Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 6. 2011,
21.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ribiči Dejan Židan Hrvaška

Torek, 7. 6. 2011, 21.11

8 let

Židan: Zgodovinske pravice slovenskih ribičev bodo del pristopne pogodbe Hrvaške z EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kmetijski minister Dejan Židan je v Luksemburgu pojasnil, da bodo zgodovinske pravice slovenskih ribičev, ki so bile doslej zapisane le v Sopsu, del pristopne pogodbe Hrvaške z EU.

S tem pojasnilom se je minister odzval na ponedeljkovo pisanje hrvaške tiskovne agencije Hine, da je "Evropska komisija v pogajanjih potrdila, da Slovenija nima zgodovinskih pravic do ribolova v hrvaških teritorialnih vodah, a da obstaja dvostranski sporazum, ki hrvaškim ribičem omogoča, da lovijo v slovenskih teritorialnih vodah, slovenskim ribičem pa, da lovijo v hrvaških teritorialnih vodah do Vrsarja".

"Zgodovinske pravice se bodo začele izvajati po določitvi meje" Minister je dejal, da hrvaških navedb ne pozna, a ponovil, da je Sloveniji uspelo, da je zgodovinske pravice slovenskih ribičev, ki so bile doslej zapisane samo v Sopsu, vnesla v evropski pravni red, izvajati pa se bodo začele po določitvi meje. Gre za pravico do ribolova do Vrsarja, do sto ton letnega ulova in pravico, da lahko ribari 25 plovil naenkrat.

Te pravice bodo prenesene v pristopno pogodbo Hrvaške z EU, ki je del primarne evropske zakonodaje. V pristopni pogodbi, ki naj bi bila podpisana do konca leta, bo zapisano, da se v prilogi 1 spreminja temeljna uredba o skupni ribiški politiki, v kateri so sicer opredeljene zgodovinske pravice posameznih članic unije in je del sekundarne evropske zakonodaje, je pojasnil.

Sops ima tudi pomankljivost Za Slovenijo je po Židanovih besedah prenos zgodovinskih pravic v evropsko zakonodajo izjemno pomemben, saj se Sops kot bilateralni sporazum zaradi nedorečenosti meje ni izvajal. Opozoril pa je, da ima Sops to pomanjkljivost, da ga lahko ena ali druga država prekine brez utemeljitve, in ko ga prekine, v roku šestih mesecev preneha veljati. S tem pa bi ugasnile tudi pravice ribičev, ki so zapisane v Sopsu.

Ne spreglejte