Pahor prihodnje leto v Silicijevo dolino

Premier Borut Pahor je v okviru petkovega poslovnega foruma Vlaganje v zeleno za novinarje v New Yorku napovedal, da za prihodnjo pomlad načrtuje obisk Silicijeve doline v Kaliforniji.
Pahor prihodnje leto v Silicijevo dolino

Kot je dejal, so obisk Silicijeve doline prvotno načrtovali že sedaj, v času splošne razprave 65. zasedanja Generalne skupščine ZN, vendar se želijo na obisk bolje pripraviti, in sicer z odgovori na vprašanje, zakaj bi vlagatelji visoke tehnologije, ki nameravajo priti v EU, prišli prav v Slovenijo.

Slovenije - Silicijeva dolina Evrope Glede obiska Bele hiše pa je premier dejal le, da bo do njega prišlo spomladi. Obisk Silicijeve doline bo nadaljevanje zamisli, da bi iz Slovenije naredili "Silicijevo dolino Evrope", kjer bi imeli majhni in srednje veliki inovatorji prostor za nadaljnje delo in razvoj. Zato že poteka projekt spreminjanja zakonodaje in odprave notranjih ovir v Sloveniji, ob upoštevanju okvira EU.

"Če se ne bomo spremenili, bomo začeli zaostajati" Po Pahorjevih besedah bi bila izvedba projekta, za katerega je ideja nastala letos spomladi, tudi priložnost za spremembo "okostenele atmosfere doma in mentalitete dežele". "Svet okrog nas se hitro spreminja in če se ne bomo spremenili tudi sami, bomo začeli zaostajati," je dejal Pahor in dodal, da se Slovenija dokončno rešuje iz krize in gre na pot gospodarskega okrevanja, kar bo potrebno postaviti na prave temelje. Kot dokaz, da se zadeve spreminjajo na bolje, je Pahor navedel Prekmurje, ki je bilo po številnih gospodarskih in socialnih kazalcih na repu slovenskega razvoja, po zadnjih raziskavah pa se temu upira in se prebija naprej.

"Vsi so rekli, da če pade Mura, potem pade tudi Prekmurje. Ni res. Ne samo, da Mura ni potonila, ampak smo jo uspeli prestrukturirati, hkrati pa povedali, da ne more vse viseti na enem podjetju in to v panogi z delovnimi mesti, ki imajo nizko dodano vrednost," je povedal Pahor in dodal, da je bil vladni interventni zakon uspešna vzpodbuda za nastanek novih podjetij. Tako uspešna, da sedaj po Pahorjevih besedah tudi druge pokrajine želijo podobne zakone. "Mi smo se odločili za poseben zakon, ki bo veljal za vse. To je zakon o odpravljanju razlik v regionalnem razvoju Slovenije," je dejal premier.

Pahor je imel ob robu poslovnega foruma pogovor z generalnim direktorjem podjetja Xerox Lynnom Blodgettom, s katerim sta govorila o možnostih vlaganj v transportno infrastrukturo v Sloveniji, ki jo želi vlada posodobiti. "Podrobnosti morebitnega dogovora bodo ostale poslovna skrivnost, vendar pa bo Blodgett z delegacijo obiskal Slovenijo in bo dobil na voljo potrebne podatke, na podlagi katerih bo ocenil, ali je projekt zanimiv. To bomo storili tudi mi," je še dodal Pahor.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano