Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2016,
7.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

3

Natisni članek

Jill Stein ZDA glasovanje volitve v ZDA 2016 Donald Trump

Četrtek, 8. 12. 2016, 7.11

6 let, 6 mesecev

Vsega je konec!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

3

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zvezni sodnik iz Detroita Mark Goldsmith, ki je na zahtevo kandidatke zelenih Jill Stein v ponedeljek ukazal začetek ponovnega preštevanja glasovnic predsedniških volitev 8. novembra v Michiganu, je v sredo to štetje prekinil. To pomeni, da je volitev v ZDA konec.

Steinova je izsilila ponovno preštevanje glasovnic v Wisconsinu in se trudi to doseči tudi v Pensilvaniji, vendar pa bi morali novi rezultati v vseh treh državah odvzeti zmago republikancu Donaldu Trumpu, da bi lahko demokratinja Hillary Clinton dobila dovolj elektorskih glasov za spremembo končnega izida na ravni celotnih ZDA. Brez Michigana, kjer je Trump zmagal za okrog 10.700 glasov, to ni več mogoče.


Preberite še:

Kdo bo šival za Melanio Trump

Melania Trump se s sinom ne bo preselila v Belo hišo


Michigan zmagovalcu volitev zagotovi 16 elektorjev, Wisconsin 10 in Pensilvanija 20. Trump je z zmagami po državah osvojil 306 elektorjev, Clintonova pa 232, čeprav je po vseh ZDA skupaj dobila okoli 2,6 milijona glasov volivcev več. V Wisconsinu, kjer je Trump zmagal za okrog 22 tisoč glasov, so končali ponovno preštevanje glasovnic v 23 od 72 okrožij in Trumpova prednost pred Clintonovo je narasla za 146 glasov.

Trump za veleposlanika na Kitajskem predlagal prijatelja Xi Jinpinga

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je na čelo svoje prihodnje uprave za drobno gospodarstvo predlagal ustanoviteljico podjetja za poklicno rokoborbo Lindo McMahon, za veleposlanika na Kitajskem pa Terryja Brandstanda, prijatelja kitajskega predsednika Xi Jinpinga.

Vodenje okoljske agencije bo prevzel kritik politike podnebnih sprememb

Veliko skrbi pa nekaterim vzbuja generalni tožilec iz Oklahome Scott Pruitt, ki ga Trump predlaga za novega šefa agencije za zaščito okolja. Pruitt, ki dvomi v človeški vpliv na podnebne spremembe, namreč velja za ostrega kritika Obamove podnebne politike in za zagovornika industrije fosilnih goriv. 

V preteklosti je zaradi omejitev izpustov toplogrednih plinov sodeloval tudi v tožbah zoper agencijo, katere vodenje bo zdaj prevzel.

Goldsmith si je premislil po odločitvi prizivnega sodišča države Michigan, da Steinova nima pravne osnove, da zahteva ponovno preštevanje glasovnic, saj bi lahko šteli v nedogled, pa ji to ne bi nič pomagalo, ker je na volitvah dobila le odstotek glasov. Pomagalo bi lahko le Clintonovi, ki pa ponovnega preštevanja glasovnic ni zahtevala.

Zvezni sodnik je menil, da nima nobene pravne osnove, da bi lahko zanemaril voljo državnega sodišča in bi sam odločal o tem, ali je bila Steinova na volitvah "prizadeta", kot je trdila. Volilni odbor Michigana je po odločitvi prizivnega sodišča države sporočil, da se bo ponovno preštevanje glasovnic prenehalo, razen če bo Goldsmith vztrajal pri svojem ponedeljkovem ukazu. Sodnik tega ni storil in zgodba je končana.

Ne spreglejte