Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 9. 2023,
6.22

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

Natisni članek

ozemlje vojska Volodimir Zelenski Vladimir Putin vojna Rusija Ukrajina

Torek, 5. 9. 2023, 6.22

7 mesecev, 4 tedne

559. DAN VOJNE V UKRAJINI

ZDA so zagrozile Severni Koreji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80
Kim Jong Un Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

V javnosti krožijo informacije, da naj bi se konec septembra srečala Kim Džong Un in Vladimir Putin, da bi razpravljala o morebitnih dobavah orožja Rusiji. ZDA so Severni Koreji zagrozile, da bo "plačala ceno", če bo Kremlju dobavljala orožje za uporabo v Ukrajini.

Poudarki dneva:

20.58 Romunski predsednik obsodil nove napade v Ukrajini blizu romunske meje
20.13 ZDA so zagrozile Severni Koreji
19.26 Šojgu: Zaporožje je novo žarišče bitk
18.55 Rusija trdi, da jo Ukrajina napada z avstralskimi brezpilotnimi letali
18.45 Erdoğan: Putin ima dve zahtevi pred sklenitvijo novega žitnega sporazuma
18.35 Kijev objavil število žrtev po uničenju jezu Kahovka
15.44 Ukrajina po navedbah ruskega obrambnega ministra izgubila 66 tisoč vojakov

14.33 Zelenski obiskal vojake na fronti blizu Bahmuta
11.40 V Ukrajini lani več kot 900 žrtev kasetnega streliva
9.38 Ruska zračna obramba v regijah na zahodu Moskve sestrelila več dronov
8.55 Izginuli ruski general je živ in zdrav 
7.05 Alarm v ZDA: Kim na obisk k Putinu na pogovore o zagotavljanju orožja Moskvi
6.15 Zelenski obiskal frontno črto v Donecku

20.58 Romunski predsednik obsodil nove napade v Ukrajini blizu romunske meje

Romunski predsednik Klaus Iohannis je obsodil današnje vnovične napade na sosednjo Ukrajino, zelo blizu meje z Romunijo, ki je članica zveze Nato, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ruske sile sicer na tem območju pogosto izvajajo napade z brezpilotnimi letalniki na infrastrukturo na Donavi.

Dan po eksploziji in padcu dveh ruskih dronov na območju Donave na jugu Ukrajine je Iohannis na skupni novinarski konferenci z luksemburškim premierjem Xavierjem Bettelom v Bukarešti danes dejal, da mu je obrambni minister povedal, da so "danes znova potekali napadi, ki so bili od meje oddaljeni 800 metrov". "Torej zelo, zelo blizu," je dodal.

Tako kot pred tem obrambno ministrstvo pa je romunski predsednik znova zanikal ponedeljkovo novico, da naj bi na romunsko ozemlje strmoglavila in tam eksplodirala ruska drona, kot so trdili ukrajinski viri. "Na romunskem ozemlju ni pristalo niti brezpilotno letalo niti noben kos takšne naprave," je dejal Iohannis.

"Če bi nekaj padlo na ozemlje Nata, bi natančno vedeli, kdo, kaj in kdaj mora ukrepati," je dodal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Po julijskem odstopu Rusije od sporazuma, ki je omogočal izvoz ukrajinskega žita prek Črnega morja, je Moskva okrepila napade na pristanišča na jugu Ukrajine, tudi na infrastrukturo na Donavi v bližini meje z Romunijo.

20.13 ZDA so zagrozile Severni Koreji

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je dejal, da bo Severna Koreja "plačala ceno", če bo Rusiji dobavljala orožje za uporabo v Ukrajini.

Njegovi komentarji so sledili poročilom, da se bosta Kim Džong Un in Vladimir Putin morda srečala v Rusiji konec tega meseca in razpravljala o oboroževanju Rusije.

Na te informacije se je odzval tudi nekdanji ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki meni, da oskrba Rusije z orožjem iz Severne Koreje ne bi bistveno spremenila poteka vojne. 

