Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 9. 2018,
4.02

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

40

Natisni članek

vlada Marjan Šarec glasovanje

Četrtek, 13. 9. 2018, 4.02

5 let, 8 mesecev

Poslanci s 45 glasovi potrdili ministrsko ekipo Marjana Šarca #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

40

Potrjevanje vlade v parlamentu. | Slovenija je dobila 13. vlado v zgodovini samostojne države, ki jo vodi predsednik LMŠ Marjan Šarec. | Foto Bojan Puhek

Slovenija je dobila 13. vlado v zgodovini samostojne države, ki jo vodi predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Foto: Bojan Puhek

Poslanci državnega zbora so s 45 glasovi za in 34 proti potrdili ministrsko ekipo 13. slovenske vlade, ki jo kot premier vodi prvak LMŠ Marjan Šarec. Na glasovanju je bilo prisotnih 88 poslank in poslancev, devet poslancev Levice se je pri glasovanju vzdržalo. Miro Cerar je premierske posle medtem že predal novemu predsedniku vlade Marjanu Šarcu.

 

S tem je Slovenija dobila 13. vlado, ki jo bodo sestavljale stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. Prvo manjšinsko vlado v zgodovini samostojne Slovenije kot premier vodi prvak LMŠ Marjan Šarec, ki je najmlajši premier v zgodovini slovenske parlamentarne demokracije.

Fotogalerija
1 / 19

Šarec prevzel posle od Cerarja, sledi prva seja nove vlade

Za izvolitev nove slovenske vlade so glasovali poslanci LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki bodo tvorile vladno koalicijo, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih manjšin. Proti so glasovali poslanci SDS, NSi in SNS, medtem ko so se poslanci Levice, ki Šarčevo koalicijo podpirajo iz opozicije, pri glasovanju vzdržali. Matej Tonin (NSi) in Anja Bah Žibert (SDS) se glasovanja nista udeležila. 

Za izvolitev Šarčeve ministrske ekipe je bila potrebna večina prisotnih poslank in poslancev. Novoizvoljeni ministri so pred državnim zborom že zaprisegli, da bodo "spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije".

Predsednik vlade Marjan Šarec je že prevzel posle od svojega predhodnika Mira Cerarja. Cerar je svojemu nasledniku na premierskem mestu ob tem zaželel srečo. Kot je dejal, je vesel, da mu lahko vodenje vlade preda v času, ko gre državi bolje in ko ta ni več v krizi, se pa zaveda, da tudi Šarcu kot predsedniku vlade ne bo lahko.

Fotogalerija
1 / 11

"Vedno je problemov več kot rešitev, ampak tako je bilo doslej z vsako vlado"

Šarec je takoj po izvolitvi nove vlade povedal, da vsi člani in članice njegove ministrske ekipe uživajo njegovo zaupanje. "Verjamem, da so ministrice in ministri, ki stojijo za menoj, vešči svojega dela. Najlažje je kritizirati, najlažje je iz zadnje klopi vse vedeti, ko pa je treba prevzeti odgovornost na svoje rame, pa je takšnih junakov malo," je dejal predsednik vlade.

Vlade po njegovih besedah niso sestavili zato, ker bi se hoteli zavihteti na oblast, ampak zato, ker jim je mar za to državo. "Vedno je problemov več kot rešitev, ampak tako je bilo doslej z vsako vlado. Mislim, da se katastrofične napovedi, ki smo jim bili priča v zadnjih dneh, ne bodo uresničile," je poudaril Šarec.

Delo je namreč po njegovem mnenju tisto, ki bo dalo rezultate, in po rezultatih bodo državljani novo vlado tudi sodili. "Vse ostalo je balast, vse ostalo govorjenje je odveč," je prepričan prvak LMŠ.  Na večini ministrstev bodo primopredaje poslov sicer potekale v petek.

Govor predsednika vlade Marjana Šarca po izvolitvi nove slovenske vlade. Video: Planet TV


Predsednik vlade je že pred glasovanjem napovedal, da bodo v novi vladi veliko poudarka namenili odpravljanju administrativnih ovir, ki onemogočajo učinkovito delovanje sistema. "Preveč je neživljenjskih predpisov, ki so sami sebi namen in ne odražajo vsakodnevnega dogajanja v praksi," je poudaril Šarec.

Ministrski kandidati so po besedah Šarca nase prevzeli težko breme in so pripravljeni biti tarča napadov. Novo vlado čaka veliko dela, je povedal premier, pri čemer je izpostavil področje zdravstva. Hkrati je Šarec zavrnil očitke, da bo vlada uničila podjetniško pobudo in ustvarila Venezuelo.

