TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2008,
13.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 17. 1. 2008, 13.35

8 let

Odstop ministra zamajal italijansko vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Italijanski pravosodni minister Clemente Mastella je danes potrdil svoj odstop, potem ko se je v korupcijskem škandalu pojavilo tako njegovo kot tudi ime njegove žene.

Obenem je v odstopnem nagovoru napovedal, da bo iz vladne koalicije izstopila tudi njegova stranka Udeur. Mastella je dejal, da potrjuje svoj odstop zaradi "ohranitve dostojanstva in časti". Obenem je povedal, da bo njegova sredinska katoliška stranka izstopila iz vladne koalicije premiera Romana Prodija, ki je doslej imela le en sedež večine v zgornjem domu parlamenta. Dejal je, da bo stranka koalicijo podpirala od zunaj, pri čemer se bo odločala od primera do primera.

Prodi bo sam prevzel pravosodni resor

Prodi je sporočil, da bo po odstopu Mastelle sam začasno prevzel vodenje pravosodnega ministrstva. Premier je v zvezi s krizo, v katero je zašla njegova levosredinska koalicija, danes popoldne spregovoril v italijanskem parlamentu. Kot je povedal, bo sam začasno prevzel dolžnosti ministra, in sicer v upanju, da se bo Mastella po razrešitvi trenutnih pravnih zapletov vrnil v vlado. Dodal je še, da želi s tem zagotoviti kontinuiteto pravosodne politike in trdnost svoje vlade.

Ministrova žena v hišnem priporu Mastella je odstopno izjavo podal že v sredo, vendar jo je Prodi zavrnil. Mastella se je Prodiju zahvalil za podporo in dejal, da bo odločitev vnovič pretehtal in jo sporočil danes. Za odstop se je odločil, potem ko so njegovo ženo Sandro Lonardo, ki predseduje svetu stranke Udeur južnoitalijanske dežele Kampanije, obtožili sprejemanja podkupnine od bolnišnice v Caseri blizu Neaplja in jo s še nekaj drugimi člani stranke zaprli v hišni pripor.

Udeur ima v zgornjem domu italijanskega parlamenta tri sedeže in je zato izjemno pomembna za Prodijevo vlado, saj ima vladna koalicija le en sedež večine. Mastella je že pred tem grozil, da bo njegova stranka izstopila iz devetstrankarske koalicije, ko ji ni uspelo sprejeti nujno potrebnega sporazuma o volilni reformi. Udeur je na parlamentarnih volitvah leta 2006 sicer dobil 1,6 odstotka glasov.

Ne spreglejte