Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 2. 2023,
9.26

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

132

Natisni članek

Rusija vojna Volodimir Zelenski Ukrajina

Sobota, 4. 2. 2023, 9.26

3 mesece, 3 tedne

346. DAN VOJNE V UKRAJINI

Po vsej Ukrajini so se oglasile sirene. V Belorusiji vzletel ruski MiG.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

132

Mig | Po poročanju neodvisnega beloruskega medija Hajun je rusko letalo MiG-31K, opremljeno z raketami, vzletelo z vojaškega letališča Mačulišči v Belorusiji. | Foto Reuters

Po poročanju neodvisnega beloruskega medija Hajun je rusko letalo MiG-31K, opremljeno z raketami, vzletelo z vojaškega letališča Mačulišči v Belorusiji.

Foto: Reuters

Po vzletu ruskega letala MiG-31K z letališča v Belorusiji se je po vsej Ukrajini oglasila sirena za zračno nevarnost.

Pomembnejši poudarki dneva:

19.20 Portugalska obljubila Ukrajini tanke leopard

18.17 Ruski MiG vzletel v Belorusiji, zračno nevarnost razglasili po vsej Ukrajini
16.34 Medvedjev: Celotna Ukrajina bo gorela 
14.34 Ukrajinsko pristanišče Odesa ostalo brez elektrike
12.48 Ukrajini vrnili 116 ujetih vojakov
9.28 Zelenskemu se mudi v EU: zavzema se za hiter vstop Ukrajine v EU

19.20 Portugalska obljubila Ukrajini tanke leopard

Portugalski premier Antonio Costa je danes potrdil, da bo njegova država Ukrajini dobavila tanke leopard 2, vendar ni navedel natančnega števila, poročajo tuje tiskovne agencije. Prav tako ni znano, kdaj bi lahko tanke dobavili, kot možen datum dobave na evropski ravni pa je Costa omenil konec marca.

"Trenutno delamo na tem, da bi lahko pogrešili nekaj tankov. Ne vem natančno, koliko jih bomo poslali v Ukrajino, vendar bomo to objavili v doglednem času," je Costa dejal med obiskom portugalskih vojakov v Srednjeafriški republiki.

Portugalski premier je za državno televizijo RTP povedal še, da je bil kot možen termin dobave tankov za Ukrajino na evropski ravni napovedan do konca marca, poroča portugalska tiskovna agencija Lusa.

Portugalska se po njegovih besedah ob tem dogovarja z Nemčijo glede "logistične operacije za dobavo delov za dokončanje popravil nekaterih bojnih vozil, ki niso operativna". Admiral Antonio Silva Ribeiro, načelnik generalštaba portugalske vojske, je namreč prejšnji mesec dejal, da ima Portugalska 37 tankov leopard 2, vendar so lokalni mediji poročali, da jih večina ne deluje.

Portugalska se tako pridružuje skupini zahodnih držav, ki so Ukrajini skupaj obljubile od 120 do 140 sodobnih tankov.

18.17 Ruski MiG vzletel v Belorusiji, zračno nevarnost razglasili po vsej Ukrajini

Po vzletu ruskega letala MiG-31K z letališča v Belorusiji se je po vsej Ukrajini oglasila sirena, ki označuje zračno nevarnost.

Od 16.53 po lokalnem času se je v vseh regijah Ukrajine oglasila sirena za zračni napad. Po poročanju neodvisnega beloruskega medija Hajun je rusko letalo MiG-31K, opremljeno z raketami, vzletelo z vojaškega letališča Mačulišči v Belorusiji.

16.34 Medvedjev: Celotna Ukrajina bo gorela 

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je dejal, da bo dobava naprednejšega ameriškega orožja Ukrajini samo izzvala dodatne udare Rusije in bi lahko aktivirala rusko jedrsko doktrino.

"Celotna Ukrajina, ki ostaja pod oblastjo Kijeva, bo gorela," je dejal Medvedjev v intervjuju z novinarko Nadano Fridrikhson.

Fridrikhsonova je Medvedjeva, namestnika predsednika Varnostnega sveta, vprašala, ali bi lahko uporaba orožja večjega dosega Rusijo prisilila v pogajanja s Kijevom.

"Rezultat bo ravno nasproten," je odgovoril Medvedjev. "Zagotavljam vam, da bo odgovor hiter, trden in prepričljiv," je dodal. 

Pentagon je včeraj sporočil, da je nova raketa z dvakrat večjim dosegom od prejšnjih del paketa ameriške vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 2,175 milijarde dolarjev.

Na vprašanje, kaj bi se lahko zgodilo, če bi Ukrajina uporabila orožje, ki ga je obljubil Washington, je dejal, da je Putin jasno obravnaval to vprašanje.

"Ne postavljamo nobenih omejitev in glede na naravo groženj smo pripravljeni uporabiti vse vrste orožja. Ruska jedrska doktrina dovoljuje jedrski udar po agresiji na Rusko federacijo s konvencionalnim orožjem, ko je ogrožen obstoj države," je Medvedjev sklenil v intervjuju. 

14.34 Ukrajinsko pristanišče Odesa ostalo brez elektrike

Pristaniško mesto Odesa na jugu Ukrajine je zaradi poškodovanega transformatorja od danes zjutraj brez elektrike, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočil ukrajinski ponudnik električne energije Ukrenergo. Istoimenska regija Odesa je med območji, ki so jih ruski zračni napadi v zadnjih mesecih najhuje prizadeli.