Kot poroča Sky News, je Porošenko dejal, da to kaže na Putinovo "popolno izolacijo" in da so "prijatelji" Moskve Severna Koreja, Sirija in Iran. "Severnokorejsko strelivo zagotovo ne bo pomagalo Rusiji niti pri zaustavitvi ukrajinske protiofenzive," je dejal Porošenko.

19.26 Šojgu: Zaporožje je novo žarišče bitk

Ukrajinska regija Zaporožje je najnovejše žarišče spopadov, je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu, piše index.hr.

Uradniki v Kijevu so podali več trditev o prebojih v jugovzhodni regiji, ZDA pa so navedle, da so v zadnjih dneh opazile "pomemben napredek" ukrajinskih sil blizu tega območja.

Ukrajina je v Zaporožje vpoklicala rezervne brigade, ki so jih urili zahodni partnerji, trdi Šojgu, ne da bi predložil dokaze.

Kijev si prizadeva s svojo ostro protiofenzivo, boji na jugovzhodu so morda eden od ključev vojne. Če ruska obramba tam spodleti, bi se lahko ukrajinske enote pomaknile proti obali in razdelile rusko vojsko.

Vojaški analitiki so povedali, da je ukrajinska "lahka pehota" napredovala na položaje znotraj ruske večplastne obrambne črte v Zaporožju.

18.55 Rusija trdi, da jo Ukrajina napada z avstralskimi brezpilotnimi letali

Rusija je sporočila, da Ukrajina uporablja avstralska brezpilotna letala za napade na cilje na ruskem ozemlju in da je Avstralija vse bolj vpletena v konflikt.

"Izkazalo se je, da se avstralska brezpilotna letala resnično uporabljajo za napad na cilje v Rusiji," je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Maria Zaharova. Tako je odgovorila na novinarsko vprašanje o informacijah, objavljenih prejšnji teden v Sydney Morning Heraldu, v skladu s katerimi je Ukrajinec z avstralskimi brezpilotnimi letali napadel letališče v ruskem mestu Kursk.

Zaharova je avstralsko vlado obtožila, da "navdušeno prispeva k protiruski kampanji, ki jo usmerja Washington", s čimer poskuša pred javnostjo prikriti "nezavidljive okoliščine, ki kažejo, da je Avstralija vse bolj vpletena v konflikt v Ukrajini".

18.45 Erdoğan: Putin ima dve zahtevi pred sklenitvijo novega žitnega sporazuma

Rusija ima dve konkretni zahtevi kot pogoj za podaljšanje sporazuma o žitu, je po poročanju turške državne tiskovne agencije Anadolu dejal Recep Tayyip Erdoğan.

Po Erdoğanu zahteva naslednje: ponovno povezavo Ruske kmetijske banke s sistemom SWIFT in zavarovanje ladij za prevoz žita v evropska pristanišča. Rusija "letno izvozi od 120 do 130 milijonov ton žita", je dejal Erdoğan. Po opravljeni prodaji je treba denar prejeti, vendar izbris ruskih bank iz sistema SWIFT pomeni, da prenosa denarja ni mogoče izvesti, je še pojasnil.

Poleg tega morajo biti ladje, ki prevažajo žito, zavarovane, da lahko prevažajo blago v Evropo in druga pristanišča, a zaradi obstoječih sankcij "britanska zavarovalnica ladij ne zavaruje," je še dodal.

18.35 Kijev objavil število žrtev po uničenju jezu Kahovka

Zaradi junijskega uničenja jezu Kahovka na reki Dneper na jugu Ukrajine je umrlo 32 ljudi, 28 jih je bilo poškodovanih, 39 pa jih je pogrešanih, je danes sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Ob tem je opozorilo, da se ti podatki nanašajo le na ozemlja pod nadzorom ukrajinskih sil in da natančni podatki o številu žrtev ostajajo nejasni.

