Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
10. 5. 2016,
7.22

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Filipini predsednik volitve Rodrigo Duterte

Torek, 10. 5. 2016, 7.22

7 let, 11 mesecev

Zmagoslavje filipinskega Donalda Trumpa

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Rodrigo Duterte | Foto Reuters

Foto: Reuters

Rodrigo Duterte - Digong ima na predsedniških volitvah na Filipinih neulovljivo prednost pred tekmeci. Najbližji zasledovalec je že priznal poraz.

Duterte, ki je med kampanjo nase opozarjal s številnimi spornimi izjavami, zaradi katerih si je prislužil primerjavo z ameriškim milijarderjem Donaldom Trumpom, je po razglasitvi neuradnih izidov dejal, da svoj predsedniški mandat sprejema z "ekstremno ponižnostjo".

Enainsedemdesetletni kandidat svoj uspeh pripisuje svojemu trdemu stališču do zakona in reda. Kot župan tretjega največjega filipinskega mesta Davao, nekoč razvpitega zaradi pomanjkanja spoštovanja zakona, si je pridobil sloves ostrega borca proti kriminalu in vzdevek Kaznovalec.

Volitev se je udeležilo rekordno število volivcev, saj jih je glasovalo 81 odstotkov od 54 milijonov. Hkrati s predsednikom so volili tudi 18 tisoč lokalnih predstavnikov, tudi županov. Po 90 odstotkih preštetih glasov ima Duterte več kot 14,8 milijona glasov oziroma 39 odstotkov. Njegov najbližji zasledovalec, notranji minister Mar Roxas, je že priznal poraz. Zmagovalec volitev je kandidat, ki prejme večino oddanih glasov.

Kdo je Rodrigo Duterte?
Duterte se je rodil leta 1945 v politično družino. Poročen in ločen je bil dvakrat, trenutno pa je samski, a pravi, da ima številne prijateljice. Odvetnik po izobrazbi je leta 1986 postal podžupan mesta Davao, dve leti pozneje pa župan. Bil je tudi član kongresa. Ima sloves borca proti kriminalu in korupciji. Obljubil je, da bo svoj boj nadaljeval tudi kot predsednik.

Med predsedniško kampanjo je razburjal z izjavami, da bi pobil na tisoče kriminalcev in preprodajalcev mamil brez sojenja, da bi razpustil kongres, če se ne bi strinjal z njim ter da bi odplul do spornih otokov v Južnokitajskem morju, ki si jih poleg Filipinov lasti še Kitajska, in tja zapičil filipinsko zastavo. Največ zgražanja pa je požel, ko se je šalil na račun posilstva avstralske misijonarke ("Bil sem jezen, ker so jo posilili, a bila je tako lepa. Mislil sem si, da bi moral biti župan prvi."). Pozneje se je za izjavo opravičil, češ da tako govorijo moški in da ni želel užaliti žensk.

Ne spreglejte