Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
7.59

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Združeni narodi Mali varnost

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 7.59

3 leta, 8 mesecev

Združeni narodi prevzemajo nadzor nad varnostjo v Maliju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nadzor nad varnostjo in stabilnost v Maliju bodo prevzele mirovne sile ZN. Misija, ki bo predvidoma štela do 12.600 pripadnikov, je ena od največjih logističnih izzivov v zgodovini ZN.

Medtem iz Malija opozarjajo tudi na težave pri načrtovanju izvedbe predsedniških volitev, ki naj bi potekale konec julija.

Nadzor nad varnostjo v Maliju bodo sile ZN prevzele od francoskih vojakov. Kakih 1000 pripadnikov francoske vojske bo še ostalo v državi z namenom opravljanja protiterorističnih nalog.

Vojaki se bodo na terenu soočali s številnimi nevarnostmi, tudi z gverilskimi napadi Misija ZN bo začela delovati s 6100 vojaki zahodnoafriških držav, ki so že v Maliju. Njihova naloga bo med drugim nadzorovati priprave na izvedbo volitev, načrtovanih za 28. julij. Posebni odposlanec ZN za Mali Albert Koenders je na zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov minuli torek poudaril, da bo za izvedbo volitev potrebno preseči številne "velike izzive".

Med težavami je v videokonferenci izpostavil zagotovitev širokega političnega konsenza za podporo volitvam, razdeljevanje volilnega materiala po državi in omogočanje glasovanja za več sto tisoč razseljenih Malijcev in malijskih beguncev.

Misija ZN naj bi polno zasedbo dosegla do konca letošnjega leta. Vojaki se bodo na terenu soočali s številnimi nevarnostmi, tudi z gverilskimi napadi. Skrb zbuja tudi huda vročina, ki bi lahko stalila določene dele komunikacijske opreme. Problem so tudi omejene zaloge pitne vode.

Francija januarja sprožila ofenzivo ZN so zahodnoafriškim državam ob tem dali štiri mesece časa, da svojo izurjenost in opremo dvignejo na zahtevano raven. Pod posebnim nadzorom bo vojska Čada, saj je ta država znana po rekrutiranju otroških vojakov.

Islamski uporniki so lani zavzeli sever Malija, pri čemer so izkoristili negotove razmere po vojaškem udaru v prestolnici Bamako. Francija je nato januarja proti njim sprožila ofenzivo in upornike pregnala iz njihovih glavnih utrdb. Na posameznih območjih države kljub temu ostajajo.

Načrt mirovnega dogovora med drugim predvideva ozemeljsko celovitost, volitve konec julija in načrte za spoštovanje določenih posebnosti severa države.

Ne spreglejte