Po navedbah ministrstva v Kijevu namreč 68 odstotkov ozemlja, ki je bilo po uničenju jezu poplavljeno, nadzorujejo ruske sile. Poplave naj bi sicer skupno zajele 612 kvadratnih kilometrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Jez hidroelektrarne v Novi Kahovki v regiji Herson na jugu Ukrajine je bil uničen 6. junija, sprti strani pa sta odgovornost za to pripisali druga drugi. Vode so poplavile obsežna območja, prisilile tisoče ljudi v evakuacijo in povzročile zaskrbljenost tako pred humanitarno kot okoljsko katastrofo.

Jez Kahovka | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

15.44 Ukrajina po navedbah ruskega obrambnega ministra izgubila 66 tisoč vojakov

Od začetka protiofenzive naj bi Ukrajina po besedah ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja izgubila 66 tisoč vojakov. Šojgu je ob tem dejal, da je Ukrajina v protiofenzivi utrpela ogromne izgube, ob tem pa poskuša Zahodu predstaviti delne uspehe, da bi še naprej prejemala vojaško pomoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Šojgu je na današnji novinarski konferenci dejal še, da "ukrajinske oborožene sile v nobeni od smeri niso dosegle svojega cilja" ter da so izgubile tudi večje število zahodnih oborožitvenih sistemov in druge opreme.

Trditev ruskega obrambnega ministra sicer ni mogoče neodvisno preveriti, tako Moskva kot Kijev pa sta pogosto nagnjena k pretiravanju, ko dajeta izjave o sovražnikovih izgubah, navaja dpa.

Po besedah predstavnikov ukrajinske vojske naj bi sicer njeni pripadniki prebili prvo rusko obrambno linijo pri Zaporožju na jugu države, vendar pa je Ukrajina od začetka protiofenzive, ki traja že več kot tri mesece, doslej pridobila le malo ozemlja.

14.33 Zelenski obiskal vojake na fronti blizu Bahmuta

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obiskal vojake na fronti blizu mesta Bahmut na vzhodu države, potem ko je obrambno ministrstvo v Kijevu v ponedeljek sporočilo, da je ukrajinska vojska zabeležila uspeh proti ruskim silam in si v bližini Bahmuta priborila nazaj nekaj ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski naj bi se seznanil s stanjem na fronti v Bahmutu, kjer že več mesecev potekajo intenzivni spopadi. Ukrajinski predsednik se je sestal s poveljniki vojaških enot in naslovil težave, s katerimi se spopadajo.

V ponedeljek je Zelenski na družbenih omrežjih objavil tudi posnetek svojega obiska v neimenovanem kraju v regiji Doneck.

V preteklem tednu so ukrajinske sile sicer osvobodile še tri kvadratne kilometre ozemlja v okolici Bahmuta, s čimer se je skupno območje okoli mesta, ki so ga ponovno zavzeli od začetka ukrajinske protiofenzive, povečalo na 47 kvadratnih kilometrov.

11.40 V Ukrajini lani več kot 900 žrtev kasetnega streliva

V Ukrajini je bilo lani več kot 900 žrtev kasetnega streliva, večinoma civilistov, je danes sporočilo mednarodno civilno gibanje Koalicija za kasetno strelivo (CMC). Po navedbah CMC ga je v velikem obsegu uporabljala Rusija, v manjšem pa tudi Ukrajina, ugotovitve iz letnega poročila koalicije povzemajo tuje tiskovne agencije.

Rusija je od začetka invazije na Ukrajino obsežno uporabljala tako staro zalogo kot novo razvito kasetno strelivo, je v letnem poročilu navedlo gibanje s sedežem v Ženevi. Zaradi tega je lani umrlo ali bilo ranjenih 916 ljudi, med katerimi je bilo 855 civilistov, 58 vojakov in trije strokovnjaki za odstranjevanje min.

Te žrtve so predstavljale levji delež svetovnega števila žrtev tega streliva, ki je lani znašalo 1.172, kar je največje letno število, odkar je CMC leta 2010 začela zbirati podatke o tem, sicer s konvencijo iz leta 2008 prepovedanem strelivu. Eden od avtorjev poročila Loren Persi je ob tem poudaril, da veliko žrtev tudi ni bilo zabeleženih.

