Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 4. 2020,
11.08

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

konflikt prepir partnerski odnos pogovorna oddaja Veronika Podgoršek Zaupno z Veroniko

Ponedeljek, 6. 4. 2020, 11.08

4 leta

Zaupno z Veroniko: kako se spopasti s prepiri v partnerski zvezi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Naj se imata partnerja še tako zelo rada in jima je lepo, prej ali slej se v razmerju pojavijo tudi prepiri. Še posebej zdaj, v obdobju izolacije, so naši partnerski odnosi na hudi preizkušnji, spori pa skoraj neizbežni. O tem, kako se spopasti s prepiri in bolečino, ki jo ti prinašajo s seboj, je v pogovorni oddajo Zaupno z Veroniko govorila specialistka partnerske in družinske terapije dr. Veronika Podgoršek.

Najpogostejša razloga za prepire v zvezi sta seks in denar. | Foto: Getty Images Najpogostejša razloga za prepire v zvezi sta seks in denar. Foto: Getty Images

Kako se te dni, ko so številni v izolaciji bolj napeti in manj potrpežljivi kot sicer, v normalnih okoliščinah zadržati, da med prepiri s partnerjem ne eksplodiramo? Kaj narediti, ko imamo vsega dovolj, pa se zdaj ne moremo nikamor umakniti? Kako se prepirati, ne da v to povlečemo še otroke, in kakšne posledice lahko na njih pusti, če starši svoje boje nenehno bijejo prek njih?

O vsem tem in o še mnogo drugem v oddaji Zaupno z Veroniko, ki je na sporedu vsak torek ob 21. uri tako na Siol.net kot tudi na Planetu. Konkretna vprašanja za dr. Veroniko Podgoršek na omenjeno temo lahko povsem anonimno pošljete prek spodnjega obrazca:

 

Najpogosteje se prepiramo zaradi denarja in seksa

"Finance, seks, občutek nerazumljenosti in kršenje dogovorov. To so na kratko najpogostejši razlogi, da se med partnerjema pojavljajo konflikti," pravi dr. Veronika Podgoršek. Sploh zdaj, v času izolacije, ko smo drug z drugim več kot prej in ko so se mnogi znašli na čakanju na delo ali celo ostali brez službe, se lahko vrstijo hudi prepiri. Strah zaradi finančnih težav, negotovost, ali bo še kdaj tako kot prej, nestrinjanja okrog vzgoje otrok, zdaj ko so ves čas z nami doma – vse to lahko te dni vodi v grdo prerekanje, ki s sabo prinese nemalo bolečine.

Dr. Veronika Podgoršek bo tokrat govorila o tem, kako se soočiti s prepiri v zvezi.  | Foto: Osebni arhiv/Viktoria Podgoršek Dr. Veronika Podgoršek bo tokrat govorila o tem, kako se soočiti s prepiri v zvezi. Foto: Osebni arhiv/Viktoria Podgoršek Včasih se partnerji ne strinjajo v tem, za kaj vse se porablja skupni denar. Spet drugič ga eden od njiju porablja več, kot bi ga naj, ali za nepotrebne stvari – tako vsaj meni njegov partner ali partnerica. So celo primeri, ko drug drugemu skrivata dejansko finančno stanje.

Drugo "minsko polje" v odnosih pa je spolnost. Bodisi so spolne želje povsem različne oziroma ima eden v paru večjo spolno slo kot drugi. Potem je tukaj seveda še varanje – ena od najhujših bolečin, s katero se oseba sooči v življenju. Tudi težave v spalnici so lahko te dni, ko smo večina časa zaprti med štirimi stenami, bolj izrazite, kot sicer.

Kaj so najpogostejše in tudi najbolj usodne napake pri prepirih parov?

"Ko izbruhnejo prepiri, delamo pogosto nevede mnogo usodnih napak. Na primer, grozimo s koncem odnosa. Torej grobo rečemo, da bomo zvezi naredili konec. Ali pa partnerja napadamo, namesto da bi mu na lep način poskušali pojasniti, kaj nas moti, kako čutimo, kaj doživljamo. Če agresivno merimo na drugega, ta tudi nima priložnosti povedati svojega videnja, kajti običajen odziv na napad je protinapad. Iz takšne komunikacije pa seveda ne pride na koncu nič dobrega, konstruktivnega. Tretja napaka, ki jo delamo pri prepiranju, pa je popoln umik – partnerja ignoriramo in se umaknemo, kar seveda tudi ni v redu," pojasni Veronika.

Preberite tudi:

Veronika Podgoršek
Planet TV Zaupno z Veroniko: Za dober odnos je treba seksati dvakrat tedensko #video
Planet TV Seks za eno noč – ne trpi le prevarani, temveč tudi tisti, ki je varal #video
Trendi Moški in ženske varanje dojemamo drugače #intervju
Ne spreglejte