Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 10. 2019,
10.09

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,96

15

Natisni članek

brexit jabolka zavržena hrana Velika Britanija

Ponedeljek, 21. 10. 2019, 10.09

4 leta, 6 mesecev

Zaradi brexita zgnilo že za 16 milijonov jabolk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,96

15

Jabolka | Na Otoku so zaradi pomanjkanja delavcev letos morali zavreči na tone sadja in zelenjave. To število je ekvivalentno 16 milijonom jabolk. | Foto Reuters

Na Otoku so zaradi pomanjkanja delavcev letos morali zavreči na tone sadja in zelenjave. To število je ekvivalentno 16 milijonom jabolk.

Foto: Reuters

Zaradi brexita bo na poljih in v sadovnjakih v Veliki Britaniji po oceni nacionalnega združenja kmetov zgnilo na tone sadja in zelenjave. Pridelovalci, ki jim zaradi napovedanega britanskega izstopa iz Unije grozi veliko pomanjkanje sezonskih delavcev, se bojijo, da bo končno število uničenih pridelkov še večje. Število nepobranih poljščin je že zdaj ekvivalentno 16 milijonom zavrženih jabolk.

Raziskave, ki so jih v prej omenjenem združenju, znanem pod kratico NFU, izvedli med kmeti, po poročanju Independenta kažejo, da so na Otoku letos morali zavreči že slabih 1,15 tone jabolk, končno število pa bi se po besedah pridelovalcev lahko še povečalo.

Boris Johnson
Novice Britanski poslanci danes ne bodo znova odločali o dogovoru o brexitu

Poljščine gnijejo, ker ni delavcev, ki bi jih pobrali

Razlog, da jabolka in druge poljščine ostajajo nepobrane in gnijejo, je v hudem pomanjkanju sezonskih delavcev v kmetijstvu. Zaradi brexita, ki naj bi se zgodil 31. oktobra, na Otoku namreč primanjkuje tujih delavcev. Avgusta so tako zaznali 17-odstotni primanjkljaj, septembra pa 20-odstotnega.

Jabolka gnijejo, ker ni delavcev, ki bi jih pobrali. | Foto: Reuters Jabolka gnijejo, ker ni delavcev, ki bi jih pobrali. Foto: Reuters

Po navedbah prej omenjenega združenja pridelovalcev se namreč sezonski delavci zaradi negotovosti glede brexita raje odločajo za delo v drugih državah članicah EU, na primer v Nemčiji, na Nizozemskem in Danskem. "Delavci imajo veliko vprašanj, na primer ali se bodo lahko prihodnje leto vrnili, ali bodo potrebovali potni list, ali bo za nadaljevanje dela zadoščalo delovno dovoljenje, ali jih bodo ustavili na meji," pravi Ali Capper iz NFU.

Primanjkljaj sezonskih delavcev opažajo vse od referenduma o brexitu

Primanjkljaj sezonskih delavcev po njenih besedah na Otoku narašča vse od referenduma o brexitu, ki so ga v Veliki Britaniji izvedli leta 2016. "Rekrutiranje delavcev, primarno iz Romunije in Bolgarije, je v zadnjih nekaj letih postalo vedno bolj zahtevno," pojasnjuje Capperjeva. Kmetje britansko vlado zato pozivajo, naj nadgradi veljavno zakonodajo, ki za zdaj omogoča zgolj zaposlitev 2.500 sezonskih delavcev iz držav zunaj EU.

Ne spreglejte