Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 1. 2019,
7.45

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

trgovina spor ZDA Kitajska

Ponedeljek, 7. 1. 2019, 7.45

5 let, 3 mesece

ZDA in Kitajska začele pogajanja o trgovinskem sporu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Donald Trump in Ši Džinping | Kitajski predsednik Ši Džinping in ameriški predsednik Donald Trump sta decembra lani v Argentini v trgovinski vojni začasno sklenila premirje. | Foto Reuters

Kitajski predsednik Ši Džinping in ameriški predsednik Donald Trump sta decembra lani v Argentini v trgovinski vojni začasno sklenila premirje.

Foto: Reuters

ZDA in Kitajska začenjajo dvodnevne pogovore, v katerih bosta državi poskušali narediti korak naprej pri razreševanju trgovinskega spora. Gre za prva neposredna pogajanja med stranema, odkar sta ameriški predsednik Donald Trump in njegov kitajski kolega Ši Džinping decembra v trgovinski vojni sklenila začasno premirje.

Ameriško delegacijo na pogajanjih vodi namestnik ameriškega trgovinskega predstavnika Jeffrey Gerrish, ki ob začetku pogovorov v Pekingu ni dajal izjav. 

Razprava naj bi po navedbah kitajskega ministrstva za trgovino tekla o "implementaciji pomembnega soglasja", ki sta ga ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Ši Džinping dosegla decembra lani ob robu vrha skupine G20 v Argentini.

Donald Trump, Ši Džinping
Novice "Neverjeten" dogovor Trumpa s kitajskim kolegom

Trump verjame v možnost dogovora

Med drugim sta se predsednika dogovorila, da se obe strani do prvega marca vzdržita uvajanja novih carin. Trump je trgovinsko vojno s Kitajsko sprožil lani zaradi po njegovem mnenju nepoštenih kitajskih trgovinskih praks. Državi sta si medsebojno naprtili visoke carine na več kot 300 milijard dolarjev vredno blago. Konflikt je začel spodkopavati dobičke podjetij in zamajal finančne trge.

Trump je prejšnji teden okrepil upanje trgov, da bo mesece dolg trgovinski spor kmalu zgodovina. "Mislim, da bomo s Kitajsko dosegli dogovor," je dejal v petek. "Tečejo obsežna trgovinska pogajanja. Predsednik Ši je tesno vključen vanje, prav tako kot jaz. Zadevo naslavljamo na najvišjih ravneh in zelo dobro nam gre," je dodal Trump.

V nedeljo se je ameriški predsednik odpravil v predsedniško letovišče Camp David, kjer bo o poteku trgovinskih pogajanj in drugih vprašanjih razpravljal s svojimi svetovalci. V ameriški delegaciji v Pekingu so predstavniki ameriških ministrstev za finance, trgovino, kmetijstvo in energijo.

Kitajska očitno ni pripravljena na popuščanja

Trump računa, da se bo Peking zahtevam ZDA lažje uklonil ob vse jasnejših znakih gospodarskega ohlajanja. A avtor uvodnika v kitajskem državnem časniku Global Times je danes poudaril, da popuščanja Kitajske ne bo. "Če bi bil Peking pripravljen dvigniti belo zastavo, bi to že storil," so zapisali pri omenjenem časniku.

Med spravnimi potezami v zadnjem času sta kitajski odločitvi o uvozu ameriške soje ter ameriškega riža, kitajsko vrhovno sodišče pa je od začetka leta 2019 pristojno tudi za obravnavo primerov kršenja intelektualne lastnine. Do zdaj so te pritožbe obravnavala višja sodišča v provincah, nov način obravnave pa naj bi pomagal preprečiti nekonsistentnost uporabe prava ter izboljšal kakovost in učinkovitost sojenj.

ZDA so v 2017 iz Kitajske uvozile za 506 milijard dolarjev dobrin. Kitajska je v istem letu uvozila za 130 milijard dolarjev ameriškega blaga.

Ne spreglejte