TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 1. 2016,
17.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Piran Peter Bossman občina ARSO Predlagaj županu

Petek, 15. 1. 2016, 17.58

7 let, 12 mesecev

"Piran je z morja videti kot cigansko naselje." Občina: O Punti bomo odločili še letos.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dali ste moratorij za obnove teras na Punti, dela pa se nadaljujejo: ustavite dela in zahtevajte rušitev, piranskega župana Bossmana poziva bralka. Težave se bomo lotili kmalu, obljublja Občina Piran.

"Pokličite krajane mesta in skupaj boste zmogli, to vam zagotavljam," je v dopisu piranskemu županu Petru Bossmanu zapisala bralka iz Pirana. Ta bo lepši, zdaj pa je z morja videti kot cigansko naselje, je prepričana, saj so zunanjo podobo stavb in teras na Punti nekateri gostinci v zadnjih desetletjih urejali samovoljno.

Kljub moratoriju na dela in obnove teras na piranski Punti se dela nadaljujejo, pojasnjuje bralka. "Ne recite, da se ne da urediti, vse se da – in to dobro veste," je bila odločena.

Gospod Bossman, ne nasedajte gostincem, da so reveži Župana Bossmana poziva, naj se obnaša kot dober župan svojim krajanom, ustavi dela na Punti in zahteva rušenje nezakonito postavljenih objektov ter postavitev v stanje pred letom 1970. "Z dobro voljo se da, pa ne nasedajte gostincem, kakšni reveži so, ker ni res," je pismo sklenila bralka.

Za pojasnila smo zaprosili župana Petra Bossmana oziroma piransko občino.

Občina Piran: Zapisano drži, a sami gradenj ne moremo ustaviti "Občine ne morejo ustavljati gradenj, niti v primerih, ko gre za tako očitne kršitve predpisov o graditvi, kot je v to primeru teras na Punti," nam je odgovorila Slavica Tucakov z občine Piran.

Vsekakor pa bodo morali investitorji te nezakonite objekte odstraniti, je prepričana Tucakova. "Bodisi sami in v sodelovanju z občino, bodisi na podlagi odločbe gradbenega inšpektorja inšpektorata za okolje in prostor," pojasnjuje. Obenem priznava, da so bili v zadnjih desetletjih na območju Prešernovega nabrežja in Punte v Piranu priče "nizu neustreznih in nedovoljenih posegov na javnih površinah".

Trije projekti za prenovo Punte čakajo odziv najemnikov Skupaj s pristojnimi institucijami (zavodoma za kulturno in naravno dediščino ter agencijo za okolje) so začeli iskati možnosti za rešitev, da bi določili jasne pogoje, razlagajo na občini. Pridobili so izhodiščne smernice in se sestali s predstavniki krajevne skupnosti ter najemniki, ki so jih obvestili o predlogu načrta za ureditev območja, dodajajo.

Gre za razmejitve prostora glede na rabo, tlakovanje in ureditev območij, obalni zid in urbano opremo, pojasnjujejo na občini.

Najemnikom je občina predlagane rešitve za Prešernovo nabrežje in Punto predstavila že oktobra lani in jih prosila, da se do konca lanskega leta opredelijo do predlogov, ki po mnenju občine predstavljajo kompromis.

Ker se številni najemniki do predlaganih rešitev do konca leta niso opredelili, so se odločili, da rok za oddajo mnenj in predlogov podaljšajo do 31. januarja 2016.

Če odziva do konca meseca ne bo, se bo občina odločila sama "Če se do predlogov ne bodo opredelili niti v podaljšanem roku, bo Občina Piran postopek prostorskega urejanja Punte nadaljevala sama," je zapisala Tucakova in obljubila, da bo Občinski svet Občine Piran odločitev o prihodnji ureditvi Punte vsekakor sprejel že letos.

Ne spreglejte