Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 8. 2016,
19.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Donald Trump ameriške volitve Hillary Clinton

Petek, 19. 8. 2016, 19.01

6 let, 7 mesecev

Vodja Trumpovega volilnega štaba Paul Manafort odstopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Paul Manafort | Foto Reuters

Foto: Reuters

Paul Manafort, eden od vodij kampanje predsedniškega kandidata ameriških republikancev Donalda Trumpa, je danes ponudil odstop s položaja in Trump ga je nemudoma sprejel. Predvsem zaradi tega, ker so začele prihajati na dan podrobnosti o Manafortovem neprijavljenem lobističnem delu za nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča.

Manafort je leta 1996 vodil predsedniško kampanjo republikanca Boba Dola, ki je takrat izgubil proti Billu Clintonu. Zadnjemu je do zmage najbolj pomagal strateg Dick Morris, danes največji kritik Clintona in njegove soproge, zdajšnje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton. Leta 2014 je Morris napovedoval gladko zmago Mitta Romneyja proti Baracku Obami, zdaj pa napoveduje podobno za Trumpa.

Trump je danes sporočil, da je sprejel Manafortov odstop in poudaril, da mu je zelo hvaležen, da je kampanjo pripeljal tja, kjer je danes. V svoj štab ga je sicer pripeljal aprila, ko je ugotovil, da potrebuje nekoga, ki se spozna na predsedniške kampanje.

Številne menjave na vrhu volilnega štaba Trumpa

Manafort je nadomestil Coreyja Lewandowskega, ki je Trumpu dovolil, da je tak, kakršen je, strankarsko vodstvo pa je menilo, da s tem Clintonove 8. novembra ne bo premagal. Lewandowski je znan tudi po tem, da je pred odstopom surovo postopal z novinarko spletnega medija Breibart News.

Medij je novinarko pustil na cedilu in Trump je pred dnevi na čelo svoje kampanje postavil šefa Breitbart News Stephena Bannona, ki je dobil naziv glavni izvršni direktor kampanje. Obenem je za šefico kampanje postavil Kellyanne Conway, vendar pa je Manaforta in njegovega namestnika Ricka Gatesa pustil na položaju šefa in namestnika.

Donaldu Trumpu ankete pred ameriškimi volitvami ne kažejo najbolje. | Foto: Reuters Donaldu Trumpu ankete pred ameriškimi volitvami ne kažejo najbolje. Foto: Reuters

Sodelovala z Ukrajino

Na vrhu kampanje so se tako nekaj dni gnetle kar štiri osebe, zdaj pa sta Manafort in Gates odstopila. Oba sta v ZDA za dober denar družno lobirala za nekdanjega proruskega predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča, ki ga je leta 2014 odnesla prozahodna revolucija.

Manafort in Gates sta ameriškim medijem prodajala oziroma skušala prodati zgodbe o dobrem Janukoviču in zlobni politični rivalki Juliji Timošenko, ki jo je Janukovič pahnil v zapor, kjer je gladovno stavkala, Zahod na čelu z ZDA pa je zahteval njeno izpustitev.

Ne spreglejte