Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2012,
10.44

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vohuni ZDA Donald Rumsfeld Barack Obama

Ponedeljek, 3. 12. 2012, 10.44

2 leti, 10 mesecev

Vohuni Pentagona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški Pentagon v petih letih načrtuje vzpostavitev lastne vohunske mreže, ki bi vključevala 1.600 vohunov po vsem svetu.

Ameriško obrambno ministrstvo, Pentagon, načrtuje usposabljanje dela svojega vojaškega osebja za vohunske operacije po vsem svetu. Tovrstne operacije so do zdaj sicer opravljali civilisti ameriške obveščevalne agencije, Cie. Glavne tarče prenovljene Varnostno-obveščevalne službe (DIA) bodo kitajska vojska, iransko in severnokorejsko trgovanje z orožjem ter oborožene islamistične skupine v Afriki, poroča ameriški časopis The Washington Post. Zaradi načrta že ugibajo, ali bo širitev skrivnih operacij Pentagona pospremilo tudi večje število smrtonosnih napadov in drugih operacij, ki se bodo dogajale onkraj pogleda javnosti. Obstajajo namreč pomembne razlike glede zakonsko določenih obveznosti, ki jih morajo izpolnjevati civilni ali vojaški vohuni.

Reformo so poskušali izvesti že v času Busha mlajšega Pentagon je imel tovrstne načrte sicer že v času administracije Georgea Busha mlajšega, v mandatu obrambnega ministra Donalda Rumsfelda. Vendar so ti načrti takrat povzročili številne spore s Cio. Zdaj pa ta podpira reformo, saj ta predvideva, da bo imela civilna obveščevalna agencija nad novimi vohuni pomemben nadzor. Vojaški vohuni bodo tako delovali pod nadzorom vodij Cie, ti pa bodo morali odobriti tudi njihov vstop v posamezno državo. Namen vojske je, da s svojimi vohuni pridobi podatke, ki jih Cia iz določenih razlogov ne zbira. Po virih iz obrambnega ministrstva bodo ti novi vohuni bistveno bolje opremljeni za zbiranje vojaških podatkov, na primer o podrobnostih novega kitajskega orožja, za kar civilni vohuni v resnici niso izurjeni.

Pri usposabljanju bo sodeloval tudi nekdanji Blackwater Tiskovni predstavnik Cie zato poudarja, da bo nov sporazum obema obveščevalnima službama omogočil doseganje boljših rezultatov. Skupaj z osebjem Cie, ki je od napada na dvojčka, 11. septembra 2001, skokovito naraslo, bo s tem ustvarjena izredno velika in razvejana svetovna mreža vohunov. Vse to je v skladu z večjim zavzemanjem predsednika Baracka Obame za vohunstvo in skrivne operacije kot pa za klasično vojskovanje. Mesta za nove vohune bodo sicer ustvarjena na račun že obstoječih mest. Načrt se bo moral soočiti tudi z izzivom ustvarjanja na stotine novih identitet za vse nove vohune. Pri urjenju novih vojaških vohunov pa bo sodelovala tudi Cia. V projektu sodelujejo tudi zasebni pogodbeni partnerji. Že septembra je Varnostno-obveščevalna služba najela šest varnostnih podjetij, med njimi tudi nekdanji Blackwater, da bi vohune naučili "različnih veščin, potrebnih za delovanje in preživetje v sovražnem okolju".

Ne spreglejte