CMC je v poročilu pojasnila, da je bilo 890 zabeleženih žrtev kasetnega streliva v Ukrajini, od tega 294 smrtnih, posledica napadov z uporabo kasetnega streliva iz letal ali topništva. Šestindvajset ljudi je bilo žrtev neeksplodiranega streliva, ki ostane po uporabi tega orožja.

Poleg Ukrajine je CMC uporabo kasetnega streliva lani med drugim zaznala tudi v Siriji in Mjanmaru, kjer so našteli skupno 71 žrtev.

Kasetno strelivo vsebuje več manjših bomb, ki se po izstrelitvi razpršijo nad širokim območjem. Namenjeno je uničevanju tankov in druge opreme ter vojakov, saj lahko zadene več tarč naenkrat. Za njim ostane veliko neeksplodiranega streliva, ki predstavlja nevarnost za civiliste po spopadih tudi desetletja kasneje.

Konvencijo o prepovedi kasetnih bomb je do zdaj podpisalo več kot 120 držav članic, vendar je nekatere še niso ratificirale. Med podpisnicami sicer ni ZDA, Rusije, Mjanmara in Sirije.

9.38 Ruska zračna obramba v regijah na zahodu Moskve sestrelila več dronov

Ruska zračna obramba je ponoči sestrelila tri brezpilotne letalnike, ki so leteli proti Moskvi, so danes zjutraj sporočile ruske oblasti. Po navedbah moskovskega župana Sergeja Sobjanina pri tem ni bilo žrtev, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Enote zračne obrambe so uničile brezpilotne letalnike, ki so poskušali izvesti napad na Moskvo," je Sobjanin zapisal na Telegramu.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je eden od dronov letel nad regijo Kaluga jugozahodno od Moskve, drugega so uničili severozahodno od prestolnice nad okrožjem Istra v moskovski regiji, tretjega pa v regiji Tver severozahodno od Moskve.

Kot je navedel Sobjanin, je v okrožju Istra nastala škoda zaradi padajočih ostankov sestreljenih letalnikov, reševalne službe pa si prizadevajo odpraviti posledice.

Po njegovih navedbah so padajoči ostanki poškodovali komunalni objekt v okrožju Istra. Drugih podrobnosti o vrsti objekta ali resnosti škode ni navedel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi zračnega alarma so za kratek čas zaprli moskovski letališči Vnukovo in Šeremetjevo, letala pa preusmerili na druga letališča. Obe letališči so zjutraj ponovno odprli.

Po navedbah ruskih oblasti je bila moskovska regija v zadnjih tednih pogosto tarča napadov ukrajinskih brezpilotnih letal. Pri tem je bilo poškodovanih več objektov v središču Moskve.

8.55 Izginuli ruski general je živ in zdrav 

Na družbenih omrežjih se je pojavila fotografija, ki naj bi prikazovala nekdanjega ruskega generala Sergeja Surovikina v Ukrajini. "General Sergej Surovikin je zunaj. Živ, zdrav, doma, z družino, v Moskvi. Fotografija je bila posneta danes," je v ponedeljek ob fotografiji na Telegramu zapisala znana ruska medijska osebnost Ksenija Sobčak.

Verodostojnosti fotografije, ki prikazuje moškega s sončnimi očali, medtem ko za roko drži rdečelaso žensko, ki spominja na generalovo ženo Anno, ni mogoče potrditi, še poroča BBC. 

Ruski novinar Aleksej Venediktov je na Telegramu zapisal: "General Surovikin je doma z družino. Je na dopustu in je na voljo obrambnemu ministrstvu."

Surovikin je bil skrivni VIP-pripadnik paravojaške enote Wagner, razkrivajo dokumenti, ki jih je pridobil CNN. V skupini Wagner je imel svojo osebno identifikacijsko številko. Poleg njega je bilo na tako imenovanem VIP-seznamu še najmanj 30 visokih predstavnikov ruske vojske in obveščevalnih služb. Zaradi krutosti in neusmiljenosti se je Surovikina oprijel vzdevek general Armagedon.

