Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 11. 2012,
7.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Barack Obama Mitt Romney

Sobota, 3. 11. 2012, 7.24

8 let

ZDA: Končnica predsedniške dirke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik Barack Obama in njegov izzivalec, republikanski kandidat Mitt Romney, štiri dni pred volitvami po Združenih državah opravljata še zadnje predvolilne shode.

Tako predsednik Barack Obama kot republikanski kandidat Mitt Romney sta po zadnjih javnomnenjskih anketah na zvezni ravni skoraj popolnoma izenačena. Vendar ima Obama še vedno nekoliko prednosti v treh najbolj izenačenih zveznih državah. V Virginiji naj bi vodil za tri odstotne točke, v Ohiu in Floridi pa za dve.

Nobena izmed anket Obami sicer ne napoveduje brezpogojne zmage, saj vsi rezultati padajo v tako imenovan interval kredibilnosti, mehanizem, s katerim rezultate internetnih anket prilagajajo statistični variaciji. Kandidata sta popolnoma izenačena tudi v zvezni državi Kolorado. Na ravni vseh zveznih držav pa ankete obema pripisujejo 46 odstotkov, kar pomeni, da le štiri dni pred odprtjem volišč noben kandidat nima odločilne prednosti.

Vendar so ankete na nacionalni ravni nekoliko manj pomembne, saj se bodo torkove volitve odločale predvsem v osmih oziroma devetih zveznih državah, kjer sta kandidata še vedno izredno izenačena. Obama naj bi imel v bitki za 270 elektorskih glasov, ki jih je treba zbrati za vstop v Belo hišo, sicer nekoliko prednosti.

To potrjujejo tudi volivci, saj je na vprašanje, kdo bo po njihovem prepričanju zmagal, ne glede na to, koga bodo sami volili, kar 52 odstotkov odgovorili, da pričakujejo zmago Obame, le 32 odstotkov pa je prepričanih v Romneyjevo zmago.

Romneyju bo zelo težko uspel preboj v Belo hišo, če si ne zagotovi zvezne države Ohio, a prav tam Obama vodi s 47 odstotki.

Kateri kandidat lahko prinese spremembo?

Oba kandidata svoji kampanji predstavljata kot predloga dveh različnih vizij razvoja Amerike. Obama zato zagotavlja: "Vemo, kaj je sprememba, in to ni tisto, kar ponuja guverner Romney," je svojim podpornikom v Ohiu povedal Obama. Po njegovem prepričanju je državi uspel že velik napredek, a jih vseeno čaka še veliko dela.

Medtem Romney poudarja, da je zadnje poročilo o stanju gospodarstva žalosten opomnik, da ameriška ekonomija še naprej skoraj miruje. "Kandidat Obama je obljubil spremembo, a je ni uresničil. Jaz obljubljam spremembo in lahko pokažem na vse spremembe, ki sem jih že dosegel," je povedal republikanski kandidat. Romney je poudaril, da Obama v resnici ni nikoli razumel, kako se v ekonomiji ustvarjajo nova delovna mesta.

Divji tempo kampanje se bo nadaljeval še naprej

Obama bo ta konec tedna obiskal še Iowo, Ohio, Wisconsin in Virginijo, ki so vse odločilne zvezne države. Romney medtem potuje v New Hampshire, Iowo in Kolorado, zvezne države, v katerih je bil na zadnjih predsedniških volitvah zmagovit Obama. Republikanski kandidat bo imel v nedeljo svoje predvolilne shode še v Iowi, Ohiu in Pensilvanji.

Splošen konsenz političnih analitikov je, da bo vse odvisno od peščice še neodločenih zveznih držav. Med njimi je še posebej pomemben Ohio, ki prinaša 20 elektorskih glasov in v katerem za zdaj bolje kaže Obami. A prav v tej zvezni državi je imel Romney do zdaj največji shod svoje kampanje, ki se ga je udeležilo več kot 18.000 privržencev republikanskega kandidata. Prisotnim je Romney povedal, da računa na zmago v njihovi državi.

Predčasno volilo že 24 milijonov Američanov

Prejšnji teden je predsednik Obama na kratko prekinil svojo kampanjo in predčasno oddal glas v svojem rojstnem mestu, Chicagu. Svoj glas je do zdaj predčasno oddalo že 24 milijonov volivcev. Obama pa Američane poziva, naj to storijo čim bolj množično. Zelo verjetno je tudi, da zaradi posledic orkana Sandy marsikdo ne bo oddal glasu, a ugibanja o morebitnem zamiku volilnega torka postajajo vse manj verjetna.

Raziskava centra Pew Hispanic pa je pokazala, da ima Obama tudi močno podporo med Latinskoameričani, zanj bi namreč volilo kar 70 odstotkov, medtem ko bi Romneyju svoj glas namenilo le 20 odstotkov Latinskoameričanov.

Ne spreglejte