Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 5. 2017,
15.25

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Donald Trump protekcionizem Skupina G7

Sobota, 27. 5. 2017, 15.25

6 let, 11 mesecev

ZDA popustile, G7 potrdil zavezanost boju proti protekcionizmu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Donald Trump, G7 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vrh voditeljev sedmih najrazvitejših držav G7 je potrdil zavezanost skupine boju proti protekcionizmu, kar je bilo zaradi pomislekov ameriškega predsednika Donalda Trump vse do zadnjega vprašljivo. Trump na svojem bregu glede podnebnih sprememb.

"Priznavamo, da so svobodna, poštena in obojestransko koristna trgovina in vlaganja ... ključni motor za rast in ustvarjanje delovnih mest," piše v skupni izjavi. Prav zato so voditelji "ponovili svojo zavezanost ohranitvi odprtih trgov in boju proti protekcionizmu". Obenem pa bodo odločno proti "vsem nepoštenim trgovinskim praksam", so zapisali.

"Obenem priznavamo, da trgovina doslej ni vedno delovala v korist vseh. Zaradi tega se zavezujemo sprejemu ustreznih politik, ki bodo omogočile vsem podjetjem in državljanom, da bodo lahko najbolje izkoristili priložnosti globalne ekonomije," so dodali.

ZDA popustile

Glede protekcionizma so bili udeleženci vrha sicer dolgo neusklajeni, na koncu pa so ZDA presenetljivo popustile in pristale na besedilo o boju proti protekcionizmu.

Kot je po srečanju dejala nemška kanclerka Angela Merkel, se je G7 zavezal na pravilih utemeljenemu mednarodnemu trgovinskemu sistemu in se bo potrudil pripeljati trenutne pogovore v okviru Svetovne trgovinske organizacije do uspešnega zaključka.

"Skupaj bomo ohranili odprte trge in se borili proti protekcionizmu, obenem pa zagotovili ostro kljubovanje nepoštenim trgovinskim praksam," je dejala in poudarila, da je vrh dosegel pomemben napredek glede tega vprašanja.

Skupna izjava ne omenja več možnosti postavitve jasnih omejitev migracij

Veliko pozornosti je bil že v petek deležen tudi osnutek izjave glede begunske krize. Končna različica še vedno vključuje "potrditev suverene pravice držav da, individualno in kolektivno, nadzirajo svoje meje in da vzpostavijo politike v svojem nacionalnem interesu in nacionalno varnost", ne omenja pa več možnosti postavitve jasnih omejitev migracij.

Še naprej izpostavlja "potrebo po zagotavljanju podpore beguncem kar se da blizu njihovim domačim državam in omogočanje vrnitve domov". Navaja pa izjava po novem tudi, da "ustrezno urejeni tokovi lahko prinesejo ekonomske in socialne koristi tako državam izvora kot cilja pa tudi migrantom in beguncem".

"Begunci imajo popolnoma enake pravice kot vsi ostali"

Merklova je po srečanju priznala, da G7 ni posvetil vprašanju migracij in begunski politiki tolikšne pomembnosti, kot si je želela Italija. Kljub temu se ji to, kar je vključeno v izjavo, zdi razumno. "Kaže na to, da imajo begunci popolnoma enake pravice kot vsi ostali in da moramo seveda ščititi svoje meje, da se moramo boriti proti nezakonitim migracijam, da pa moramo obenem resno vzeti interese in pravice teh ljudi."

O sankcijah proti Rusiji

Države skupine G7 so poleg tega v izjavi posvarile Rusijo glede Ukrajine. "Trajanje sankcij je jasno vezano na popolno izpolnitev zavez Rusije iz dogovora iz Minska in spoštovanje ukrajinske suverenosti," so zapisali. Če bodo njena dejanja to terjala, pa so obenem pripravljeni tudi na nove sankcije proti Rusiji, dodajajo.

Opozorilo so poslale tudi Severni Koreji. Pozvale so jo, naj nemudoma in popolnoma ustavi svoj jedrski in raketni program. Mednarodno skupnost pozivajo, naj podvojijo svoja prizadevanja za sprejem ustreznih resolucij znotraj Združenih narodov.

V bližini Taormine protesti

Približno 2000 protestnikov se je popoldne ob strogih varnostnih ukrepih odpravilo na ulice mesta Giardini-Naxos, ki leži v bližini Taormine. Tam se je danes končal vrh skupine G7, proti kateremu protestirajo proti globalizaciji usmerjeni protestniki.

"Proti gospodarjem sveta, ki uveljavljajo brezposelnost, prekarnost in bedo", "Proti sedmim grehom kapitala", "Vaše vojne, naši mrtvi", so med drugim razglašali na transparentih. Zbrani so poleg tega vzklikali različna gesla, med drugim da so vsi "antifašisti".

Trump se bo o stališču glede podnebnih sprememb odločil prihodnji teden

Ameriški predsednik Donald Trump se bo glede tega, ali se bodo ZDA še naprej priznavale k pariškemu podnebnemu sporazumu, odločil prihodnji teden, je danes prek Twitterja sporočil iz Taormine, kjer se je končal vrh skupine sedmih najrazvitejših držav G7. Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da pri podnebnih spremembah ne bo kompromisov.

Preostali voditelji držav - Italije, Nemčije, Velike Britanije, Kanade in Japonske - so sicer na Trumpa pritiskali, naj ZDA ne odstopijo od sporazuma, katerega cilj je omejiti globalno segrevanje.

V kampanji pred predsedniškimi volitvami je Trump obljubljal odstop, a je nato odločitev o tem prestavil, češ da se mora še posvetovati z ameriškimi partnerji. Dokončno naj bi se odločil še pred vrhom G7, a kot je sporočil danes, bo to očitno storil prihodnji teden.

Članice skupine G7 v skupni izjavi priznavajo, da je Washington na področju pariškega sporazuma zadržan. "ZDA so v procesu ponovne preučitve politike o podnebnih spremembah in o pariškem sporazumu, zato se ne morejo pridružiti konsenzu o teh temah," so zapisale.

Kot pa so dodali, so voditelji držav in vlad Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in Velike Britanije ter Evropski svet in Evropska komisija kljub temu potrdile močno zavezanost čimprejšnji uresničitvi pariškega sporazuma.

Kot je glede tega po koncu srečanju sporočila Merklova, glede podnebnih sprememb ne bodo sprejemali kompromisov. Razpravo na vrhu je označila za "težko, če ne celo zelo nezadovoljivo".

"Zaenkrat ni nikakršnega znamenja, ali bodo ZDA obstale pri pariškem sporazumu ali ne," je dejala. Vse ostale države so "zelo jasno povedale", da ne bodo odstopale od svojih stališč, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdila nemška kanclerka.

Ne spreglejte