Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 1. 2024,
6.34

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Palestina Izrael Bruselj Evropska unija

Ponedeljek, 22. 1. 2024, 6.34

3 mesece, 2 tedna

Fajonova pozvala Netanjahuja: Ustavite morijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Tanja Fajon | V razpravi s Kacem je Fajonova tudi jasno povedala, da je edino jamstvo za varnost Izraelcev palestinska država. | Foto Guliverimage

V razpravi s Kacem je Fajonova tudi jasno povedala, da je edino jamstvo za varnost Izraelcev palestinska država.

Foto: Guliverimage

Edino jamstvo za varnost Izraelcev je palestinska država, je zunanja ministrica Tanja Fajon povedala na današnjem zasedanju zunanjih ministrov, na katerem se jim je pridružil tudi vodja izraelske diplomacije Izrael Kac. Kot je dejala v izjavi za medije, sta nujna trajno premirje v Gazi in resen pogovor o rešitvi dveh držav. 

Edino jamstvo za varnost Izraelcev je palestinska država, je zunanja ministrica Tanja Fajon povedala na današnjem zasedanju zunanjih ministrov. Kot je dejala v izjavi za medije, sta nujna trajno premirje v Gazi in resen pogovor o rešitvi dveh držav.

Fajonova: Izraelskega ministra sem pozvala, naj naredijo vse za zaustavitev morije 

"Kar se dogaja v Gazi, je test za našo kolektivno humanost. Izraelskega ministra sem v razpravi pozvala, naj naredijo vse za ustavitev morije v Gazi," je povedala v izjavi med zasedanjem. To po njenem mnenju pomeni kršenje mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic. "Zato sem pozvala, da sta nujna takojšnje premirje in zelo resen, verodostojen pogovor, kako naprej z mirovnim načrtom, mirovno konferenco, ki bo zagotovila tako varnost Izraelcev kot Palestincev z rešitvijo dveh držav," je dejala Fajonova. V razpravi s Kacem pa je tudi jasno povedala, da je edino jamstvo za varnost Izraelcev palestinska država.

Poudarila je, da čeprav izraelski premier Benjamin Netanjahu trenutno zavrača rešitev dveh držav, pritisk narašča. Podobno bo tudi ministričino sporočilo na torkovem odprtem zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov o Bližnjem vzhodu. Zaradi udeležbe na zasedanju v New Yorku je ministrica tudi predčasno zapustila srečanje ministrov članic Unije v Bruslju.

Palestinski zunanji minister v Bruslju pozval k sankcijam proti Netanjahuju

Palestinski zunanji minister Rijad al Maliki je danes svojim ministrskim kolegom iz članic EU dejal, naj pozovejo k premirju v Gazi. Pozval je tudi k sankcijam proti izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju zaradi njegovega zavračanja rešitve dveh držav na Bližnjem vzhodu.

"Od vas pričakujem, da pozovete k premirju in si prizadevate za to. Od vas pričakujem, da obsodite izjavo izraelskega premierja Netanjahuja, da zavrača rešitev dveh držav. Od vas pričakujem, da začnete razmišljati o sankcijah proti Netanjahuju in drugim, ki uničujejo možnosti za rešitev dveh držav in mir na Bližnjem vzhodu," je svoja pričakovanja pred srečanjem z ministri članic EU pojasnil Maliki.

Po njegovih besedah je ključno premirje, saj vsak dan odlašanja pomeni dodatne žrtve med Palestinci. Ob tem je opozoril na težke razmere v Gazi, pa tudi na vse slabše razmere na zasedenem Zahodnem bregu.

Maliki se udeležuje zasedanja zunanjih ministrov EU, v ospredju katerega je bližnjevzhodni konflikt. Pred tem so vodje diplomacij unije govorili tudi z izraelskim zunanjim ministrom Izraelom Kacem, ki je iskal podporo za boj proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas.

Tema pogovora tudi dogajanje v Rdečem morju 

Ena od tem današnjega zasedanja, na katerem poleg izraelskega ministra sodeluje še več drugih ministrov iz regije, je tudi dogajanje v Rdečem morju, kjer hutiji v znak podpore Palestincem napadajo tovorne ladje.

Fajonova je zagotovila, da je vlada v stiku z Luko Koper, kjer za zdaj nimajo težav. Dogajanje spremljajo, je še povedala.

V EU trenutno potekajo pogovori o vzpostavitvi vojaške operacije EU, ki bi zagotavljala svobodo plovbe v Rdečem morju. Po neuradnih informacijah se Slovenija operaciji ne bo pridružila.

"Nehati moramo govoriti o mirovnem procesu, začeti moramo govoriti bolj konkretno o procesu rešitve dveh držav," je ob prihodu na zasedanje v Bruslju povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU. Glede nasprotovanja izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja oblikovanju palestinske države in s tem rešitvi dveh držav je poudaril, da se zanjo zavzemajo Združeni narodi in celotna mednarodna skupnost.

O tem bodo danes govorili tudi z izraelskim ministrom Izraelom Kacem, ki se bo zunanjim ministrom EU pridružil na delu zasedanja. "Kakšne druge rešitve imajo v mislih? Da vsi Palestinci odidejo, da vse pobijejo?" je vprašal Borrell. "Miru in stabilnosti ni mogoče zgraditi zgolj z vojaškimi sredstvi," je še poudaril.

Opozorili na slabe humanitarne razmere v Gazi

Pomen vzpostavitve izraelske in palestinske države na Bližnjem vzhodu so ob prihodu v Bruselj poudarjali tudi zunanji ministri članic. 

Vodja nemške diplomacije Annalena Baerbock je dejala, da je rešitev dveh držav edina mogoča rešitev. "Tisti, ki ne želijo niti slišati o tem, niso predstavili še nobene alternative," je povedala. Da je vzpostavitev dveh držav edini način za trajen mir v regiji, je poudarila tudi belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib, katere država trenutno predseduje Svetu EU. Podobno je menil francoski zunanji minister Stephane Sejourne, ki je Netanjahujeve izjave označil za skrb vzbujajoče. "Treba je vzpostaviti palestinsko državo z varnostnimi zagotovili za vse," je dejal.

Več jih je opozorilo tudi na slabe humanitarne razmere v Gazi, ki jo izraelska vojska silovito obstreljuje vse od napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani. "Humanitarne razmere ne bi mogle biti slabše," je povedal Borrell. O tem je v nedeljo po telefonu govoril s koordinatorko ZN za humanitarno pomoč za Gazo Sigrid Kaag, ki bo razmere v Gazi danes predstavila tudi na zasedanju v Bruslju.

Na tem bodo poleg Kaca prav tako sodelovali palestinski zunanji minister Rijad Al Maliki ter zunanji ministri Egipta Sameh Šukri, Savdske Arabije Faisal bin Farhan in Jordanije Ajman Safadi ter generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Gejt.

Davki
Novice Zaradi goljufij pri plačilu davkov preiskujejo več Slovencev
Viktor Orban
Novice Evropski parlament poziva k ukrepanju proti Madžarski
Poplave Kamnik
Novice Slovenija bi s smelimi podnebnimi ukrepi pridobila več od povprečja EU
Ne spreglejte