V Svizu aktivirali stavko v šolstvu, Počivalšek poziva vlado, naj imenuje pogajalsko skupino

Iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ), ki ga vodi Branimir Štrukelj, so v skladu z napovedmi takoj po izvolitvi nove slovenske vlade sporočili, da je stavka v šolstvu odmrznjena. Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je novoizvoljenega ministra za javno upravo Rudija Medveda medtem pozval, naj vlada takoj imenuje pogajalsko skupino za pogajanja s sindikati in ji podeli mandat za pogajanja. Spomnimo, da so sindikati javnega sektorja stavkovne aktivnosti zamrznili po odstopu premierja Mira Cerarja marca letos.

Utrinke današnjega dogajanja v državnem zboru si lahko ogledate v spodnji galeriji. Foto: Bojan Puhek

Fotogalerija
1 / 18

Po Šarčevih besedah se je v zadnjih dneh, ko vlade sploh še ni bilo, veliko govorilo o davkih in gospodarstvu v smislu, da bo nova vlada uničila podjetniško pobudo in iz Slovenije ustvarila Venezuelo. "Nikoli in nikdar," je zatrdil Šarec in dodal, da morata javni sektor in gospodarstvo delati z roko v roki, "ne pa drug drugega zmerjati in gledati z nezaupanjem".

Šarec je na današnji seji spregovoril tudi o obrambno-varnostnem sistemu in ustavni ureditvi. "Priča smo različnim oblikam hujskanja in postrojem, ki ne sodijo v demokratično ureditev," je dejal Šarec ter dodal, da paravojaške strukture niso odgovor na vprašanja varnosti in obrambe države.

Novinar: Marko Gregorc/Video: Planet TV


Janša: Vsak dan te vlade bo dan izgubljenih priložnosti za Slovenijo

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je pred glasovanjem o listi ministrskih kandidatov v državnem zboru poudaril, da bo za Slovenijo vsak dan, dokler bo vladna koalicija pod vodstvom premierja Šarca vodila izvršilno oblast, dan izgubljenih priložnosti. SDS Šarčeve vlade zato ne bo podprla, bo pa podprla vse dobre predloge, je napovedal Janša.

Po njegovih besedah bo vodenje koalicije "šestih strank, od katerih ima ena nadkoalicijski status", za Šarca nočna mora. Hkrati je Janša koalicijsko pogodbo in predstavitve kandidatov pred parlamentarnimi odbori ocenil kot "reciklažo tega, kar smo spremljali zadnja štiri leta". Kot primer je navedel zapis v koalicijski pogodbi s področja zdravstva, kjer najdemo iste stavke kot v koalicijski pogodbi iz leta 2014.

1. seja 13. slovenske vlade.
Novice Nova vlada imenovala sekretarje, v Šarčevem kabinetu tudi Damir Črnčec #foto

Novakova: Če bo vlada predlagala nekaj dobrega, bi v NSi to lahko podprli

Poslanka NSi Ljudmila Novak je pred glasovanjem napovedala, da bo NSi kot opozicijska stranka glasovala proti vladi. Poudarila je, da si kot državljanka želi, da bi vlada naredila čim več dobrih potez. Če bo vlada predlagala nekaj dobrega, kar je v skladu s programom NSi in je koristno za državljane, bodo v NSi po njenih besedah to podprli.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je medtem pozval Šarca k poenostavitvi postopka ustanavljanja vlade. Po njegovem mnenju je treba spremeniti politiko, ki ubija srednji razred, sam pa bi si želel bolj uravnotežene zunanje politike.

Jelinčič: Dvomim, da se bo kaj od tega naredilo

Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti se je v razpravi pred glasovanjem navezal na nagovor Marjana Šarca in ugotovil, da gre zgolj in samo za lepe želje. Kot je povedal, glede na prihodnjo vladno ekipo močno dvomi, da se bo kaj od napovedanega uredilo in naredilo.

Po njegovih besedah je v vladi "kopica starih mačkov, ki bodo znali obrniti zadeve v svojo korist in bodo vedeli, kako premierja žejnega pripeljati čez vodo". V štirih letih, ko so vodili vlado, so omenjeni posamezniki po Jelinčičevem mnenju Slovenijo pripeljali v zelo kočljiv položaj, pri čemer je bil prvak SNS kritičen predvsem do migracijske politike.

Marjan Šarec, Dejan Židan, Miro Cerar
Novice Vojna med SMC in SD: mlinski kamen Marjana Šarca?

Han: Zahtevnejše bo sprejemati odločitve

Vodja poslancev SD Matjaž Han je pred glasovanjem poudaril, da je manjšinska vlada "nekaj novega v našem političnem sistemu".  Ker bo vlada manjšinska, bo po njegovem mnenju zahtevnejše sprejemati odločitve, potrebnih pa bo veliko več usklajevanj in dogovorov. Han upa, da bo to morda pripomoglo k temu, da v državnem zboru ne bodo sprejemali toliko zakonov, ampak da bodo tisti zakoni, ki jih bodo poslanci obravnavali, dejansko usklajeni.

