Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 6. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

4

Natisni članek

brexit Evropska unija

Torek, 28. 6. 2016, 13.00

6 let, 6 mesecev

Voditelji EU pričakujejo, da bo London namero o izstopu objavil čim prej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

4

Voditelji EU pričakujejo, da bo britanska vlada namero o izstopu Velike Britanije iz EU objavila čim prej, je sporočilo, ki ga bo premier David Cameron odnesel v London, je v Bruslju dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Cameron je ob tem ponovil, da bo postopek po 50. členu lizbonske pogodbe sprožil novi britanski premier.

17:41

Cerar bo poročal Pahorju

17:01

Žvižgi za vodjo Ukipa

16:43

Meklova zagrozila VB

16:16

Stoječe ovacije za Škota

16:09

Juncker: Kaj sploh počnete tu?

  • 19:50

    V Veliki Britaniji sta se po referendumu o izstopu iz EU razširila rasizem in ksenofobija. Primere nestrpnosti zbirajo v skupini "Skrb zbujajoči znaki" (Worrying Signs) na družbenem omrežju Facebook. Danes je v Walsalu zagorela tudi halal mesnica. Neki moški je vanjo vrgel molotovko. Poškodovan ni bil nihče, policija pa še preiskuje, če je bil napad "rasno motiviran".     

     

  • 18:39

    Naslednik Davida Camerona na čelu britanske vlade bo znan 9. septembra, potem ko bodo kandidati najpozneje do četrtka vložili nominacije, je danes sporočila njegova konservativna stranka.

    Odbor stranke, pristojen za volitve strankarskega vodstva, je sicer v ponedeljek kot datum objave novega premierja predlagal 2. september. Zdaj so ta datum zamaknili. Kandidature bodo sicer lahko začeli vlagati v sredo. Med najresnejše kandidate za Cameronovega naslednika na Otoku prištevajo Borisa Johnsona.

  • 17:50

    Brexit je v Veliki Britaniji razburkal politično sceno. Vodja laburistične stranke Jeremy Corbyn je izgubil podporo svojih poslancev. Ti so mu s 172 glasovi proti 40 izglasovali nezaupnico.   

    "60 odstotkov članov stranke in privržencev me je demokratično izvolilo za vodjo naše stranke zaradi nove politike in ne bom jih izdal z odstopom. Današnje glasovanje poslancev nima ustavne legitimnosti," je dejal Corbyn. Glasovanje je sicer neobvezujoče in o njegovi usodi na čelu stranke odločajo člani stranke. Njegove nasprotnike je zmotilo predvsem neustrezno vodenje kampanje za obstanek v EU.

  • 17:41

    Cerar bo poročal Pahorju

    Premier Cerar namerava predsednika republike Boruta Pahorja seznaniti s pogovori o britanskem referendumu, o katerem teče beseda na dvodnevnem vrhu EU v Bruslju.

    Prav je, da kot predsednik vlade predsednika Pahorja seznanim s potekom pogovorov v Bruslju, je pred začetkom zasedanja voditeljev v Bruslju danes dejal Cerar. "Nikakor pa ne razumem, zakaj bi moral biti pri tem razgovoru prisoten Janša," je dejal.

    Po njegovem bi bilo morda razumljivo, da sta navzoča še predsednik državnega zbora in državnega sveta. Ne razume pa, zakaj bi moral biti na teh pogovorih navzoč eden od vodij političnih strank, kajti gre za medinstitucionalni pogovor.

    "Upam, da če se bomo dobili, se bomo dobili v takšni sestavi, v kakršni bo to smiselno," je še dejal Cerar.

    V uradu predsednika republike so pojasnili, da predsednik Pahor pripravlja delovni posvet predsednikov vseh parlamentarnih strank. Se pa še usklajujejo glede termina srečanja.

  • 17:35

    Nizozemski parlament je danes z veliko večino zavrnil pobudo desničarskega politika Geerta Wildersa za referendum o članstvu Nizozemske v Evropski uniji. Pobudo vodje populistične Stranke za svobodo je podprlo zgolj 14 od 75 poslancev.

  • 17:25

    Pomembno je, da ne dramatiziramo in da ostanemo v Evropski uniji enotni, je v luči referendumske odločitve Britancev, da izstopijo iz EU, ob prihodu na srečanje voditeljev EU v Bruslju danes dejal premier Miro Cerar. Obenem pričakuje, da bo britanska vlada čim prej objavila namero o izstopu, na podlagi katere bi lahko stekel postopek razdruževanja.

