Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
3. 8. 2018,
13.52

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,37

28

Natisni članek

volitve 2018 Portugalska Marjan Šarec

Petek, 3. 8. 2018, 13.52

5 let, 9 mesecev

intervju

Izkušnja iz Portugalske: kako deluje manjšinska vlada

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,37

28

Antonio Costa | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po večtedenskih pogajanjih in dveh košaricah se zdi, da ima Marjan Šarec, če želi biti predsednik vlade, le še eno možnost - da vodi manjšinsko vlado. Koordinator Levice Luka Mesec, ki je pripravljen sodelovati s takšno vlado, je za primer navedel Portugalsko. "V političnem smislu vlada ni imela večjih težav, saj jim je roko za sodelovanje ponudil tudi predsednik države, ki sicer prihaja z drugega politična pola, vendar je to storil za uspeh države," pravi portugalska novinarka Leoneta Botelho.


Po tem, ko je Levica zavrnila vstop v koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca in njegove LMŠ v paketu s SMC, SD, DeSUS in SAB, je njen koordinator Luka Mesec izrazil pripravljenost na projektno sodelovanje z manjšinsko vlado.

Marjan Šarec | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Mesec je za zgled dal Portugalsko, ki ima od leta 2015 manjšinsko vlado Socialistične stranke, z opozicijo pa sodelujejo še s tremi strankami, s podporo Levega bloka, Portugalske komunistične stranke in Zelenih.

Socialisti, podobno kot LMŠ, niso zmagali na volitvah, ampak zasedli drugo mesto, skupaj pa imajo 86 sedežev v 230-članskem parlamentu. V primerjavi s Šarčevo LMŠ, ki si želi sestaviti manjšinsko vlado 5+1, na Portugalskem sodelujejo vse skupaj štiri stranke (1+3). Ob tem ima Šarec težave tudi znotraj morebitne manjšinske vlade, saj nad idejo nista navdušeni SMC in SAB.

Vlado so na Portugalskem sestavili slaba dva meseca po volitvah, v njej pa je tudi nekaj nestrankarskih ministrov.

Od nastopa vlade je Portugalska v letih 2016, 2017 in 2018 (napoved) beležila gospodarsko rast, ki je sicer nižja od slovenske, ob tem pa so zmanjševali stopnjo brezposelnosti.

Kako deluje portugalska vlada in na kakšne težave je naletel manjšinski premier Antonio Costa v treh letih vladanja, nam je razložila novinarka portugalskega medija Publica Leoneta Botelho.


"Na začetku je bilo kar razburljivo, ker je na volitvah zmagala desna koalicija, in do zdaj se še ni zgodilo, da bi vlado podpirale bolj leve stranke," razlaga portugalska novinarka Leoneta Botelho. | Foto: Publico.pt "Na začetku je bilo kar razburljivo, ker je na volitvah zmagala desna koalicija, in do zdaj se še ni zgodilo, da bi vlado podpirale bolj leve stranke," razlaga portugalska novinarka Leoneta Botelho. Foto: Publico.pt

Na Portugalskem imate zadnja tri leta manjšinsko vlado. Kako uspešna je?
Socialistična stranka je podpisala tri različne, vendar v osnovi podobne sporazume s tremi strankami z levega pola - Komunistično stranko, Levim blokom in Zelenimi. Skupni cilj je bil, da se prepreči dvigovanje davkov in podaljšanje delovnega časa in omejijo varčevalni ukrepi, ki jih je sprejela prejšnja vlada in so bili usklajeni z Evropsko komisijo, Mednarodnim denarnim skladom in Evropsko centralno banko (t. i. trojko, op. p.).

V treh letih, odkar so na oblasti, jim je uspelo potrditi državne proračune, ki so bili usklajeni. Največje medsebojne ideološke razlike, kot so ravnanje z državnim proračunom, članstvo v Natu in druge, so pustili ob strani in niso bile vključene v sporazume, leve stranke pa zaradi tega niso odrekle večine v zameno za ohranjanje stabilnosti vlade.

Marjan Šarec
Novice Šarčeva manjšinska vlada bi bila v Sloveniji prva, v Evropi to ni izjema

Portugalski premier Antonio Costa je nekdanji župan Lizbone. | Foto: Reuters Portugalski premier Antonio Costa je nekdanji župan Lizbone. Foto: Reuters Katera je največja težava, ki jo ima portugalska manjšinska vlada?
Trenutno imajo največ težav pri pripravi zadnjega državnega proračuna. Z doseženimi sporazumi želijo tri stranke, ki projektno sodelujejo z vlado, še naprej povečevati plače, pravice delavcev in več denarja nameniti za javne storitve. Vendar vlada in finančni minister, pa tudi predsednik Evroskupine pravijo, da vsega tega ne morejo narediti. Vendar, ker nihče od njih ne želi prevzeti odgovornosti, ki jo ima vlada, bodo verjetno našli način, kako bodo potrdili naslednji proračun.

Kje se vidijo težave manjšinske vlade?
Največje težave se pojavljajo v povezavi s pravicami zaposlenih. V letih varčevanja so se zmanjševala sredstva za civilno zaščito, zdravstvo, izobraževanje, začelo se je kazati zategovanje pasu.

V političnem smislu vlada ni imela večjih težav, saj jim je roko za sodelovanje ponudil tudi predsednik države, ki sicer prihaja z drugega politična pola, vendar je to storil za uspeh države. Vladi je pomagala tudi izvolitev novega voditelja največje opozicijske Socialdemokratske stranke, ki je stari prijatelj premierja in njihova stranka občasno podpre vladne predloge. Predvsem tiste, ki jih levica ne, kot je sprememba delovnega prava.

Šarec in Cerar.
Novice Pismo: Cerar dvomi o učinkovitosti manjšinske vlade #video

Ima vlada velikokrat težave, da sprejme zakone oziroma svoje predloge?
V nekaterih stvareh se stranke med seboj niso strinjale, vendar nikoli o ključnih vprašanjih za državo. Toda v večini primerov so našli dovolj kompromisov in argumentov za dosego dogovora.

Kako je javnost sprejela manjšinko vlado?
Na začetku je bilo kar razburljivo, ker je na volitvah zmagala desna koalicija in do zdaj se še ni zgodilo, da bi vlado podpirale bolj leve stranke. Prisotnega je bilo kar nekaj strahu, zlasti v elitah in pri mnenjskih voditeljih.

Tudi predsedniku države ideja o manjšinski vladi ni bila všeč, vendar ni mogel izpeljati novih volitev, ker je bil pri koncu svojega mandata in je moral sprejeti predlog Socialistične stranke.

Novi predsednik parlamenta, ki je bil izvoljen tri mesece pozneje, je začel postopoma zmanjševati nezaupanje v novo vlado, znotraj države in mednarodno. Dejstvo, da je predsednik države pripadal desni strani, je pomagalo k temu, da so ljudje videli manjšinsko vlado z drugačnimi očmi. S časom so se pokazali odlični rezultati - ekonomski preobrat in zvišanje plač delavcev. Danes lahko rečemo, da je bila rešitev - manjšinska vlada - resničen uspeh.

Ne spreglejte