Cerar: Od jutri bodo pomembna dejanja

Predsednik SMC in novi zunanji minister Miro Cerar je pred glasovanjem dejal, da pričakuje, da bo danes šlo vse po načrtih in da bo imel čast odgovornost vodenja vlade izročiti Marjanu Šarcu kot predsedniku prihodnje vlade. "Od jutri bodo besede štele manj, pomembna bodo postala dejanja," je dejal Cerar pred začetkom seje.

Jurša vesel, da bo del prve manjšinske vlade

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je bil vesel, da bo del manjšinske vlade, ki bo prva tovrstna vlada v Sloveniji. Kot je dejal, bosta vladanje s tako vlado in delo v državnem zboru zelo naporni, saj bodo pri vsaki zadevi morali iskati kompromis bodisi z Levico bodisi z desnico.

Bandelli pričakuje, da bo manjšinska vlada potrjena

Vodja poslanske skupine SAB in novi minister za kohezijo Marko Bandelli izida današnjega glasovanja ni hotel napovedati, je pa pred glasovanjem izrazil pričakovanje, da bo manjšinska vlada danes potrjena. Ker bo nova vlada manjšinska, po njegovem mnenju delo ne bo zahtevnejše, saj bo delo odvisno od programa, ki ga bodo izvajali.

Mesec: Stranke peterčka začele izražati zadržke do izvajanja koalicijske pogodbe

V Levici so pred glasovanjem napovedali, da Šarčevih ministrskih kandidatov ne bodo podprli. Po oceni koordinatorja Levice Luke Mesca je nastajajoča manjšinska vlada v preteklih dneh že začela relativizirati koalicijsko pogodbo, saj so na zaslišanjih ministrskih kandidatov slišali precej odstopanj od dogovorjenega v vsebinskem sporazumu.

Levico po besedah Mesca skrbi dejstvo, da so "po napadu gospodarstvenikov" stranke peterčka začele tudi same izražati zadržke do izvajanja koalicijske pogodbe. Dokler se bo manjšinska vlada držala dogovorjenega v koalicijski pogodbi, lahko računa na njihovo podporo, sicer pa lahko Levica postane klasična opozicija, je novo vlado opozoril Mesec.

Marjan Šarec, intervju
Novice Bomo usodo države prepustili političnemu novincu?

Manjšinska vlada peterice strank s podporo opozicijske Levice

Predsednik LMŠ in predsednik vlade Marjan Šarec je v državnem zboru konec avgusta vložil seznam kandidatov za ministrske kandidate. Z začetnega seznama je že zamenjal Tugomirja Kodeljo, ki se ni izkazal na zaslišanju za ministra za javno upravo.

Šarec je vladno koalicijo sestavil s petimi strankami. Ob LMŠ bodo v koaliciji še SD, SMC, DeSUS in SAB, ki bodo skupno imele 43 glasov, ob tem pa so po dolgotrajnih pogajanjih sklenili projektno sodelovanje z opozicijsko Levico, ki ima v državnem zboru devet sedežev.

Novice Kdo bodo novi državni sekretarji #video

Šarčeva ministrska ekipa šteje 16 imen

Skupno bo imela Šarčeva vlada 16 ministrov, od tega dva ministra brez resorja. Novi finančni minister je Andrej Bertoncelj (LMŠ), zdravstveni resor prevzema Samo Fakin (LMŠ), ministrstvo za notranje zadeve Boštjan Poklukar (LMŠ), novi minister za javno upravo pa je postal Rudi Medved (LMŠ).

Marjan Šarec
Novice Šarec glede davčnih ukrepov: Najprej je treba počakati, da bo sestavljena vlada

Vodenje ministrstva za izobraževanje prevzema Jernej Pikalo (SD), nova ministrica za pravosodje je Andreja Katič (SD), na čelu ministrstva za kulturo pa je Dejan Prešiček (SD). Gospodarski resor bo tudi v novi vladi vodil Zdravko Počivalšek (SMC), novi minister za okolje je postal Jure Leben (SMC). Ministrstvo za delo prevzema Ksenja Klampfer (SMC), Miro Cerar (SMC) pa z vrha vlade odhaja na zunanje ministrstvo.

Alenka Bratušek (SAB) je v Šarčevi vladi prevzela položaj infrastrukturne ministrice, Marko Bandelli (SAB) je minister za kohezijo, Peter Jožef Česnik (SAB) pa je novi minister za Slovence po svetu. Obrambni resor prevzema Karl Erjavec (DeSUS), nova ministrica za kmetijstvo pa je Aleksandra Pivec (DeSUS).

Ne spreglejte