    Miro Cerar | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

    "Pričakujem, da bo britanska vlada čim prej opravila seznanitev in da bo na podlagi tega v nekem razumen roku stekel postopek razdruževanja," je povedal Cerar, ki se v Bruslju udeležuje dvodnevnega vrha EU, na katerem bodo v ospredju britanski referendum in njegove posledice za EU.

  • 17:01

    Žvižgi za vodjo Ukipa

    Eden glavnih pobudnikov brexita, vodja stranke Ukip Nigel Farage je bil v Bruslju deležen hladnega sprejema. "Ko sem pred 17 leti prišel sem in dejal, da bom vodil kampanjo za izstop Velike Britanije iz Evropske unije, ste se mi smejali. Danes vam ni več do smeha," je povedal kontroverzni britanski politik in si prislužil žvižge.

     

  • 16:55

    Britanske oblasti morajo nujno ustaviti ksenofobne zločine iz sovraštva, o katerih poročajo po referendumu o usodi članstva v EU, ki je bil pretekli četrtek, je danes dejal visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid al Husein.

  • 16:51

    Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je napovedal, da bo po odločitvi Britancev za izstop iz EU nekaj časa zadržan pri vzpostavljanju novih letalskih povezav z Otokom. Na drugi strani pa je izvršni direktor letalskega proizvajalca Airbus Tom Enders zagotovil, da bodo britanske operacije ostale "integralen in nepogrešljiv" del koncerna.

    "Mislim, da z Veliko Britanijo ne bomo odprli veliko novih linij v prihodnjih 12 ali 18 mesecih, dokler bo vztrajala trenutna negotovost," je novinarjem v Bruslju dejal izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary. Podjetje sicer več kot četrtino prihodkov ustvari prav na Otoku, zato je šoku zaradi brexita še posebej izpostavljen.

  • 16:43

    Meklova zagrozila VB

    Nemška kanclerka Angela Merkel je Britancem sporočila, da bodo imeli dostop do skupnega evropskega trga le pod "določenimi pogoji". Velika Britanija pač ne more pričakovati, da bo obdržala vse privilegije, ki jih prinaša članstvo v EU, ob tem pa bi se izognila vsem dolžnostim. S tem je Merklova demantirala besede konservativnega britanskega politika, nekdanjega župana Londona in kandidata za naslednjega britanskega premierja Borisa Johnsona, ki je Britance k glasovanju za brexit nagovarjal tudi z obljubo, da bo Otok tudi po izstopu iz EU obdržal neomejen dostop do skupnega trga. Podobno kot Norveška in Islandija, ki nista v Uniji, a imata dostop do evropskega trga, bo morala tudi Velika Britanija omogočiti prost pretok ljudi, je še poudarila Merklova.   

  • 16:18

    Prva ministrica škotske regionalne vlade Nicola Sturgeon je v današnjem nagovoru v škotskem parlamentu dejala, da se bo v sredo odpravila v Bruselj, kjer bo predstavnikom Evropskega parlamenta predstavila škotsko stališče glede brexita. Poudarila je, da se bo zavzela za ohranitev položaja Škotske v Evropski uniji.

  • 16:16

    Stoječe ovacije za Škota

    Stoječe ovacije pa je požel Alyn Smith, evroposlanec s Škotske, ki je sicer večinsko glasovala proti izstopu Velike Britanije iz EU. "Škotska vas ni nikoli pustila na cedilu, prosim, da zdaj vi ne pustite na cedilu nje," je dejal.

     

  • 16:09

    Juncker: Kaj sploh počnete tu?

    V evropskem parlamentu je bilo danes vroče, predsednik evropske komisije Jean Claude Juncker je recimo svoj govor začel v diplomatskem tonu in poudaril, da je treba demokratično odločitev Britancev spoštovati, a nato britanskim poslancem povedal, da v tem parlamentu zadnjič ploskajo in posebej poslancem iz stranke Ukip ter njihovemu vodji Nigelu Faragu navrgel: "V resnici sem kar malo presenečen, da ste tukaj. Kaj sploh počnete tu? Bojujete se za izhod, vaši ljudje so glasovali za izhod. Zakaj ste tu?!"

