Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2016,
7.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,60

5

Natisni članek

Nica teroristični napad

Ponedeljek, 18. 7. 2016, 7.47

6 let, 6 mesecev

Napadalec iz Nice prek spleta iskal afere z moškimi in ženskami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,60

5

Francoske oblasti so v zvezi z napadom v Nici, v katerem je umrlo 84 ljudi, v nedeljo aretirale albanski par. Moški in ženska sta osumljena, da sta napadalcu priskrbela pištolo, poroča britanski Telegraph. Žrtvam so se opoldne poklonili z minuto molka.

Trenutno je pridržanih šest oseb, med drugim tudi napadalčeva žena in 37-letni moški, ki mu je Mohamed Lahouaie Bouhlel 18 minut pred napadom poslal sporočilo, naj mu priskrbi več orožja.

Francoz tunizijskih korenin, 31-letni Mohamed Lahouaieja Bouhlel, je v četrtek zvečer z 19-tonskim tovornjakom hladilnikom divjal skozi množico, ki se je ob državnem prazniku zbrala na priljubljenem sprehajališču Angleška promenada, dokler ga niso ubili policisti. Odgovornost za napad je v soboto prevzela džihadistična skupina Islamska država, čeprav preiskovalci, ki domnevajo, da se je napadalec radikaliziral v zelo kratkem času, do zdaj še niso našli dokazov, da je bil Bouhlel povezan z omenjeno teroristično skupino.

V javnost prihaja vedno več podrobnosti o zasebnem življenju Mohameda Lahouaieja Bouhlela. Po poročanju Daily Maila so na njegovem mobilnem telefonu našli številna sporočila, fotografije in videoposnetke moških in žensk, ki jih je spoznal prek spleta in s katerimi je imel spolne odnose. Med njimi je tudi 73-letni moški, poroča Sky News.

Bouhlel, ki se je radikaliziral šele pred kratkim, je prav tako pil alkohol in zlorabljal droge.

V nedeljo znova odprli promenado

Bouhlel je prizorišče napada z najetim tovornjakom obiskal že v dneh pred napadom. Po Angleški promenadi naj bi tako peljal že 12. in 13. julija. Angleško promenado so po napadu zaprli, v nedeljo pa so jo znova v celoti odprli za promet. Pred tem so se žrtev napada spomnili z minuto molka.

Francoska ministrica za zdravje Marisol Touraine je sporočila, da je po napadu v bolnišnicah še vedno 85 ranjenih. Med njimi jih je 18 v kritičnem stanju, od tega tudi en otrok. Po besedah ministrice jim je uspelo identificirati vse ranjene razen enega.

Sarkozy za izgon vseh tujih državljanov, povezanih z radikalnim islamom

Vlada ni naredila dovolj za zaščito državljanov, trdi nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je pozval k izgonu vseh tujih državljanov s povezavami z radikalnim islamom, poroča BBC.

Ne spreglejte