Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
23. 7. 2018,
6.53

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

11

Natisni članek

Marjan Šarec Janez Janša Janez Janša pogajanja koalicija Borut Pahor

Ponedeljek, 23. 7. 2018, 6.53

5 let, 9 mesecev

Pahor brez kandidata, Šarec in Janša še nista vrgla puške v koruzo

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

11

borut pahor | Foto STA

Foto: STA

Danes se izteče 30-dnevni rok, v katerem mora predsednik države Borut Pahor državnemu zboru predlagati kandidata za predsednika vlade. Potem ko sta tako Janez Janša kot Marjan Šarec sporočila, da nimata zagotovljene potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade, je Pahor danes državni zbor tudi uradno seznanil, da v prvem krogu nima kandidata. Tokrat se je prvič zgodilo, da predsednik v prvem krogu nima kandidata.

S Pahorjevo odločitvijo se bodo poslanke in poslanci predvidoma seznanili v petek, s tem pa bo začel teči drugi krog iskanja kandidata za predsednika vlade, poroča STA.

Za drugi krog le dva tedna

Drugi krog iskanja kandidata za predsednika traja le 14 dni. V tem času kandidata za mandatarja poleg Pahorja lahko predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.

Če tudi v drugem krogu nikomur ne bo uspelo zbrati potrebnih 46 glasov poslancev, je na voljo še tretji krog, ki pa traja le 48 ur.

Pahor parlament lahko razpusti že po drugem krogu, če je neuspešen tretji krog, pa druge izbire nima.

Marjan Šarec
Novice Šarec nadaljuje pogajanja: po umiku NSi v igri Levica

Šarec nadaljuje pogovore za koalicijo 5+1

Prvak LMŠ Marjan Šarec medtem nadaljuje pogovore peterice strank, s predsedniki SD, SMC, SAB in DeSUS se bo predvidoma srečal jutri. Njihov cilj je, kot so v petek pojasnili pri LMŠ, oblikovanje koalicije z več kot 46 poslanskimi glasovi podpore.

Potem ko se je od pogovorov umaknila NSi, bodo zdaj najverjetneje k sodelovanju povabili Levico, s katero se je Šarec v preteklih tednih že pogovarjal o sodelovanju, in sicer predvsem o projektnem.

V Levici so se sicer pripravljeni pogovarjati o koalicijskem sodelovanju z LMŠ. Pričakujejo, da bodo pogajanja potekala pod enakimi pogoji, kot so veljali za NSi.

Luka Mesec
Novice Mesec: Pričakujemo prve resne pogovore in drugačno koalicijsko pogodbo #video

Janša ni vrgel puške v koruzo

Prav tako se mandatarstvu ni dokončno odpovedal predsednik SDS Janez Janša. V pismu Pahorju, v katerem mu je sporočil, da za zdaj ne obstaja potrebna večina za stabilno vlado, je namreč zapisal, da obstaja možnost, da se takšna večina oblikuje v naslednjih tednih. Komunikacija s strankami je namreč po njegovih navedbah pokazala pripravljenost za preseganje razlik med programsko različnimi strankami.

V katerih programsko različnih strankah so izrazili pripravljenost za sodelovanje v njegovi vladi, ni razkril, prav tako pogovorov s SDS niso potrdili v nobeni od strank z levega političnega pola.

Doslej se je, kot je znano, sestal le z NSi in SNS.

Janez Janša Borut Pahor
Novice Janša sporočil Pahorju, da nima podpore v državnem zboru #video

 

Ne spreglejte