     

  • 16:08

    Britanska centralna banka je komercialnim bankam zagotovila novih 3,1 milijarde funtov (3,7 milijarde evrov) sredstev za krepitev bilanc v času šoka zaradi izglasovanega izstopa države iz EU. Skupno je centralna banka tako bankam v treh operacijah refinanciranja okoli referenduma o brexitu namenila že več kot devet milijard funtov.

  • 15:49

    Ameriški predsednik Barack Obama je danes opozoril pred mednarodno "histerijo" po četrtkovi odločitvi Britancev, da zapustijo EU. S tem se je začasno ustavil projekt polne evropske integracije, je povedal v pogovoru za ameriško radijsko postajo National Public Radio.

    "Po glasovanju o brexitu se je pojavilo nekaj histerije, da je propadel Nato, da razpada čezatlantsko zavezništvo in da vsaka država vleče v svojo smer. To se ne dogaja," je poudaril Obama.

  • 15:31

    Britanski premier David Cameron je izrazil upanje, da si bo Velika Britanija po izstopu iz EU prizadevala za čim tesnejše odnose z unijo. Želi si tudi, da bi bil proces ločitve "čim bolj konstruktiven". Britanci po izstopu ne bi smeli obrniti hrbta Evropi, je prepričan Cameron.

  • 15:01

    Privrženci obstanka Velike Britanije v EU so iz varnostnih razlogov odpovedali za drevi načrtovane proteste v Manchestru, Oxfordu, Liverpoolu in Londonu. Na njih so nameravali izraziti nasprotovanje izidu četrtkovega referenduma, na katerem se je večina Britancev odločila za odhod iz povezave. Na shodu v Manchestru so pričakovali več kot 2.000 ljudi, a so danes organizatorji sporočili, da ga ne bo, saj da ne bi mogli zagotoviti varnosti vseh posameznikov.

     

  • 15:00

    Britanski finančni minister George Osborne je Britance danes posvaril, da jih zaradi na referendumu izglasovanega izstopa države iz EU čakajo višji davki in dodatni proračunski rezi. Vlada bo namreč morala zagotoviti "fiskalno varnost".

  • 13:30

    Evropski parlament je danes pozval Veliko Britanijo, naj takoj sproži ločitveni proces z Evropsko unijo, potem ko so se tako prejšnji četrtek na referendumu odločili britanski volivci. Resolucijo, ki so jo predlagale največje politične skupine, je podprlo 395 poslancev, 200 jih je bilo proti, 71 pa se jih je vzdržalo.

  • 13:23

    Dvodnevni vrh je namenjen nizu za EU aktualnih vprašanj, od migrantske krize do gospodarskih tem in varnostno-strateških izzivov, o katerih bodo predsedniki držav in vlad razpravljali v današnjem popoldanskem delu zasedanja in v zvezi s tem tudi sprejeli sklepe.

Brexit | Foto: Reuters Foto: Reuters

Voditelji EU so pokazali razumevanje, da je po referendumu v Veliki Britaniji potrebnega nekaj časa, vendar pa obenem pričakujejo, da bo britanska vlada namero o izstopu iz EU objavila čim prej. "To je zelo jasno sporočilo, ki ga bo Cameron odnesel odnesel v London," je na novinarski konferenci po pogovorih voditeljev osemindvajseterice v torek zvečer dejal Tusk.

Cameron je voditelje, ki so se na temo brexita sestali na delovni večerji, tudi obvestil, da bo postopek v skladu s 50. členom Pogodbe o EU sprožil novi britanski premier, je še povedal Tusk.

JunckerNimamo mesecev za meditiranje, da bi ukrepali

Tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ima določeno mero razumevanja za to, da Cameron želi nekaj časa za razmislek. "Kar ne razumem je, da so tisti, ki hočejo oditi, povsem nesposobni povedati, kaj želijo," je dejal Juncker. "Mislil sem, da če hočeš oditi, da imaš za to načrt," je dodal.

"Upam, da bo prihodnja britanska vlada namero o izstopu iz EU objavila čim prej. Želimo, da se postopek po 50. členu sproži čim prej," je poudaril Juncker. Moramo pospešiti proces, "nimamo mesecev za meditiranje, da bi ukrepali", je še dejal.

Dogajanje čez dan smo spremljali v živo:


 

Ne spreglejte