Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 4. 2017,
13.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

2

Natisni članek

Bašar al Asad ZDA Sirija

Sobota, 8. 4. 2017, 13.06

6 let, 7 mesecev

ZDA napovedale dodatne sankcije proti Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

2

Napad ZDA na Sirijo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški minister za finance Steve Mnuchin je napovedal, da bodo ZDA kot odziv na napad s kemičnim orožjem v Siriji proti tej državi uvedle dodatne sankcije. Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je ruski odziv na ameriško posredovanje v Siriji označil za razočaranje, Moskva pa od ZDA v zvezi s posredovanjem pričakuje dodatna pojasnila.

Mnuchin je napovedal dodatne sankcije kot del vojaškega, diplomatskega in finančnega odziva na torkov napad s kemičnim orožjem na mesto Kan Šejkun, za katerega ZDA obtožujejo režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada. "Razglasili bomo dodatne sankcije proti Siriji kot del naših prizadevanj, da zaustavimo tovrstna dejanja in poudarimo, kako pomembno je po našem mnenju njihovo sankcioniranje," je Mnuchin dejal na posestvu ameriškega predsednika Donalda Trumpa na Floridi Mar-a-Lago. Podrobnosti ni razkril, je pa poudaril, da pričakujejo nadaljnji vpliv sankcij na odvračanje posameznikov od poslovanja s Sirijo.

Državni sekretar pričakuje težaven obisk v Rusiji

Tillerson je ruski odziv na petkov ameriški raketni napad na sirsko vojaško letališče opisal kot pričakovan, a še vedno razočaranje. Po njegovih besedah namreč kaže na nadaljnjo podporo Rusije Al Asadovega režima. Tillerson tudi pričakuje, da bo njegov obisk v Rusiji v torek in sredo težaven. Na to kaže tudi odziv ruskega zunanjega ministrstva, ki je sporočilo, da od Tillersona pričakuje pojasnila. "Naj pride in nam razloži, kaj so storili danes. Povedali mu bomo, kaj si mi mislimo o tem," je v petek po napadu dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Putin potezo ZDA označil za "napad na suvereno državo"

Pričakovati je, da bo ameriška intervencija v Siriji tudi sicer osrednja tema Tillersonovih pogovorov z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Na ameriški raketni napad v Siriji se je pred tem že odzval ruski predsednik Vladimir Putin. Dejanje je označil za "napad na suvereno državo" in dodal, da je "šlo za kršitev mednarodnega prava na podlagi izmišljenih izgovorov".

Iran: Teroristi zaradi napada ploskajo Trumpu

Ponovno kritiko ameriškega napada na letalsko oporišče v Siriji je danes izrazil tudi Iran. Kot je dejal iranski predsednik Hasan Rohani, teroristi zaradi napada ploskajo Trumpu. "Zakaj ste napadli sirsko vojsko, ki je v vojni s teroristi? Na podlagi kakšne zakonodaje ali dovoljenja ste izstrelili rakete na to neodvisno državo?" je bil kritičen Rohani. Iran, z Rusijo najtesnejši zaveznik Al Asadovega režima, je sicer podprl neodvisno preiskavo napada s kemičnim orožjem.

ZDA so napad v Siriji izvedle kot odziv na napad s kemičnim orožjem. | Foto: Reuters ZDA so napad v Siriji izvedle kot odziv na napad s kemičnim orožjem. Foto: Reuters

Rusija prekinila dogovor z ZDA

Rusija je danes prekinila dogovor z ZDA, ki je bil namenjen izogibanju incidentom v sirskem zračnem prostoru, kar je napovedala že v petek. Gre za navadno telefonsko povezavo med ameriškimi častniki v operacijskem centru v Katarju in ruskimi častniki v Siriji, prek katere komunicirajo vsakodnevno. Odločitev Moskve, da prekine to komunikacijo, bi lahko po mnenju analitikov dramatično povečala tveganje za pilote in kopenske sile vseh strani.

Nemčija v napadih v Siriji ne bo sodelovala

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je medtem sporočila, da nemška izvidniška letala tornado ne bodo sodelovala pri morebitnih nadaljnjih napadih ZDA v Siriji. Nemčija je po njenih besedah zelo natančno opredelila svojo vlogo v mednarodni koaliciji za boj proti skrajni skupini Islamska država, in sicer kot izvidništvo v misijah proti skrajnežem. Kot je pojasnila, jih ZDA sploh niso prosile za kakršnokoli pomoč. Dejal je, da odločitev Nemčije ni povezana z napadom s kemičnim orožjem. Poudariti želijo le, da bodo letala tornado uporabili izključno za boj proti IS.

ZDA so v petek z ladij v Sredozemskem morju na vojaško letališče Al Šajrat v bližini Homsa v pokrajini Idlib izstrelile 59 manevrirnih raket tomahawk. Napad je ukazal Trump, ker so po prepričanju Washingtona s tega letališča sirska letala izvedla torkov napad s kemičnim orožjem v Kan Šejkunu. Sirski observatorij za človekove pravice je v petek zvečer sporočil, da so s tega letališča znova vzletela letala, ki so napadla tarče blizu Palmire. Niso pojasnili, ali je šlo za ruska ali sirska letala.

 

 

V ZDA mešani odzivi na bombardiranje

V ameriškem kongresu in med komentatorji se pojavljajo mešani odzivi na odločitev predsednika Donalda Trumpa o raketnem napadu v Siriji. Svobodnjaški republikanski senator Rand Paul iz Kentuckyja je petkov raketni napad označil za neustavnega, ker lahko po ustavi le kongres odobri vojno. Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer zatrjuje, da je bil napad na letališče v Siriji v ključnem nacionalnem interesu ZDA in kot tak v skladu z ustavo.

Republikanski kongresnik iz Michigana Justin Amash se sprašuje, od kdaj je napad s kemičnim orožjem v neki državi v ameriškem nacionalnem interesu. Demokrat iz Connecticuta Chris Murphy  opozarja, da za Trumpovo odločitvijo ni nobene strategije, ampak gre le za čustveno reakcijo na televizijske podobe posledic napada s kemičnim orožjem, kar je zelo nevaren način vodenja zunanje politike.

Vodja senatne večine Mitch McConnell iz Kentuckyja in predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan iz Wisconsina sta prepričana, da je Trumpova odločitev pravilna in ustavna, pridružili pa so se jima tudi številni drugi republikanci, ki so zagnali ustavni kraval vsakič, ko je nekdanji predsednik Barack Obama kam poslal ameriške vojake.

Senator iz Arizone John McCain in kolega iz Južne Karoline Lindsey Graham sta med najbolj zadovoljnimi, saj sta dolga leta zahtevala podobno odločnost od Obame. Graham je izjavil, da je Trumpova retorika iz časa kampanje trčila ob realnost sveta.

Ne spreglejte