Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2019,
14.49

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

24

Natisni članek

Marjan Podobnik SLS volkovi

Torek, 13. 8. 2019, 14.49

4 leta, 8 mesecev

Volkove bodo lahko streljali na celotnem območju, ne le ob pašnikih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

24

Predstavniki ključnih deležnikov so danes na sestanku z okoljskim ministrom Simonom Zajcem, do katerega je prišlo v luči glasnih kritik in protestov v kmetijskih vrstah zaradi neučinkovitega odstrela volka po interventnem zakonu, dorekli nekatere spremembe, ki naj bi povečale njegovo učinkovitost. V SLS vsakemu, ki bo zakonito odstrelil volka, ponuja 500 evrov kot spodbudo.

Na sestanku so bili med drugim prisotni predstavniki zavoda za gozdove, zavoda za varstvo narave in lovske zveze, ni pa na njem bilo predstavnikov Sindikata kmetov Slovenije, ki so v preteklih dneh pozivali k Zajčevi razrešitvi.

Minister je po srečanju najprej odločno zavrnil pozive k odstopu oz. razrešitvi, v nadaljevanju pa je povedal, da so se udeleženci sestanka dogovorili glede nekaterih novosti.

Zavoda za gozdove in za varstvo narave bosta tako dovoljevala, da se odstrel volkov dogaja na celotnem območju, kjer se trop giba, in ne le na travniku ob približevanju živalim na paši. Tako bo odpadla ena od omejitev, na katero so opozarjali lovci, takšen pristop pa je skladen tudi z nedavno sprejetim interventnim zakonom o odvzemu medveda in volka.

Spremenil se bo tudi sistem izvajanja odločb

Simon Zajc | Foto: STA , Foto: STA , Spremenil se bo tudi sistem izvajanja odločb o izrednem odstrelu volkov. Agencija RS za okolje bo tako lahko ob vsaki prijavi škode po volku sama začela postopek za izredni odstrel, in ji ne bo treba čakati na pobudo nekoga drugega - največkrat je bil to do zdaj zavod za gozdove. Še vedno pa bosta morala zavoda za gozdove in varstvo narave dati mnenje, ali je odstrel upravičen.

Zajc verjame, da sta tako padli glavni oviri, na kateri so opozarjali lovci.

Zajc pozive k odstopu, ki ga je dobil s strani Sindikatov kmetov Slovenije, označil za "poceni nabiranje političnih točk", saj je predsednik sindikata Anton Medved član stranke SLS.

SLS za zakonit odstrel volka ponuja 500 evrov

Kmetje in drugi prebivalci podeželja se v zadnjem času poleg številnih težav, kot so nespodbudna plačila za izdelke in pridelke, zapiranje pošt in bančnih poslovalnic ter nezakonite migracije na južni meji, soočajo tudi z vsakodnevnimi napadi volkov, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani izpostavil Podobnik. Kot je poudaril, to ni težava le zaradi napadov na domače živali, ampak predstavlja tudi varnostni problem za ljudi.

"Ne gre za polfilozofsko vprašanje odnosa do velikih zveri, na kakšen način naj se do tega obnašamo, gre za temeljno vprašanje, ali so kmetje in drugi ljudje na podeželju zaščiteni s pravicami, ki jim jih daje ustava. In slovenska ustava nedvoumno govori o tem, da je država dolžna ljudem zagotoviti varnost in zaščititi tudi njihovo premoženje," je prepričan.

Pred odstrelom mora biti dokazano, da je žival napadla večkrat

Ob tem je izpostavil stroge pogoje za odvzem volkov iz narave, med drugim tega, da mora biti pred odstrelom dokazano, da je žival napadla že večkrat. "Lov na volka je zahteven. Če lovec ob tem tvega, da bo ustrelil napačnega volka na pravi lokaciji in da mu zato grozi celo kazen, je jasno, da bo iskal način, da ne bo šel na lov," je ocenil.

Marjan Podobnik | Foto: STA , Foto: STA ,

Po njegovih informacijah naj bi pristojni na zadnjih sestankih sicer iskali rešitev za dodatno spodbudo lovcev z ustrezno nagrado za odlov. "A glede na počasnost vlade pri teh ukrepih bo SLS do takrat, ko bo vlada to izvedla, vsakemu, ki bo opravil zakonit odlov volka, donirala 500 evrov kot spodbudo," je napovedal Podobnik. Gre za zahteven lov in v kratkem času je treba narediti te nujne poteze, je dodal.

Ne želijo iztrebiti nobene živalske vrste

Poudaril je tudi, da ne želijo iztrebitve nobene živalske vrste. Želijo pa lepo naravo, poseljeno z ljudmi, ki bodo zagotavljali kultivirano krajino, in živalmi v obsegu, ki ga prostor prenese.

"Če pa se bo kdaj zgodilo, da bo katera od velikih zveri iztrebljena, pa bodo največjo odgovornost za to nosili tisti predstavniki civilnodružbenih skupin, ki na slovenske in evropske stroške pritiskajo na vlado in druge, da onemogočajo strokovno utemeljeno uravnavanje števila zveri," je še ocenil Podobnik.

Po njegovih besedah si sicer nihče ne sme želeti nezakonitega odstrela volkov, saj bi to pomenilo popoln poraz stroke in politike. Stvari lahko gredo zelo narobe, če jih ljudje vzamejo v svoje roke, je poudaril.

Sindikat kmetov Slovenije se po njegovih navedbah že pripravlja na naslednji protestni shod, s katerim kmetje in podeželani opozarjajo na nevzdržne razmere. Tokrat ga bodo pripravili v Ilirski Bistrici.

Ne spreglejte