Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 10. 2018,
10.56

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Tomas Ojea Quintana ZDA Severna Koreja

Sreda, 24. 10. 2018, 10.56

5 let, 6 mesecev

ZN: Po srečanju Trump - Kim v Severni Koreji brez napredka na področju človekovih pravic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Severna Koreja | Prebežniki poročajo o kroničnem pomanjkanju hrane, pomanjkanju dostopa do zdravstvene oskrbe in slabem ravnanju z zaprtimi osebami. | Foto Reuters

Prebežniki poročajo o kroničnem pomanjkanju hrane, pomanjkanju dostopa do zdravstvene oskrbe in slabem ravnanju z zaprtimi osebami.

Foto: Reuters

Združeni narodi so sporočili, da niso zaznali nobenega izboljšanja na področju človekovih pravic v Severni Koreji kljub političnemu napredku na Korejskem polotoku v zadnjem letu.

Posebni poročevalec ZN za človekove pravice v Severni Koreji Tomas Ojea Quintana je v torek v New Yorku opozoril, da se v prihodnjih mirovnih pogajanjih med Pjongjangom ter Seulom in Washingtonom vprašanja človekovih pravic ne sme odrivati na stran.

Poudaril je, da se razmere na terenu niso znatno spremenile in da človekove pravice niso omenjene v nobeni izjavi, ne po vrhu ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una v Singapurju ne po srečanjih Kima in južnokorejskega predsednika Mun Dže Ina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Quintana je režim v Pjongjangu pozval, naj izkaže pripravljenost na pogovore o človekovih pravicah in pokaže, da bo začel sodelovati z njegovim uradom. Ob tem je priznal, da je nerealistično pričakovati, da se bo mednarodno izolirana država povsem odprla.

Prebežniki poročajo o kroničnem pomanjkanju hrane in dostopa do zdravstvene oskrbe

Posebni poročevalec za zdaj nima dostopa do Severne Koreje, njegove ugotovitve pa temeljijo večinoma na pričevanjih Severnih Korejcev, ki so pred kratkim pobegnili iz države. Prebežniki poročajo o kroničnem pomanjkanju hrane, pomanjkanju dostopa do zdravstvene oskrbe in slabem ravnanju z zaprtimi osebami.

Če se bodo mirovni pogovori premaknili naprej ter če se bo država odprla za tuja podjetja in vlaganja, bo treba pregledati pravice in vladavino prava, je poudaril Quintana. "Mir podpiramo, vendar je treba mir graditi na zagotavljanju temeljnih svoboščin in človekovih pravic," je še dejal.

Ne spreglejte