Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2022,
20.30

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

12

Natisni članek

vrh EU Moldavija Ukrajina

Četrtek, 23. 6. 2022, 20.30

1 leto, 10 mesecev

Vrh EU Ukrajini in Moldaviji podelil status kandidatk za članstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

12

Vrh EU | Ukrajina, Moldavija in Gruzija so za članstvo v Evropski uniji zaprosile kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino, konec februarja. | Foto Reuters

Ukrajina, Moldavija in Gruzija so za članstvo v Evropski uniji zaprosile kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino, konec februarja.

Foto: Reuters

Voditelji članic Evropske unije so na vrhu Evropske unije v Bruslju Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatk za članstvo v Evropski uniji, je na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in predsednica Moldavije Maia Sandu sta pozdravila odločitev voditeljev držav članic EU in jo označila za zgodovinski trenutek. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak pa je na Twitterju zapisal, da je to je konec "ruskega sveta" v Ukrajini in konec obdobja ruskega lobija v Evropi. 

Predsednik Evropskega sveta Michel je dodal, da današnji dan pomeni ključen korak na poti teh dveh držav v Evropsko unijo. Ob tem je čestital ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu in moldavski predsednici Maii Sandu.

Ukrajina, Moldavija in Gruzija so za članstvo v Evropski uniji zaprosile kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino, konec februarja, tako da bi evropska perspektiva zanje pomenila predvsem močno politično podporo iz Evrope. Voditelji članic Unije so o tem odločali na podlagi mnenja Evropske komisije, objavljenega pretekli teden. Ta je predlagala, da se Ukrajini dodeli status kandidatke pod pogojem, da bo izvedla številne nadaljnje pomembne reforme. Podobno velja za Moldavijo. Glede Gruzije pa je komisija priporočila le, da se ji dodeli evropska perspektiva.

Že pred zasedanjem Evropskega sveta pa so se voditelji sestali tudi s kolegi iz držav Zahodnega Balkana in razpravljali o širitvi v to regijo. Ključno vprašanje je predvsem bolgarska blokada začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in s tem tudi z Albanijo, pri čemer so se v zadnjih dneh zgodili določeni premiki.

Slovenski premier Robert Golob je na svojem prvem vrhu Evropske unije podal predlog, da se status kandidatke za članstvo takoj dodeli tudi BiH. A ta predlog ni prejel zadostne podpore, BiH tako ostaja brez statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji.

Gruziji priznali evropsko perspektivo 

Voditelji so obenem priznali evropsko perspektivo Gruzije. Status kandidatke za članstvo pa so ji pripravljeni podeliti, ko bo naslovila manjkajoče prednostne naloge, je še sporočil Michel.

Voditelja Ukrajine in Moldavije pozdravila podelitev statusa kandidatke njunima državama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in predsednica Moldavije Maia Sandu sta pozdravila odločitev voditeljev držav članic EU in jo označila za zgodovinski trenutek.

Ukrajinski predsednik Zelenski je na Twitterju zapisal, da odločitev voditeljev držav članic EU označuje "edinstven in zgodovinski trenutek v odnosih med Ukrajino in Evropsko unijo". Dodal je, da je "prihodnost Ukrajine v EU".

"To je konec 'ruskega sveta' v Ukrajini in konec obdobja ruskega lobija v Evropi. Ukrajina je uradno postala kandidatka za članstvo v Evropski uniji, Evropa je enotna kot še nikoli," je pa je na Twitterju zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. "Pred nami je težka pot, a dokazali smo bistveno: smo del civiliziranega sveta in ločili smo poti z deželo zombijev," je dodal.

Tudi Maia Sandu je v odzivu na Twitterju zapisala, da gre za "zgodovinski dan za Moldavijo". "To je nedvoumno in močno sporočilo podpore našim državljanom in evropski prihodnosti Moldavije. Hvaležni smo vam in zavezani, da bomo nadaljevali reforme," je dodala moldavska predsednica.

Moskva, Kremelj, Rdeči trg
Novice Razkritje: Rusija izvaja skrivne operacije v članicah Nata
Lugansk, Ukrajina
Novice "Bitka za ključni mesti na vzhodu Ukrajine se bliža grozljivemu koncu"
Ne spreglejte