Odesa Ukrajina | Foto: Reuters Foto: Reuters

"V jutranjih urah je odpovedal transformator na eni od visokonapetostnih transformatorskih postaj, ki z električno energijo oskrbuje mesto Odesa. Postajo so popravljali, potem ko je bila poškodovana v ruskih napadih," je danes na svojem kanalu na omrežju Telegram objavil Ukrenergo.

"Vse visokonapetostne postaje v regiji so poškodovane," je še sporočil ukrajinski ponudnik električne energije.

Čeprav so posledice ruskih napadov delno odpravili s pomočjo rezervne opreme, je oskrba z električno energijo v regiji Odesa še vedno precej omejena. Na celotnem območju se ponavljajo tudi nenadni izpadi električne energije.

12.48 Ukrajini vrnili 116 ujetih vojakov

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so osvobojeni ruski vojaki prejeli zdravstveno in psihološko oskrbo ter da so v stikih s svojci. Med osvobojenimi so tudi osebe "občutljive kategorije", katerih izpustitev so dosegli Združeni arabski emirati, je sporočilo ministrstvo na Telegramu. Ni pa pojasnilo, ali gre za visoke častnike, plačance ali vohune.

Vodja predsedniškega urada v Kijevu Andrij Jermak pa je glede izpuščenih ukrajinskih vojakov sporočil, da gre za 114 vojakov in podčastnikov ter dva častnika. Večina jih je služila v oboroženih silah, drugi pa v nacionalni gardi, policiji in obmejni straži. Povedal je še, da so bili zaprti v Mariupolu, Hersonu in Bahmutu.

V začetku januarja sta obe strani že poročali o izmenjavi vojnih ujetnikov. Takrat sta si jih izmenjali po 50.

Izmenjava vojnih ujetnikov je edino vprašanje, o katerem se Moskva in Kijev še vedno pogajata. Vsi drugi pogovori za mirno rešitev ruske agresije na Ukrajino so zamrznjeni.

Ukrajina je v okviru izmenjave vojnih ujetnikov z Rusijo domov vrnila 116 ukrajinskih vojakov. Na Twitterju je vodja urada Volodimirja Zelenskega Andrij Jermak objavil videoposnetek vojakov na avtobusu in zapisal, da gre za "branilce Mariupola, partizane iz Hersona in ostrostrelce z območja Bahmuta in druge njihove heroje".

Jermak je še zapisal, da jim je uspelo odnesti trupla tujih prostovoljcev, ki so padli – Christopherja Matthewa Perryja in Andrewa Tobiasa Matthewa, pa tudi truplo Evgena Kulika, Ukrajinca, ki je služil v francoski tujski legiji in se je prostovoljno pridružil ukrajinskim silam.

9.28 Zelenskemu se mudi v EU: zavzema se za hiter vstop Ukrajine v EU

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je po vrhu z voditelji EU v Kijevu v svojem rednem nagovoru ukrajinskim državljanom zavzel za hiter vstop svoje države v EU. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sicer pred tem dejala, da Ukrajino čaka še dolga pot, preden bo postala članica Unije.

"Govorili smo in govorimo kot člani evropske skupnosti," je dejal Zelenski v svojem rednem večernem videonagovoru. Dejal je, da je treba ta status le še uzakoniti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik je dejal tudi, da so voditelji EU na petkovem vrhu v Kijevu napovedali možnost začetka pristopnih pogajanj za članstvo Ukrajine v Uniji že letos.

Predstavniki EU sicer niso dali tako konkretnih izjav, čeprav je von der Leynova pohvalila odločnost in voljo ukrajinskega voditelja pri uvajanju reform. Poudarila je, da Ukrajino čaka še veliko dela in da za zdaj še ni bil določen noben časovni razpored.

Zelenski: Ukrajina se pripravlja na večje vključevanje v evropski notranji trg

Zelenski je medtem zatrdil, da se Ukrajina že pripravlja na večje vključevanje v evropski notranji trg, kar po njegovih besedah pomeni več prihodkov za ukrajinska podjetja, več proizvodnje in delovnih mest v državi ter več sredstev za lokalne proračune.

Ukrajinski predsednik je poleg tega v svojem nagovoru omenil tudi obisk poljskega obrambnega ministra Mariusza Blaszczaka in dodal, da Ukrajina čim prej potrebuje sodobno težko orožje, ki so ji ga obljubile zahodne zaveznice, saj so razmere v vzhodnem Donbasu zelo težke.

Giorgia Meloni in Olaf Scholz
Novice Melonijeva poudarila tesno sodelovanje z Berlinom
Rušilec
Novice Pred vrati do Črnega morja opažen ameriški rušilec
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski in visoki predstavniki EU za isto mizo
Vladimir Putin in Aleksandar Vučić
Novice Bo Vučić obrnil hrbet Putinu?
Varšava
Novice Bo po vojni v Ukrajini v Evropi nastalo novo središče moči?
Vladimir Putin
Novice Putin vidi grožnjo in opozarja na Stalingrad: "To je neverjetno, a resnično"
Ne spreglejte