Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2013,
16.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZDA kriza gospodarstvo

Petek, 12. 7. 2013, 16.23

8 let

Zakaj ZDA ostajajo številka ena na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
ZDA ostajajo najmočnejše gospodarstvo na svetu. Povečanje produktivnosti, nove tehnologije, vodilne svetovne blagovne znamke, ugodni demografski trendi. To so nekateri izmed razlogov za njihovo moč.

V obdobju po svetovni finančni krizi, ki je izbruhnila leta 2008, se je v svetovni javnosti ustvaril vtis o ZDA kot svetovnem bolniku: razpadajoča infrastruktura, množica nezaposlenih in revnih ter peščica bogatih, ki na moralno sporne načine postajajo vse bogatejši. Nekaj je resničnega, vse pa ne, piše nemški časopis Focus.

Ameriško gospodarstvo dvakrat večje od kitajskega ZDA namreč ostajajo gospodarska številka ena na svetu, in to s precejšnjo prednostjo. Imajo le 4,5 odstotka svetovnega prebivalstva, a kar 20 odstotkov svetovnega bruto domačega produkta (BDP). Ameriško gospodarstvo je dvakrat večje od kitajskega, ki je številka dva na svetu.

Za nameček ZDA pripadajo majhnemu, ekskluzivnemu krogu držav, v katerih je realni BDP višji kot pred krizo v letih 2007/2008. ZDA so prav tako svetovni rekorder v industrijski produkciji.

Leta 2012 je ta država izdelala industrijsko blago v vrednosti 1,9 bilijona dolarjev. To je 27 odstotkov več kot leta 2009. V industriji je v tem času nastalo 500.000 več delovnih mest. Ključna beseda: reindustrializacija ZDA.

Selitev produkcije nazaj v ZDA Vse več ameriških podjetij namreč seli svojo produkcijo nazaj na domača tla – iz Azije, Južne Amerike ali vzhodne Evrope. V teh deželah so stroški dela sicer nižji, vendar je slabša tudi produktivnost. Poleg tega je oznaka Made in USA pri ameriških porabnikih, ko se odločajo, kaj bodo kupili, še vedno upoštevanja vreden dejavnik.

Pomemben dejavnik reindustrializacije je t. i. energetska renesansa. ZDA zaradi izkoriščanja plina in nafte iz skrilavca, kar jim je omogočilo razvoj novih tehnologij, postajajo vse bolj neodvisne od uvoza tuje energija. Ameriška industrija ima tako na voljo poceni domačo energijo, drugje po svetu je energija občutno dražja. Tako je prvič v 16 letih produkcija v ZDA presegla uvoz.

Združene države Amerike imajo tudi demografske prednosti: Američani so v povprečju precej mlajši kot prebivalci v drugih industrijskih državah – povprečni Američan je star samo 36,9 leta. Dežela neomejenih možnosti je še vedno vabljiv cilj za množice priseljencev: priseljevanje na eni strani prinaša težave, vendar hkrati tudi prednosti: stroški pokojninskega sistema, zdravstvenega zavarovanja in odplačevanje dolgov namreč slonijo na trdnih demografskih temeljih. Blagovne znamke, izvoz, neposredne naložbe ZDA so med največjimi izvoznicami – na četrtem mestu za Kitajsko, Nemčijo in Japonsko. Ameriški avtomobili zadnje čase sicer pri tujih kupcih ne gredo za med, a blestijo izdelki podjetij, kot so Apple, Procter & Gamble ali Ralph Lauren, ki se dobro prodajajo po vsem svetu.

Dobro so se odrezale tudi pri privabljanju neposrednih tujih naložb. Lani je bilo v ZDA 736 milijard neposrednih tujih naložb, kar pomeni 15 odstotkov vseh neposrednih tujih naložb na svetu. S tem so ZDA zrinile z vrha lestvice Kitajsko.

Apple, Google, IBM, McDonald´s, Coca-Cola, AT & T, Microsoft, Marlboro. In Visa. To je devet blagovnih znamk z najvišjo vrednostjo na svetu, vse so ameriške. Šele na desetem mestu je kitajsko podjetje China Mobil. Najboljše univerze, svetovna valuta … ZDA so vodilne na tehnološkem področju. Imajo podjetja, kot so Apple, Facebook ali Qualcomm. Naložbe v nove tehnologije so v obdobju od leta 2008 rahlo narasle, medtem ko jih je v zahodni Evropi, na Japonskem in Kitajskem manj. Tudi najboljše svetovne univerze so v ZDA: Harvard, MIT ali Yale. Med deseterico najboljših na svetu jih je kar šest. Prav tako je ameriški dolar še vedno najpomembnejša svetovna valuta, in to z velikim naskokom pred zasledovalci. Konec leta 2012 je bilo 62 odstotkov denarnih rezerv v centralnih bankah po svetu v dolarjih.

Ne spreglejte