Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 3. 2021,
12.10

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

2

Natisni članek

ukrepi Koronavirus cepljenje COVID-19 Izrael

Nedelja, 7. 3. 2021, 12.10

3 leta, 1 mesec

Po pol leta v Izraelu odprte šole, univerze in restavracije, na Otoku bodo namerno okužili prostovoljce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

2

Šola Izrael | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Izraelu se šolarji po šestih mesecih pouka na daljavo danes vračajo v šolske klopi, študenti pa v predavalnice. Odpirajo se tudi restavracije in bari. Še vedno pa ostajajo v veljavi predpisi o medosebni razdalji in higieni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

17:31

Češka: pritisk na bolnišnice

17:08

Slovaški bolniki v Nemčijo

16:38

Namerno jih bodo okužili

13:32

Etiopija dobila cepivo

  • 17:31

    Češka: pritisk na bolnišnice

    Na Češkem so bolnišnice že več dni prenapolnjene s covidnimi bolniki, zaradi česar so več držav zaprosili za pomoč in njihov sprejem. Vendar pa v prihodnjem tednu pričakujejo še dodaten pritisk bolnikov, zlasti tistih, ki bodo potrebovali intenzivno nego, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Češki minister za zdravje Jan Blatny ocenjuje, da bo prihodnji teden najbolj kritičen. Kot je dejal za nacionalno televizijo, se bo v prihodnjem tednu zdravstvenemu osebju za oskrbo covidnih bolnikov moralo pridružiti dodatnih 300 zdravnikov in 1000 medicinskih sester iz ambulantnih služb.

    Na Češkem se po današnjih podatkih v bolnišnicah zdravi skoraj 7900 ljudi, od tega je stanje resno pri 1700 bolnikih.

    Da bi zaustavili širjenje virusa, so v državi nedavno zaostrili omejitvene ukrepe. Nasprotniki tovrstnih ukrepov in zanikovalci virusa so se zato danes v Pragi zbrali na kar dveh shodih. Policija je protestnikom pri tem preprečila dostop do dveh večjih trgov. Prišlo je do nekaj manjših nemirov, nekaj protestnikov je policija pridržala.

    Od začetka pandemije je 10,7-milijonska češka zabeležila že več kot 1,3 milijona okužb z novim koronavirusom in 21.500 primerov smrti bolnikov s covidom-19, piše STA.

  • 17:08

    Slovaški bolniki v Nemčijo

    Slovaška, ki je močno prizadeta v pandemiji covida-19, je poslala prve covidne bolnike na zdravljenje na Poljsko in v Nemčijo. Na Poljsko so zaenkrat poslali tri slovaške bolnike s covidom-19, v Nemčijo pa potujeta dva, je v soboto sporočil namestnik zdravstvenega ministra Waldemar Kraška, piše STA.

  • 16:38

    Namerno jih bodo okužili

    Velika Britanija je postala prva država, ki bo zdrave prostovoljce v okviru t. i. študije o človeških izzivih namenoma okužila s koronavirusom, je danes potrdilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Cilj študije je pospešiti razvoj cepiv in zdravil proti covidu-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Kot je za dpa pojasnila tiskovna predstavnica ministrstva za zdravje, bodo skrbno izbrane prostovoljce virusu izpostavili v varnem in nadzorovanem okolju, zdravniki in znanstveniki pa jih bodo 24 ur na dan spremljali in skrbeli zanje.

    Za študijo bodo znanstveniki izbrali do 90 mladih in zdravih prostovoljcev, za katere sklepajo, da ne bodo zboleli za hujšo obliko covida-19.

    Prva skupina prostovoljcev je v bolnišnici Royal Free v Londonu v soboto že začela s postopkom v okviru študije. Cilj študije pa je raziskati odziv imunskega sistema na virus in odziv delcev virusa na okolje.

    Podobne študije so v preteklosti že izvajali pri raziskavah cepljenja proti gripi ali malariji. V njih so bili zdravi ljudje izpostavljeni patogenom, vendar pa je šlo v teh primerih za preizkus potencialnega zdravila, ki so ga pred tem prejeli.

    Nad takšnimi študijami pa niso navdušeni nemški znanstveniki, saj da okužbe v laboratoriju ne gre primerjati s tistimi v resničnem življenju. Nemško združenje farmacevtskih podjetij je obenem ocenilo, da so takšne študije neetične in bi lahko prinesle izkrivljene rezultate. Izvajajo jih namreč na mladih in zdravih ljudeh, ugotovitve pa morda za starejše ne bodo veljale, piše STA.

  • 13:32

    Etiopija dobila cepivo

    Etiopija je danes prejela prvih 2,2 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19. Gre za cepivo AstraZenece, ki jih je izdelal Indijski serumski inštitut in so jih Etiopiji dodelili v okviru pobude Covax pod vodstvom Združenih narodov. Oblasti v drugi najštevilčnejši afriški državi napovedujejo, da bodo s cepljenjem začeli v prihodnjih dneh.

Radijski in televizijski programi so danes, ko v državi začenja veljati tretja faza omilitve ukrepov proti epidemiji, polni prispevkov o navdušenju učiteljev, učencev in lastnikov restavracij, poroča STA.

Pri izvajanju omenjenih dejavnosti pa veljajo posebna pravila. V restavracijah lahko v zaprtih prostorih strežejo le goste s t. i. zelenim potnim listom, torej tiste, ki so bili cepljeni proti koronavirusu ali so bolezen preboleli. Preostali lahko sedijo na prostem.

Tudi na univerze se danes vračajo le študenti z zelenim potnim listom. Preostali bodo predavanja še vedno lahko spremljali le prek spleta.

Izrael restavracije | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pet milijonov že dobilo en odmerek

Nasploh imetniki zelenih potnih listov v Izraelu osnovne pravice in svoboščine pridobivajo prej od tistih, ki niso bili cepljeni. Medtem pa pravila o medosebni razdalji in higieni še vedno veljajo za vse državljane Izraela.

Kampanja za cepljenje v Izraelu je bila ena najhitrejših na svetu. V državi z 9,3 milijona prebivalcev je prvi odmerek doslej prejelo že skoraj pet milijonov ljudi, 3,7 milijona pa jih je bilo cepljenih že z drugim odmerkom.

Ne spreglejte