Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2013,
9.20

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Severna Koreja Južna Koreja ZDA provokacija

Ponedeljek, 25. 3. 2013, 9.20

5 let, 2 meseca

ZDA in Južna Koreja z vojaškim paktom proti "provokacijam severa"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
ZDA in Južna Koreja sta podpisali vojaški pakt, ki naj bi državi varoval pred morebitnim napadom ali vdorom Severne Koreje.

Razmere na Korejskem polotoku so po severnokorejskem jedrskem poskusu februarja letos izredno napete. Severna Koreja je v odgovor na zaostritev sankcij proti njej, ki jih je sprejel Varnostni svet Združenih narodov, in na vojaške vaje v Južni Koreji preklicala pogodbo o prekinitvi spopadov iz leta 1953, s katero se je končala korejska vojna.

Američani Južnokorejcem ponujajo t. i. jedrski dežnik, ki naj bi sicer sever odvračal od jedrskega napada, ne preprečuje pa morebitnih manjših vojaških incidentov. Z najnovejšim načrtom bi lahko Južna Koreja zahtevala vojaško pomoč ZDA, če bi Pjongjang uresničil nedavne grožnje in napadel katerega izmed odročnih južnokorejskih otokov.

"Dogovor obema državama omogoča, da skupaj odgovorita na lokalne provokacije severa, torej z Južno Korejo v ospredju, podporo pa ji zagotavljajo ZDA," je ob petkovem podpisu sporazuma povedal tiskovni predstavnik južnokorejskega ministrstva za obrambo. "Učinek sporazuma bo, da Severna Koreja ne bo nadaljevala svojih provokacij," dodaja.

Najnovejši pakt je bil osnovan že leta 2010, takrat je namreč Severna Koreja obstreljevala južnokorejski obmejni otok. Istega leta je prav tako potonila južnokorejska vojna ladja, v nesreči je umrlo 46 vojakov. Južna Koreja je za torpediranje ladje obtožila Severno Korejo, kar pa je Pjongjang zavrnil.

Varnostni svet ZN-a je sicer v začetku meseca soglasno potrdil novo resolucijo, s katero je zaostril sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega tretjega jedrskega poskusa, ki ga je izvedla 12. februarja. Resolucijo je podprla tudi zaveznica Pjongjanga Kitajska. VS ZN je uvedel sankcije proti dvema podjetjema, Akademiji naravoslovnih znanosti in trem visokim posameznikom, ki sodelujejo pri razvoju oborožitve.

Ne spreglejte