Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 7. 2023,
19.27

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Tour de France Tour de France kolesarjenje kolesar Tadej Pogačar Tadej Pogačar Planet 18 Planet TV

Petek, 21. 7. 2023, 19.27

9 mesecev, 1 teden

Planet TV

Obiskali smo Pogačarjev Klanec #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Od Mačkov do Ščurkov. Imena naših naselij − v državi jih imamo več kot šest tisoč − so zelo raznolika. Približno 80 odstotkov jih ima unikatno ime, druga si deli več naselij. Imena Brezje, Dolenja vas, Potok in Ravne se pojavijo sedemkrat, Gradišče in Pristava osemkrat. Štirikrat pa lahko v državi naletimo tudi na Klanec z veliko začetnico − v občinah Hrpelje -Kozina, Komen, Litija in Komenda. Slednjo se je odpravila ekipa Planet 18.

Miran Tišič
Planet TV Priljubljeni voditelj o nenavadni specialiteti: Kot kakšen piščanec, noben presežek

Klanec najdemo v eni mlajših slovenskih občin, ki leži med Mengšem, Kamnikom in Brnikom, v občini Komenda. Najbolj znan krajan Klanca je zagotovo kolesarski as Tadej Pogačar. Po podatkih statističnega urada pa ima Pogačar 355 sovaščank in sovaščanov, od tega 164 žensk in 192 moških. Kakšno navijaško vzdušje vlada na Klancu pred nedeljskim zaključkom Toura, kako pravimo krajanom Klanca in od kod to nenavadno krajevno ime?

Po pripovedovanjih je bil Klanec včasih pristna kmečka vas, danes pa so na Klancu ostale zgolj še tri kmetije, zemljo so si razdelili, veliko je je v najemu, rastejo pa bojda vsaj hiše skorajda kot gobe po dežju.

Od Klanca do novega nenavadnega krajevnega imena − naš elektronski naslov kraji@planet-tv.si je tudi tokrat na voljo za vse predloge. Če ste ali še boste med potepom po Sloveniji opazili kakšno nenavadno krajevno ime ali pa v naselju s takšnim imenom celo prebivate, bomo veseli, če se nam oglasite.

Klančani pripovedujejo, da se del Klanca torej nahaja na Klancu, med tem, ko je del vasice tudi v dolini. Med 356 prebivalci Klanca se najdeta kar dva šampiona: ob kolesarskem asu Pogačarju v tukajšnji vasi prebiva tudi državni prvak v avtokrosu Igor Kern. Njegov oče nam s ponosom pokaže zbirko pokalov, pa tudi zmagovalno vozilo, ki sta ga s sinom izdelala sama.

Na Klancu so v teh dneh pred televizijske ekrane v času Dirke po Franciji prikovani praktično vsi. "Vsi upamo, da bomo mogoče ujeli te sekunde oziroma že minute in da bo Pogi Vingegaarda prehitel. Glede na zadnji dve tekmi in na to, kar se je na kronometru zgodilo, pa bo malo težje zmagati, a ne bi bili pravi sovaščani, če ne bi navijali zanj za prvo mesto," pravi domačin.

Več o novicah dneva v informativni oddaji Planet 18 vsak dan ob 18. uri na Planetu.
Jutro na Planetu
Planet TV Exatlonovca skupaj posnela duet #video
Jutro na Planetu
Planet TV Voditeljica sredi oddaje pojedla mokarja #video
Suzana Kozel
Planet TV Priljubljena voditeljica razkrila: Letos bom užila dopust v pravem pomenu besede #foto
Spremljajte nas na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.

 

Ne spreglejte