Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 11. 2012,
8.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nicolas Sarkozy Francois Fillon

Torek, 20. 11. 2012, 8.41

8 let

Vodstvo francoskih konservativcev prevzel Sarkozyjev zaveznik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V tesni bitki za predsedstvo francoske konservativne stranke je v ponedeljek slavil Jean-Francois Cope, zaveznik nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Jean-Francois Cope je nekdanjega premierja Francoisa Fillona premagal s 50,03 odstotka glasov proti 49,97 odstotka glasov. Notranja volilna komisija je potrdila, da je izmed skoraj 175.000 oddanih glasovnic na koncu odločalo zgolj 98 glasov. Zmaga bi lahko Copeju, čigar kontroverzna kampanja je vključevala tako imenovan protibelski rasizem v Franciji, omogočila kandidiranje na prihodnjih predsedniških volitvah leta 2017. Po drugi strani pa bi Cope lahko samo ponudil podporo, če bi se njegov mentor Nicolas Sarkozy odločil, da spet vstopi v politično areno.

"Sem odprtih rok," je Cope povedal privržencem na sedežu stranke v Parizu, potem ko so bili razglašeni izidi volitev za predsednika stranke. "V tem duhu sem telefoniral tudi Francoisu Fillonu in ga povabil, naj se mi pridruži." Fillon v odzivu na svoj poraz ni bil tako velikodušen in je volilne izide zavrnil kot posledico napak na voliščih ter opozoril na poglabljajoči se razkol v stranki. Po Fillonovem prepričanju sta bila v samem središču kampanje politični in moralni razkol. Kljub temu namerava končni volilni izid spoštovati.

Dve tretjini strankinega članstva še zmeraj verjameta v Sarkozyja Predsedniška bitka je postala umazana na točki, ko sta kandidata drug drugega začela obtoževati goljufij, kar je jasno pokazalo, kako močan razkol je nastal med desno in sredinsko smerjo, odkar je stranka maja letos po sedemnajstih letih izgubila oblast. Opozicijski spopadi so bili dobrodošli za Hollanda, ki je v ponedeljek izvedel za znižanje ocene bonitetne hiše Moody's. Ta je Franciji namreč znižala oceno z AAA na Aa1–.

Praviloma bi moral zmagovalec volitev za predsednika stranke samoumevno postati tudi naslednji strankarski kandidat na volitvah za novega predsednika Francije leta 2017, vendar ankete med članstvom stranke razkrivajo, da sta kar dve tretjini prepričani, da ima Sarkozy še zmeraj boljše možnosti kot kdorkoli drug, da premaga vladajoče socialiste. Sarkozy je sicer izjavil, da se bo čutil dolžnega vrniti, če vladi ne uspe oživiti ekonomije.

Ne spreglejte