Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
9. 8. 2017,
9.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

11

Natisni članek

Francija vojaki

Sreda, 9. 8. 2017, 9.24

6 let, 6 mesecev

Vozilo zapeljalo v vojake, šest ranjenih #foto #video

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

11

Francija, policija, Pariz, napad | Foto Reuters

Foto: Reuters

V skupino vojakov v Levallois-Perreju, predmestju Pariza, je okoli 8. ure zjutraj kot kaže namenoma zapeljalo vozilo in ranilo najmanj šest vojakov, dva izmed njih huje. Francoska policija je ustrelila in prijela moškega, ki naj bi izvedel napad.

Moškega v poznih 30. letih so prijeli na avtocesti severno od Pariza v vozilu, s katerim je zapeljal v vojake.

Incident se je zgodil nedaleč od mestne hiše. Huje poškodovana vojaka so odpeljali v bolnišnico, njuni življenji pa nista ogroženi, poročajo francoski mediji.

Patrick Balkany, župan Levallois-Perreta, je povedal, da je parkirano vozilo znamke BMW čakalo, da vojaki pridejo iz vojašnice. Poudaril je, da gre nedvomno za "namerno agresijo. BMW je pospeševal zelo hitro od trenutka, ko so prišli ven. Zgodilo se je sredi mesta. Zgodilo se je zelo hitro."

Priče poročajo, da je bil v vozilu temne barve le voznik in da je bil to moški.

Minister za oborožene sile Florence Parly je incident obsodil kot "bojazljivo dejanje" in dodal, da bo motiv napada ugotovila šele preiskava, ki jo vodi posebna enota tožilstva za boj proti terorizmu.

Video: Planet TV


Izredne razmere

Francoski mediji poročajo, da je vozilo zadelo več vojakov iz Operacije Sentinelle, vojaške operacije, sprožene po terorističnih napadih novembra 2015, ko je v štirih ločenih, a usklajenih napadih po francoski prestolnici umrlo 130 ljudi. Po teh napadih je Francija razglasila izredne razmere, ki so jih nato večkrat podaljšali, nazadnje julija. V okviru Operacije Sentinelle po Franciji patruljira deset tisoč vojakov ter 4.700 policistov in žandarjev.

Čeprav tokratni motiv napada ni znan in še ni uradno potrjeno, da je šlo za namerno dejanje, pa vse kaže, da gre za nov primer napada na francoske vojaške sile.

Februarja je moški iz Egipta pred muzejem Louvre napadel in ranil vojaka z mačeto. Aprila je napadalec na Elizejskih poljanah ustrelil policistko, junija pa je privrženec Islamske države vozilo, polno steklenic goriva, zapeljal v vojaško vozilo. Napadalec je umrl, vojaki pa niso bili ranjeni.

Ne spreglejte