Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
2. 6. 2016,
9.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Forbes Elizabeth Holmes

Četrtek, 2. 6. 2016, 9.57

6 let, 6 mesecev

Ženska, ki je ostala brez štirih milijard evrov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Elizabeth Holmes | Foto Reuters

Foto: Reuters

Elizabeth Holmes je še do pred kratkim veljala za najbogatejšo Američanko, ki je svoje bogastvo ustvarila sama, zdaj pa je revija Forbes oceno njenega premoženja znižala s štirih milijard evrov na okroglo ničlo.

Celotno bogastvo 32-letne Holmesove je Forbes osnoval na njenem 50-odstotnem deležu v podjetju Theranos za hitre krvne teste, ki ga je ustanovila jeseni 2003, ko je imela samo 19 let. Theranos ne kotira na nobeni borzi, delnice v podjetju so leta 2014 kupili zasebni vlagatelji po ceni, ki je vrednost podjetja dvignila na devet milijard dolarjev (osem milijard evrov).

V primeru likvidacije ne bi videla niti centa

Potem ko so se proti podjetju pojavili številni očitki, je Forbes vrednost podjetja znižal na okoli 800 milijonov dolarjev (713 milijonov evrov). Podjetje, ki je nekoč obljubljalo, da bo revolucioniralo trg krvnih testov, se je znašlo v preiskavah številnih ameriških zveznih agencij zaradi obtožb, da so njegovi testi nenatančni. Poleg tega so se pojavile informacije, da so letni prihodki podjetja nižji od sto milijonov dolarjev (89 milijonov evrov).

Delež Holmesove v podjetju ni vreden skoraj nič, saj imajo delničarji podjetja, ki imajo v lasti prednostne delnice, v primeru likvidacije prednost pri izplačilu pred Holmesovo, ki ima navadne delnice. Forbes informacij o likvidaciji podjetja nima, če pa bi se to vseeno zgodilo, bi preferenčni vlagatelji dobili svoj denar nazaj, preden bi Holmesova videla en sam cent.

Rekorder izgubil 27 milijard evrov

Holmesova se je tako pridružila neslavnemu seznamu milijarderjev, ki so postali "le" milijonarji. Pri tem je še vedno rekorder Brazilec z nemškimi koreninami Eike Batista. Še leta 2012 se je hvalil, da bo prehitel Billa Gatesa na vrhu seznama najbogatejših Zemljanov, a se je njegovo premoženje nato skrčilo s 30 milijard (27 milijard evrov) na 200 milijonov dolarjev (178 milijonov evrov), potem ko je njegov plinski in naftni konglomerat OGX Petroleo & Gas Participacoes SA izgubil 90 odstotkov svoje vrednosti.

V Sloveniji je neslavni rekorder Mirko Tuš. Dolga leta najbogatejši Slovenec, ki je imel leta 2008 po oceni revije Manager pod palcem 550 milijonov evrov, je danes "težek" okoli 40 milijonov evrov.

Ne spreglejte