Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 12. 2020,
7.12

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

25

Natisni članek

Hrvaška potres Zagreb

Ponedeljek, 28. 12. 2020, 7.12

3 leta, 3 mesece

Zagreb stresel močan potres, čutili smo ga tudi v Sloveniji #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

25

Močan potres z magnitudo 5,2, ki je danes zjutraj stresel širše območje Zagreba, je imel žarišče 12 kilometrov jugozahodno od Siska. Številni prebivalci Siska so zbežali na ulice. Poškodovanih je bilo več kot sto objektov. Večinoma gre za poškodovane strehe in dimnike, popokale so tudi stene v številnih stanovanjskih in gospodarskih objektih, so potrdili na novinarski konferenci štaba civilne zaščite sisaško-moslavške županije.

Gasilci
Planet TV Kako ravnati, če smo ujeti v ruševinah potresa? #video

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 6.28 zjutraj zaznali močan potres 112 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane. Po podatkih Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (ESMC) je imel magnitudo 5,2 in žarišče 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. Kot je na svojem profilu na Facebooku zapisal župan Zagreba Milan Bandić, ne poročajo o resnejših posledicah potresa. 

Strossmayerova i Zitna

Objavil/a sisakportal.hr dne Nedelja, 27. december 2020

V potresih poškodovanih več kot sto objektov

Vodja županijskega štaba civilne zaščite Roman Rosavec je na popoldanski novinarski konferenci v Sisku potrdil, da potres ni zahteval človeških žrtev. Dejal je, da so do približno 14. ure ugotovili gmotno škodo na več kot sto objektih v Sisku, Petrinji in drugih naseljih. Kot je dejal, so strokovnjaki nekaj ur po potresu začeli pregledovati poškodovane objekte in ocenjevati stopnjo škode, navaja STA.

Največ škode na hišah je vaseh Strašnik in Sibić v bližini Petrinje, kjer je bilo tudi žarišče današnjih potresov. Rosavec je poudaril, da so večinoma poškodovane fasade hiš, strehe in dimniki ter da so popokale številne stene v notranjosti gospodarskih in stanovanjskih objektov. Kot je dodal, gasilci popravljajo poškodovane dimnike, da ne bi ogrožali pešcev ali cestnega prometa. Hrvaški mediji poročajo, da so prebivalci tudi sami začeli popravljati škodo na svojih hišah, še poroča STA.

Na industrijskih poslopjih, kot sta rafinerija nafte v Sisku in mesna industrija Gavrilović v Petrinji, zaradi potresov ni bilo škode, ki bi lahko povzročila onesnaženje okolja, so še sporočili na novinarski konferenci, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Območje je medtem streslo več popotresnih sunkov, najmočnejši je bil ob 7.50. Po podatkih ESMC je imel magnitudo 4,9 ter žarišče 44 kilometrov jugovzhodno od Zagreba in 11 kilometrov jugozahodno od Siska. Med prvim in drugim, močnejšim potresom so na območju Siska in Petrinje zaznali še popotresni sunek z magnitudo 1,8, poroča STA.

Po drugem, močnejšem sunku hrvaški mediji poročajo tudi o večji gmotni škodi, predvsem v Sisku. Na zgradbah v Sisku je videti popokane zidove in fasade, porušene dimnike in podobno. Prebivalci se bojijo morebitnih novih potresnih sunkov.

Pomočnik hrvaškega notranjega ministra in poveljnik civilne zaščite Damir Trut je za hrvaški radio povedal, da v Zagrebu občani ne poročajo o gmotni škodi. Z zagrebškega letališča, ki stoji jugovzhodno od mesta v smeri žarišča današnjega potresa, so sporočili, da potres ni povzročil škode in da letalski promet poteka nemoteno.

Čutili smo ga tudi v Sloveniji

Potres, ki so ga čutili tudi prebivalci Slovenije, je območje stresel danes ob 6.28. Dežurni seizmolog na Agenciji RS za okolje Andrej Gosar je za STA povedal, da so potres čutili po vsej Sloveniji. Ob tem je ocenil, da njegova intenziteta v Sloveniji ni presegla pete stopnje po evropski potresni lestvici.

Na vprašanje, kaj pomeni ta magnituda in dva močna potresa na Hrvaškem v zelo kratkem obdobju, je Gosar odgovoril, da za to ni nobene razlage, saj potresi niso enakomerno razporejeni skozi čas in prostor in se ne ve, zakaj se včasih pojavljajo pogosteje, drugič pa redkeje. Da potres ni vplival na delovanje Nuklearne elektrarne Krško, so za STA potrdili v nuklearki. Elektrarna deluje s polno močjo.

Hrvaški seizmologi so sicer posvarili tudi pred morebitnimi popotresnimi sunki. Zagreb je že marca prizadel močan potres z magnitudo 5,5. Takrat je potres poškodoval več kot 26 tisoč objektov. Današnji potres pa ni bil na istem območju kot marca letos. Tokratni je bil bolj južno od Zagreba, marčni pa je bil severno od hrvaške prestolnice, tako da ne gre za isto območje, je še pojasnil Gosar, piše STA.

Hrvaški premier Andrej Plenković in predsednik države Zoran Milanović sta danes obiskala Sisak in Petrinjo, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je na Twitterju zapisala, da je komisija v stiku s hrvaškim premierjem Plenkovićem in hrvaškimi oblastmi. "Podrobno spremljamo stanje in smo pripravljeni pomagati," je zapisala von der Leynova. "Ostani močna, Hrvaška!" je dodala.
Ne spreglejte