Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Ana Brnabić Aleksandar Vučić Srbija

Četrtek, 15. 6. 2017, 19.00

6 let, 10 mesecev

Vučić mandat za sestavo vlade podelil Ani Brnabić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Aleksandar Vučić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes mandat za sestavo vlade podelil dosedanji ministrici za državno upravo in lokalno samoupravo Ani Brnabić. Brnabićeva bo prva ženska, ki bo vodila srbsko vlado. Vučić je ob tem priznal, da ni odločitev ni bila lahka.

Vučić je dodal, da to ni poraz za njegovo Srbsko napredno stranko (SNS), niti za koga drugega, ampak da je želel najti najboljšo rešitev. Prihodnja premierka mora še naprej krepiti ugled države in nadaljevati reforme, je dodal.

Brnabićeva se je zahvalila Vučiću za to priložnost in dodala, da bo vlado vodila odgovorno, naloge pa bo opravljala pošteno in ljubeznivo. "Zavedam se odgovornosti, ki jo prevzemam, saj bom nasledila pravega voditelja, in obveze do državljanov, ki pričakujejo vladne rezultate, ki bodo opazni tudi na kakovosti življenja," je dejala.

Po njenem mnenju je nujno, da se dokončajo začete naloge. Dodala je, da si bo v prihodnjih mesecih prizadevala, da se Srbija pridruži modernim državam, v katerih državna uprava dela učinkovito in v prid državljanom. "Osebno sem bom zavzela, da si vsi skupaj prizadevamo za cilje, ki so večji in pomembnejših od vseh nas posamezno."

Srbsko vlado bo prvič vodila ženska

41-letna nekdanja menedžerka bo prva ženska, ki bo vodila srbsko vlado. Ministrsko mesto je prvič zasedla šele pred enim letom. Njeno imenovanje je takrat kritizirala srbska pravoslavna cerkev, saj je bila Brnabićeva prva lezbijka, ki je postala ministrica. Nad Vučićevo tedanjo izbiro pa niso bili navdušeni niti v njegovi SNS.

Najverjetneje se bo nestrankarska Brnabićeva parlamentu predstavila v sredini prihodnjega tedna. Ker ima Vučićeva SNS v parlamentu večino, verjetno ne bo imela težav s potrjevanjem vlade. Ta pa bo najverjetneje potrjena do 23. junija, ko bo potekala tudi slovesna inavguracija Vučića za predsednika Srbije.

Vučić je danes še dejal, da se vlada ne bo veliko spremenila, ji bodo pa dodali dve ministrstvi. Brnabićeva pa mu je zagotovila, da ima v parlamentu zadostno podporo.

Brnabićeva se je rodila leta 1975 v Beogradu. Diplomirala je iz poslovne administracije na univerzi Noorthwood v ameriškem Michiganu, magistrirala pa iz marketinga na univerzi Hull v Veliki Britaniji. V Srbijo se je vrnila leta 2001, kjer je delala za različna ameriška svetovalna podjetja, ki so delala na projektih razvoja lokalne samouprave, ki so se financirala iz ameriške razvojne pomoči.

Ne spreglejte