Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2013,
14.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZDA zapor

Petek, 8. 3. 2013, 14.21

7 let, 12 mesecev

Za dve leti samice 11 milijonov evrov (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stephen Slevin je zaradi vožnje pod vplivom alkohola v samici preživel 22 mesecev. V tem času je bil podvržen tako malomarni obravnavi, da si je moral v nekem trenutku sam izpuliti zob.

Poravnava, ki sicer ni dosegla slabih 17 milijonov evrov, ki sta jih zahtevala Slevin in njegov odvetnik, še zmeraj ostaja eno največjih izplačil zaradi kršenja zapornikovih pravic v zgodovini Združenih držav Amerike. "Njegovo duševno zdravje je bilo v času, ki ga je preživel v zaporu, močno načeto. Za tem še vedno trpi. Nobena vsota denarja mu tega ne bo popravila," je v izjavi za javnost povedal Slevinov odvetnik in hkrati dodal, da je vseeno vesel izbojevanega denarja, ki bo njegovemu klientu omogočilo kakovostno okrevanje, poroča NBC News.

Slevinov primer priča o okrutni obravnavi, ki je je bil v zaporu Dona Ana deležen med letoma 2005 in 2007. Ker si ni mogel postriči nohtov, so bili ti na njegovih nogah tako dolgi, da so se mu začeli zavijati okrog prstov, ker so mu odtegovali pravico do prhe, pa so na njegovi koži začele rasti glivice. Do zdaj so se predstavniki zapora nenehno pritoževali na razsodbe sodišča, zdaj pa bodo morali plačati dodeljeno kazen.

Prvi, dobre 4 milijone evrov težak obrok izplačila lahko Slevin pričakuje že konec tedna. Slevinu, ki trpi za pljučnim rakom in je že tako preživel najbolj optimistične napovedi svojih zdravnikov o tem, kako dolgo bo še živel, pri vsem skupaj niti ni šlo toliko za denar kot za priznanje, da so z njim v zaporu res ravnali malomarno. Kako se je vse skupaj začelo?

Avgusta 2005 je Slevin vozil po zvezni državi Nova Mehika, ko so ga aretirali zaradi vožnje pod vplivom alkohola, hkrati pa je bil obtožen tudi kraje vozila. Zadnje ni bilo res, saj se je Slevin vozil v avtomobilu, ki mu ga je posodil prijatelj. Slevin, ki je v tistem času trpel za depresijo, je želel zapustiti Novo Mehiko, namesto tega pa je pristal v zaporu. Zaradi nevarnosti samomorilskih nagnjenj so ga za tri dni zaprli v oblazinjeno celico, vendar mu niso nudili nobene pomoči. Po treh dneh so ga pazniki brez obrazložitve preselili v samico. V vseh 22 mesecih, ki jih je preživel v zaporu, pa sploh ni bil deležen sojenja.

Zapornik v samici je upravičen do enournega dnevnega izhoda, vendar Slevin pogosto ni bil deležen niti tega. V vsem tem času se mu je zelo poslabšalo psihofizično zdravje. Zaradi Slevinovega primera v zaporu Dona Ana ni bil odpuščen nihče. So pa v izjavi za javnost sporočili, da bodo od zdaj naprej za duševno motene zapornike zgradili nov, poseben krak zapora, kjer bo zanje poskrbljeno bolje, še poroča NBC News.

Ne spreglejte