7.05 Alarm v ZDA: Kim na obisk k Putinu na pogovore o zagotavljanju orožja Moskvi

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un naj bi odpotoval v Rusijo, kjer namerava s predsednikom Vladimirjem Putinom govoriti o zagotavljanju orožja Moskvi za vojno v Ukrajini, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v ponedeljek sporočili iz Bele hiše.

Tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost pri Beli hiši Adrienne Watson je dejala, da pogajanja o orožju med Rusijo in Severno Korejo aktivno napredujejo. Po njenih besedah imajo ZDA informacije, da Kim pričakuje nadaljevanje teh pogovorov, tudi diplomatsko sodelovanje na ravni voditeljev.

ZDA so prejšnji teden opozorile, da se Rusija že tajno pogaja s Severno Korejo, da bi pridobila strelivo in orožje za invazijo v Ukrajini.

Po pisanju ameriškega dnevnika New York Times se bo Kim, ki sicer redko potuje v tujino, še ta mesec z oklepnim vlakom verjetno odpravil v Vladivostok na daljnem vzhodu Rusije, kjer se bo srečal s Putinom. Manj verjetno je, da bi severnokorejski voditelj odpotoval v Moskvo. 

Kot še piše časnik, Putin od Severne Koreje želi artilerijske izstrelke in protitankovske rakete. Kim naj bi želel pridobiti napredno tehnologijo za satelite in podmornice na jedrski pogon ter pomoč v hrani za Severne Korejce. | Foto: Reuters Kot še piše časnik, Putin od Severne Koreje želi artilerijske izstrelke in protitankovske rakete. Kim naj bi želel pridobiti napredno tehnologijo za satelite in podmornice na jedrski pogon ter pomoč v hrani za Severne Korejce. Foto: Reuters

Uradnik na južnokorejskem ministrstvu za združitev, ki skrbi za odnose med Korejama, je dejal, da različni dogodki kažejo na vse večjo možnost sklenitve orožarskega sporazuma med Pjongjangom in Moskvo. "Vsaka oblika sodelovanja med Severno Korejo in sosednjimi državami mora potekati na način, ki ne ogroža mednarodnih norm in miru," je dejal novinarjem.

6.15 Zelenski obiskal frontno črto v Donecku

"Regija Doneck. Obiskali smo bojne skupine, ki branijo Ukrajino v okviru doneške operativno-taktične skupine," je Zelenski sporočil na Telegramu in objavil videoposnetek srečanja: 

Zelenski se je s pripadniki bojnih skupin na fronti sešel dan po tem, ko je razrešil obrambnega ministra Oleksija Reznikova in na ta položaj predlagal Rustema Umerova

"Pomembna poročila, problematična vprašanja, oskrba, ki jo je treba povečati, vzpostavitev pomožnega sistema upravljanja za zagotavljanje oskrbe brigad, povečanje motivacije naših bojevnikov," je zapisal o vsebini pogovorov, je po navedbah STA poročala francoska tiskovna agencija AFP. | Foto: Reuters "Pomembna poročila, problematična vprašanja, oskrba, ki jo je treba povečati, vzpostavitev pomožnega sistema upravljanja za zagotavljanje oskrbe brigad, povečanje motivacije naših bojevnikov," je zapisal o vsebini pogovorov, je po navedbah STA poročala francoska tiskovna agencija AFP. Foto: Reuters

Ukrajinski tank
Novice Je to pet korakov, ki jih mora narediti Ukrajina, če želi premagati Rusijo?
Črno morje
Novice Rusi spet napadli kraj, ki je velik trn v peti Moskvi
Pskov
Novice Ukrajinci priznali, kaj so storili Rusom, in namignili, da ni bilo zadnjič
Michael Carpenter
Novice Ameriški veleposlanik za Siol.net: To so nevarni ljudje
Vladimir Putin
Novice "Le ena skupina ljudi lahko ogrozi Putinovo oblast"
Ne spreglejte