Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 8. 2018,
15.21

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

monsunsko deževje poplave

Sreda, 29. 8. 2018, 15.21

5 let, 7 mesecev

Zaradi zrušenja dela jezu v Mjanmaru poplavilo okoli sto vasi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
poplave Bangladeš Indija monsun | Voda je poplavila pokrajino in poškodovala most na avtocesti. | Foto Reuters

Voda je poplavila pokrajino in poškodovala most na avtocesti.

Foto: Reuters

Monsunsko deževje je zgodaj davi po lokalnem času zrušilo prepust za odvečno vodo na jezu v kraju Swar v osrednjem delu Mjanmara, zaradi česar je voda preplavila jez in zalila okoli sto bližnjih vasi. Oblasti so evakuirale več kot 50 tisoč ljudi, o morebitnih žrtvah doslej še ni poročil.

Po navedbah gasilcev, na katere se sklicuje tiskovna agencija Reuters, je razpoka v jezu, namenjenem za namakanje, nastala danes okoli 5.30 po lokalnem oz. v torek okoli 23. ure po srednjeevropskem času.

Število žrtev še ni znano

Oblasti so sporočile, da je močno monsunsko deževje v regiji Bago poškodovalo odtočni kanal jezu, ki ureja izpust odvečne vode. Voda je zato poplavila ravninsko pokrajino, poškodovala pa je tudi most na avtocesti, ki povezuje dve največji mjanmarski mesti Yangon in Mandalay. Oblasti so most zaprle.

poplave
Novice V Indiji poplave zahtevale več kot 400 žrtev

"Nimamo točnih podatkov o številu žrtev, vendar je voda prizadela vasi, kjer živi več kot 50 tisoč ljudi," je povedala direktorica ministrstva za socialno varstvo Phyu Lae Lae Tun. Dejala je še, da je voda prizadela 12 tisoč gospodinjstev v stotih vaseh. Trenutno po njenih navedbah za ljudi, ki so bili primorani zbežati z domov, postavljajo začasna taborišča, medtem ko so drugi izseljeni zatočišče poiskali v samostanih.

potres, Lombok, Indonezija
Novice Na indonezijskem otoku Lombok rušilni potres, na Japonskem tajfun

Konvoji vojaških tovornjakov so na poplavljena območja pripeljali čolne. Na kraj nesreče je med drugim prispel tudi načelnik generalštaba Min Aung Hlaing, ki se po nedavni objavi poročila neodvisne preiskovalne misije ZN sooča z obtožbami zločina proti človečnosti.

"Delati moramo skupaj," je povedal lokalnim medijem. "Odtočnega kanala trenutno ne moremo obvladati in voda se ne bo ustavila," je dodal. Obilno monsunsko deževje je minuli mesec povzročilo tudi zrušenje jezu v Laosu, pri čemer je umrlo najmanj 35 ljudi, veliko jih še pogrešajo.

Ne spreglejte