Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 1. 2015,
10.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 14. 1. 2015, 10.51

6 let, 6 mesecev

Zadnja izdaja Charlie Hebdoja na spletu tudi po 10.000 dolarjev (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prva izdaja revije Charlie Hebdo po terorističnem napadu je razprodana. Povpraševanje še naprej raste, cena izvodov na spletu dosegajo vrtoglave zneske.

Eden od bržkone nenačrtovanih stranskih učinkov brutalnega pokola v Parizu je eksplozija povpraševanja po novi številki revije Charlie Hebdo. Njena redna naklada je znašala 60 tisoč izvodov, založnik pa je že nekaj dni po napadu zaradi ogromnega povpraševanja napovedal, da bo nova številka izšla na vsaj 15 različnih trgih v treh milijonih izvodov. Po poročanju tujih medijev so po današnjem uspehu za jutri že napovedali dvomilijonski ponatis.

Kako so ljudje stali v vrstah, da bi revijo dobili, je na Twitterju objavil tudi slovenski evropski poslanec Igor Šoltes.

Mohamed: Jaz sem Charlie, vse je odpuščeno Na naslovnici revije Charlie Hebdo, ki je izšla danes, je karikatura božjega poslanca in preroka Mohameda s solzami v očeh, ki v rokah drži slogan Jaz sem Charlie (Je suis Charlie). Nad karikaturo pa je zapis Vse je odpuščeno.

Pravzaprav gre za veliko ironijo. Dvanajst nedolžnih ljudi je moralo umreti, da je – s stališča globalne medijske industrije – relativno neznana in marginalna revija dosegla mednarodno prepoznavnost. Prodaja je poskočila za več desetkrat, cena pa še bolj. Na britanski različici spletnega portala za dražbe eBay cene posameznega izvoda dosegajo nekaj sto evrov, nekateri prodajalci pa zahtevajo tudi 10.000 dolarjev (8.500 evrov).

Umrl tudi urednik revije Točno pred tednom dni sta dva oborožena napadalca vdrla v pisarne satirične revije Charlie Hebdo in ubila 12 ljudi, med njimi urednika revije in karikaturiste. Revija je zaradi eksplicitnih karikatur, ki so se norčevale iz islama in preroka Mohameda, že pred tem napadom vzbujala pozornost in veljala za kontroverzen medij. Napad je po poročanju svetovnih medijev največji poseg v novinarsko svobodo v moderni zgodovini.

Ne spreglejte