Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 9. 2015,
11.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Islamska država denar

Četrtek, 3. 9. 2015, 11.40

8 let

"Zlati dinar Islamske države bo odličen spominek"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z zlatimi kovanci želi Isis uvesti valuto, ki bo izpodrinila dolar.

Pred nekaj dnevi je Islamska država objavila skoraj uro dolg posnetek z razlago, da bodo začeli kovati zlate kovance, imenovane zlati dinar, ki bo nova valuta muslimanov, da bi jih "rešili pred suženjstvom satanističnih ameriških bank". Posnetek z naslovom Vzpon kalifata in vrnitev zlatega dinarja so objavili v različnih jezikih. V njem obljubljajo vrnitev v "zlate čase preroka Mohameda".

Nekatere trditve v posnetku pa so presenetljivo podobne trditvam zahodnih protikapitalističnih gibanj. Recimo, da "kapitalistični finančni sistem zasužnji ljudi". Seveda pa so te trditve podkrepljene s protiameriško retoriko. V posnetku trdijo tudi, da bodo od zdaj nafto prodajali le še za zlato, ne pa za dolarje.

Zgled v kovancih iz 7. stoletja Isis je že lani novembra napovedal, da bo koval svoj denar. S tem naj bi si pridobil še večji nadzor nad že osvojenimi ozemlji. Že tedaj so napovedali, da se bo denar imenoval dinar, ki so ga po vsem Arabskem polotoku uporabljali v drugi polovici sedmega stoletja.

Zgodovinsko se zlati dinar Islamske države navezuje na zlati dinar kalifa Abd Al Malika ibn Marvana, ki je prve zlate dinarje z arabskimi napisi kot peti kalif kalifata Umajad koval leta 696. Abd Al Malik velja za enega najpomembnejših arabskih kalifov, ki je med drugim v Jeruzalemu dal zgraditi Kupolo na skali, Al Akso, uvedel pošto in arabščino določil za uradni jezik kalifata.

Tudi kovanci Islamske države bodo brez figurativnih podob. Na zadnji strani kovanca bo sedem klasov žita, ki predstavljajo "blagoslov na poti Alaha". Na kovancih bo tudi zemljevid sveta, ki naj bi predstavljal "veličino ozemlja, ki jo bo dosegla vladavina Mohameda, vključno s Konstantinoplom, Rimom in Ameriko".

En zlati dinar je 139 dolarjev Kovali jih bodo v zlatu, srebru in bakru. Zlati kovanec iz 21-karatnega zlata bo tehtal 4,25 grama, kovanec za pet dinarjev pa 9,50 grama. Za manjše transakcije bodo na voljo srebrni kovanci v treh oblikah in dva bakrena kovanca.

Na objavljenem posnetku predstavniki Islamske države nove kovance predstavljajo trgovcem in ljudem na ulicah. Razlagajo jim tudi, kako in kje lahko zdajšnji denar zamenjajo za nove zlate kovance. Prepričujejo jih tudi, da so vredni več kot papirni denar ter da "so priča vračanju v čas preroka Mohameda".

Določili so tudi menjalni tečaj: zlati dinar je vreden 139 dolarjev. Stroje za kovanje dinarjev naj bi uvozili iz Italije, na dan pa naj bi skovali okoli pet tisoč kovancev.

Bodo imeli dovolj zlata? Toda zlati dinar je v arabskem svetu naletel tudi na neodobravanje. "Kdor bo kupil zlati dinar Islamistične države, bo dobil vreden spominek. Njegova vrednost se bo gotovo najmanj podvojila, ko bo postal zgodovinski spominek, kajti Islamska država bo propadla, kovanec pa bo ostal," je v komentarju za televizijski program Al Arabiya dejal ugledni arabski novinar Abdulrahman Al Rašed.

Analitiki so prepričani, da je kovanje denarja le del propagandne vojne Islamske države, ki skuša na ta način ljudi prepričati, da je trdna in suverena država. Vprašanje je namreč, ali bodo lahko zagotovili dovolj zlata in srebra za kovanje stabilne denarne valute. Nihče sicer ne ve, koliko zlata so naropali v zasedenih iraških bankah.

Na ozemlju Sirije in Iraka Svobodna sirska armada kot plačilno sredstvo uporablja turške lire, režim Bašarja Al Asada pa svoj denar tiska v Rusiji, ker so mu evropske kovnice odpovedale pogodbe.

Ne spreglejte