Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2023,
7.48

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

Natisni članek

skladišča orožje Iran Sirija napad ameriška vojska

Četrtek, 9. 11. 2023, 7.48

5 mesecev, 3 tedne

ZDA v Siriji uničile skladišče orožja, povezano z Iranom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41
Lovec F-15 | Organizacija Sirski observatorij za človekove pravice je sporočila, da je bilo v napadu ubitih devet ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki dodaja, da informacij ni bilo mogoče neodvisno preveriti. | Foto Reuters

Organizacija Sirski observatorij za človekove pravice je sporočila, da je bilo v napadu ubitih devet ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki dodaja, da informacij ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Foto: Reuters

Ameriška vojaška letala so v sredo na vzhodu Sirije uničila skladišče orožja, povezano z Iranom, je sporočil obrambni minister Lloyd Austin. Šlo naj bi za odgovor na vse pogostejše napade na ameriške sile v regiji po začetku vojne med Izraelom in Hamasom. V še enem s tem povezanem incidentu so Hutiji v Jemnu sestrelili ameriško brezpilotno letalo.

To je že drugič v dveh tednih, da so Američani napadli lokacijo v Siriji, ki naj bi bila povezana z Iranom. Washington želi Teheran odvrniti od vpletanja v vojno med Izraelom in Hamasom, različne oborožene milice, povezane z Iranom, pa so od začetka vojne že večkrat napadle ameriške cilje na Bližnjem vzhodu.

"Ameriške vojaške sile so izvedle samoobrambni udarec na objekt na vzhodu Sirije, ki ga uporabljajo sile Iranske revolucionarne garde in z njimi povezane skupine. Napad sta izvedli dve lovski letali F-15," je v sredo sporočil Austin. Ameriška vojska je že 26. oktobra izvedla napade na podobne objekte v Siriji.

V še enem incidentu, povezanem z vojno med Izraelom in Hamasom, so medtem v sredo uporniški Hutiji, ki s podporo Irana obvladujejo večji del Jemna vključno s prestolnico Sano, sporočili, da jim je uspelo sestreliti ameriško brezpilotno letalo.

"Naši zračni obrambi je uspelo sestreliti ameriški brezpilotnik MQ-9, ko je izvajal sovražni nadzor in vohunske dejavnosti nad ozemeljskimi vodami Jemna kot del ameriške podpore Izraelu," so Hutiji navedli v sporočilu, ki ga povzema AFP. Neimenovani ameriški vojaški uradnik je sestrelitev potrdil.

Migranti na južni meji ZDA
Novice Ne Ukrajina ne Gaza, to je kriza, ki najbolj skrbi Američane
Podmornica razreda Ohio
Novice ZDA v Sredozemlje poslale jedrsko podmornico
Tajvanska vojska
Novice To je država, ki jo ZDA potihoma oborožujejo do zob
Ne spreglejte