Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 4. 2018,
19.15

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,62

24

Natisni članek

Zoran Janković volitve 2018 levica mandatar

Četrtek, 26. 4. 2018, 19.15

5 let, 11 mesecev

Se Janković levici ponuja kot skupni kandidat za mandatarja? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,62

24

Ljubljanski župan Zoran Janković je svoj predvolilni program v sredo očitno strnil v eno samo točko. Levici se je ponudil kot njen rešitelj oziroma, kot je poudaril, edini branik pred volilno zmago Janševe SDS. Čeprav je ljubljanski župan jasno povedal, da se zavzema za sodelovanje in ne za drobitev levice, pa je jasno, da bo glasove na koncu najverjetneje pobral prav na levici.

Novinar: Gašper Petovar/Video: Planet TV


Ljubljanski župan Zoran Janković je že pred leti povedal, zakaj je vstopil v politiko. Včeraj javnost ni slišala nič novega, že od predčasnih volitev leta 2011 pa je jasno, da ljubljanskega šerifa zanima zgolj vloga mandatarja, so poročali v oddaji Danes na Planet TV.

"Predstavljam sem tisto žrtev, ki je morala preprečiti Janševo drugo republiko in program 50 plus," poudarja Janković, ki se je včeraj tako obregnil ob program SDS pred volitvami leta 2011.

Janković: Pozabiti moramo na lastne ege in omogočiti mandat normalni vladi

Razlogi, zakaj se Janković ne predaja, po poročanju Planet TV ostajajo isti kot v preteklosti, o njih pa je Janković govoril tako s predsednikom SMC Mirom Cerarjem ko tudi s prvakom SD Dejanom Židanom.

Židan se z Jankovičem strinja pri vprašanju, kakšno vlado v prihodnjih štirih letih potrebuje Slovenija: "To bi morala biti vlada, ki bo temeljila na pogovoru, sodelovanju in odprtosti družbe, ne pa vlada, ki bi temeljila na neresnicah in ustrahovanju družbe."

Po Jankovićevem mnenju lahko takšno vlado dobimo samo na en način: "Ta trenutek moramo pozabiti na lastne ege in poskrbeti, da bo ta odprta in normalna vlada, ki bo omogočila vključevanje v Evropo in ne bo ustvarjala strahovlade, dobila mandat."

Se ljubljanski šerif levici ponuja kot skupni kandidat za mandatarja?

Predsednik DeSUS Karl Erjavec Jankovića vidi kot politika, ki lahko spodbudi voditelje na levici, da se izognejo medsebojnim napadom. Kot so poročali na Planet TV, bi Janković ta cilj lahko dosegel tudi kot skupni kandidat levice za mandatarja. 

Janković bi po tem scenariju sodeloval z levimi strankami, da na volitvah premagajo Janšo, pri čemer pa s svojo stranko ne bi smel nastopiti na volitvah. "Če bo šel na volitve s svojo stranko, potem ne bo storil nič v smislu posrednika, ampak bo levici pobral nekaj odstotkov in res omogočil Janši, da bo sestavil vlado," je poudaril Erjavec.

Janković bo več glede sodelovanja na levici povedal prihodnjo sredo. Takrat bo tudi jasno, ali ne bo prav on skupni kandidat levice za mandatarja ali pa mu bo levica nazadnje obrnila hrbet, so še poročali v oddaji Danes.

Ne spreglejte