani skupaj imeli za dobrih 27,6 milijona evrov, predlani 27,1 milijona in leto pred tem 28 milijonov evrov prihodkov.

Za pol milijona evrov izgube Na lestvici podjetij, ki se ukvarjajo s cvetličarstvom, se zadnja leta glede na prihodek najbolj vzpenja že omenjeno podjetje PUP. Lani je s 6,9 milijona evrov prihodkov s prvega mesta izrinilo podjetje Gardenia Ars Florae z 90 zaposlenimi, od tega polovico v cvetličarnah, ki pa zadnja tri leta beleži upad prihodkov – še leta 2012 jih je imela za 7,3 milijona evrov, lani pa za nekaj manj kot 6,7 milijona evrov.

Cvetličarna Gardenia se sicer vsaj zadnja štiri leta bojuje z izgubo, ki jo je sicer s pol milijona v letih 2012 in 2014 lani uspela znižati na četrt milijona evrov.

Višje prihodke med vodilnimi cvetličarji v zadnjih letih knjiži tudi Agrokor, proizvodnja in promet kmetijskih, cvetličarskih, vrtnarskih in sadjarskih kultur. Podjetje je lani imelo za 4,2 milijona evrov prihodkov, kar je za 122 tisoč evrov več kot predlani in kar 410 tisoč evrov več kot leta 2012.

Nizki dobički zaradi padca marž in nelojalne konkurence Kljub milijonskim prihodkom cvetličarstvo ni najbolj donosna panoga, saj dobiček podjetja z najvišjimi prihodki znaša le 2,5 odstotka vseh prilivov. Od 6,9 milijona evrov prihodkov je namreč podjetju PUP konec leta ostalo slabih 175 tisoč evrov čistega dobička, Gardenia ARS Florae, kot že omenjeno, posluje z izgubo, Agrokor pa je imel za slabih 79 tisoč evrov dobička oz. 1,9 odstotka prihodkov.

"Nizki dobički so posledica padca marž in nižanja cen s strani nelojalne konkurence, predvsem v zasebnem sektorju, ki išče različne načine za doseganje nerealno nizkih stroškov dela zaposlenih," pojasnjuje Herodež. Dodaja, da izredno negativen vpliv povzroča tudi prodaja cvetja in aranžmajev v začasnih prodajalnah, "ki to počnejo le za čas, kot je prvi november, s ciljem ne zaslužiti, ampak le ustvarjati denarni tok".

Nekoliko boljše poslovne rezultate medtem izkazuje ljubljansko podjetje Vrtko, ki je lani v primerjavi z letom prej dobiček povečalo za 178 tisoč evrov. Iz dobrih 3,5 milijona evrov je namreč ustvarilo skoraj 195 tisoč evrov dobička (5,5 odstotka). Želeli smo preveriti, kako jim uspeva, a odgovora nismo dobili.

Največ cvetličarjev dejavnost odpre oktobra Cvetličarsko dejavnost ima po podatkih poslovnega asistenta bizi.si v Sloveniji registrirano 507 podjetij, največ v Osrednjeslovenski (112), Podravski (96) in Savinjski regiji (74).

Med njimi je tri četrtine samostojnih podjetnikov, ki se z dejavnostjo ukvarjajo sami ali pa imajo do dva zaposlena. Ena petina je družb z omejeno odgovornostjo.

Insolvenčnih postopkov je razmeroma malo – predlani jih je bilo pet, lani sta šli v stečaj dve podjetji, letos pa do zdaj dve v stečaj in eno v prisilno poravnavo.

Se pa medtem ves čas ustanavljajo nova podjetja s cvetličarsko dejavnostjo, samo letos jih je dejavnost registriralo že 29, največ oktobra, ko se je s to dejavnostjo začelo ukvarjati devet podjetij. Tudi v preteklih letih je v mesecu pred prvim novembrom to dejavnost registriralo največ podjetij – lani 13 (od skupno 52) in predlani 11 (od skupno 46).

Ne spreglejte