Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
8.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 8.27

8 let

ZDA vložile obtožnico za napad na rušilec Cole

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Proti Savdijcu po rodu iz Jemna Abd al Rahimu al Naširiju, ki je zaprt v Guantanamu na Kubi, so ZDA vložile obtožnico zaradi organizacije napada na rušilec Cole leta 2000 v Jemnu.

Zamisel ameriške administracije predsednika Georgea Busha in Pentagona, da teroristične osumljence zapirajo v Guantanamu in jim sodijo pred posebnimi sodišči s posebnimi pravili, pa je včeraj doživela dve novi zaušnici. Posebni poročevalec Sveta za človekove pravice ZN Philip Alston je dejal, da takšna sodišča kršijo mednarodno pravo. Še hujši udarec pa je prišel iz Bushu sicer naklonjenega prizivnega sodišča v Washingtonu. Tričlanski sodni senat se je naravnost norčeval iz odvetnikov vlade, ki so utemeljevali upravičenost aretacije kitajskega muslimana Huzajfa Parhata.

V napadu je umrlo 17 ameriških mornarjev Svetovalec za posebna vojaška sodišča, brigadir Thomas Hartman je dejal, da je al Naširi organiziral teroristični napad na ameriško vojaško ladjo oktobra leta 2000 v pristanišču Aden. V napadu je umrlo 17 ameriških mornarjev, al Naširiju pa grozi smrtna kazen. Alston je glede tega primera in glede drugih obtožencev, ki jim grozi smrtna kazen, dejal, da bi bila to kršitev mednarodnega prava. Posebni poročevalec za izvensodne in samovoljne usmrtitve je po dveh tednih obiska ZDA v New Yorku povedal, da sodišča v Guantanamu kršijo mednarodne standarde, ker obtoženci nimajo zadostnega dostopa do odvetnikov, uporabljajo pa tudi dokaze pridobljene s prisilo.

Al Naširi trdi, da je priznal, ker so ga mučili Al Naširi je lani na odprtem zaslišanju dejal, da so ga Američani mučili, zato jim je priznal vse kar so želeli slišati. Od organizacije napada na Cole do številnih drugih terorističnih zarot, med njimi tudi organizacije napada na francoski tanker leta 2002 v Adenu. "Ko so slišali, kar so hoteli, so bili zelo zadovoljni in so me nehali mučiti," je dejal.

Direktor Cia Michael Hayden je že pred časom priznal, da je bil al Naširi podvržen posebni zasliševalski tehniki "vodnemu deskanju", ko pri ujetniku vzbujajo občutek utapljanja. Za vse civilizirani svet je to mučenje, Cia pa je leta 2006 opustila to "tehniko", čeprav vrh Busheve administracije trdi, da v letih 2002 in 2003, ni šlo za mučenje ali kršenje zakonov.

Brigadir Hartmann je zavrnil Alstonove trditve in dejal, da so posebna vojaška sodišča v Guantanamu povsem v skladu z ameriškim pravnim sistemom. Na kako majavih nogah je ameriško zapiranje nedolžnih ljudi v Guantanamu, je pokazal primer pripadnika ujgurske etnične skupnosti na Kitajskem Huzaifa Parhata. Tega so Američani pobrali v Afganistanu leta 2002 in poslali v Guantanamo. Pred leti so ga opredelili za sovražnega bojevnika in ga držali zaprtega brez obtožnice. Prizivno sodišče je primer vlade sesulo pretekli teden, nekaj podrobnosti pa je prišlo na dan šele v ponedeljek.

Majavi dokazi Tričlanski senat prizivnega sodišča je utemeljitve vlade primerjal z verzom v pesmici Lewisa Carrolla, ki govori o tem, da če se nekaj ponovi trikrat, potem to že mora biti res. Odvetniki vlade so namreč sodišču povedali, da je Parhat sovražni bojevnik, ker tako piše v treh zaupnih dokumentih. Sodišče je odločilo, da morajo Parhata izpustiti ali ga še enkrat "opredeljevati", ker so dokazi proti njemu nesmiselni. Ni namreč niti navedenega nobenega vira za trditev, da je terorist. To je bil prvi primer obravnave upravičenosti zaprtja osumljenca iz Guantanama in bo imel posledice za več kot 100 drugih, ki so v podobnem položaju. Odvetniki ujetnikov namreč trdijo, da so tako majavi dokazi na voljo tudi za večino drugih zaprtih.

Ne spreglejte