TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
10.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 10.38

8 let

Poljski zunanji minister v ZDA na pogovorih o ščitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poljski zunanji minister Radek Sikorski je v sredo pripotoval na svoj prvi uradni obisk v Washington.

Sikorski se bo s predstavniki ameriške administracije pogovarjal o dvostranskem sodelovanju, predvsem pa o ameriških načrtih nameščanja protiraketnega ščita v Evropi. Sikorski je razloge za svoj obisk podal v sredo v govoru pred konservativnim inštitutom American Enterprise, kjer je namignil, da ima njegova država težave zaradi načrtov o protiraketnem ščitu in želi za to dobiti nekaj več nazaj od ZDA.

Politični pritiski na Poljsko

Čeprav je ni omenil, pa je bilo jasno, da misli na Rusijo, ko je dejal, da je Poljska izpostavljena političnim pritiskom in izsiljevanju nekaterih sosed, ki ostro nasprotujejo projektu. ZDA nameravajo na Poljskem namestiti 10 prestreznih raket za obrambo Evrope pred domnevno grožnjo iz Irana, na Češkem pa namestiti radar. Rusija je prepričana, da je ščit dolgoročno usmerjen proti njej in grozi, da bo proti Poljski obrnila svoje jedrske rakete.

Vlada premiera Donalda Tuska, ki je oblast na Poljskem prevzel novembra, je pripravljena na pogovore z Američani, vendar pa za razliko od prejšnje vlade Jaroslawa Kaczynskega želi od Američanov še kaj več. Sikorski ni natančneje opredelil, kaj si Poljska želi v zameno razen pomoči pri posodabljanju poljskih oboroženih sil. Poljski obrambni minister Bogdan Klich se je v začetku meseca v Washingtonu pogovarjal o posodobitvi zračne obrambe in ZDA naj bi bile pripravljene vsaj na pogovore o tem.

Poljska se ne čuti ogrožene Sikorski je dejal, da se Poljska ne počuti ogrožene s strani Irana niti kakšne druge države z Bližnjega vzhoda. Je pa dejal, da lahko širjenje orožja za množično uničevanje in raketne tehnologije pomeni izziv v prihodnjih letih. Na politični ravni pa si Poljska želi odprave vizumov za svoje državljane, ki potujejo v ZDA.

Poljska je postala največja zaveznica ZDA od nekdanjih socialističnih držav in je poslala svoje vojake v Afganistan ter Irak. Tuskova vlada sedaj namerava do oktobra umakniti še zadnjih 900 vojakov iz Iraka, vendar pa obenem povečuje število vojakov v Afganistanu za 400 na skupaj 1600.

Ne spreglejte