Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2017,
7.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Teksas Orkan Harvey Houston

Četrtek, 31. 8. 2017, 7.12

6 let, 6 mesecev

Zaradi uničujočega orkana eksplozija kemične tovarne #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

V kemični tovarni Arkema, ki leži blizu poplavljenega ameriškega mesta Houston, je okoli 2.00 ponoči po lokalnem času prišlo do dveh eksplozij. Iz tovarne se vali črn dim. Poročajo tudi o poškodovanih. V bolnišnico so odpeljali deset oseb.

Tovarno, v kateri proizvajajo organske perokside za proizvodnjo plastike, so še pred prihodom orkana Harvey do ameriške zvezne države Teksas v petek zaprli, vendar pa je zaradi velike količine padavin območje poplavljeno, nima pa niti elektrike, so še pred eksplozijo sporočili iz tovarne. Poplavljeni so tudi rezervni generatorji.

Pred eksplozijo so preventivno z območja 2,4 kilometra okoli tovarne že evakuirali prebivalce. Iz družbe so v zadnjih dneh večkrat opozorili, da so eksplozije in požari v poplavljeni tovarni praktično neizogibni. Voda v poplavljenih objektih lahko namreč sproži kemijske reakcije nekaterih kemikalij, kar ima za posledico eksplozije in požare.

Najmanj 37 mrtvih

Po navedbah CNN je v orkanu, ki so ga spremljali tudi močni sunki vetra, doslej umrlo najmanj 37 ljudi. Prizadeta je tudi dobava energetskih virov, saj je zaprtih tudi več rafinerij na območju poplav. Po podatkih ameriških vremenoslovcev je orkan medtem že oslabel v tropsko nevihto, vendar pa še vedno prinaša močno deževje nad vzhodni Teksas in zahodno Louisiano.

Guverner Teksasa Greg Abbott je v sredo posvaril, da bodo posledice Harveyja, ki se je kot tropska nevihta zdaj premaknil na mejo med Teksasom in Louisiano, precej večje od posledic, ki jih je povzročil orkan Katrina v New Orleansu in okolici pred 12 leti, ali pa orkan Sandy, ki je leta 2012 opustošil vzhodno obalo ZDA. Ocenil je, da bo škoda po Harveyju presegla 120 milijard dolarjev, kolikor jih je zahtevala Katrina leta 2005.

Meteorologi še naprej napovedujejo obilne padavine

Abbott je še povedal, da so za zdaj v zasilnih zatočiščih v Houstonu nastanili okoli 8.500 ljudi, ki so jih rešili iz poplavljenih domov. Opozoril je, da se bo verjetno število smrtnih žrtev še povečalo, saj še vedno niso iz najhujšega. "Še vedno rešujemo življenja," je dejal tudi direktor zvezne agencije za izredne razmere (Fema) Brock Long.

Pri reševanju sodeluje okoli 14.000 pripadnikov teksaške nacionalne garde, skupno pa naj bi vpoklicali še dodatnih 10.000 vojakov, tudi iz drugih zveznih držav. Long je še povedal, da so pri Femi že zabeležili 210.000 gospodinjstev, ki potrebujejo oz. bodo potrebovala zvezno pomoč. Za nujno pomoč so pri tej agenciji že namenili 37 milijard dolarjev.

Položaj se očitno ne bo izboljšal še nekaj dni. Meteorologi še naprej napovedujejo dodatne obilne padavine, čeprav so že zdaj rekordne.

Ne spreglejte