Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 8. 2016,
17.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

4

Natisni članek

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan

Torek, 9. 8. 2016, 17.33

6 let, 6 mesecev

Vladamir Putin in Recep Tayyip Erdogan spet postajata prijatelja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

4

Ruski predsednik Vladimir Putin je po pogovoru s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom v Sankt Peterburgu kot prednostno nalogo izpostavil vrnitev odnosov med državama na raven pred krizo. Odnosi so se ohladili po turški sestrelitvi ruskega letala novembra lani, njuno današnje srečanje pa je prvo po tem incidentu.

Pri tem je Putin dodal, da bo za obnovo gospodarskega in trgovinskega sodelovanja med državama potreben čas in veliko zahtevnega dela. "Proces se je že začel, a bo potrebnega veliko dela," je dejal na skupni novinarski konferenci z Erdoganom.

"Prioriteta je vrnitev sodelovanja na raven pred krizo"

Po pogovoru z Erdoganom, ki ga je označil kot konstruktivnega in iskrenega, je Putin še dejal, da imata državi vse možnosti za ponovno vzpostavitev celovitega dvostranskega sodelovanja, "prioriteta pa je vrnitev sodelovanja na raven pred krizo".

Putin je med drugim izpostavil, da imata Rusija in Turčija podobne poglede na boj proti terorizmu. "Menimo, da bodo rusko-turški odnosi še močnejši," pa je dejal Erdogan.

Putin je izpostavil, da je bil med prvimi, ki so po spodletelem poskusu puča poklicali turškega predsednika in mu izrazil polno podporo. "Poudariti želim, da gre za princip. Nasprotujemo vsakršnemu poskusu nezakonitega prevrata ustavnega reda," je ob začetku srečanja z Erdoganom dejal Putin. Putinovo podporo po poskusu puča je kot pomembno izpostavil tudi Erdogan.

Pozornost namenila tudi gospodarskemu sodelovanju med državama

"Upam, da bo Turčija pod tvojim vodenjem razrešila trenutne težave," je še dejal Putin. Ob tem je izpostavil, da je Erdogan prispel na obisk v Rusijo kljub težavnim političnim razmeram v Turčiji, kar po prepričanju Putina kaže na željo vseh po ponovni vzpostavitvi dialoga in normalizaciji odnosov med državama za dobro prebivalcev obeh držav.

Predsednika danes nista govorila le o političnih vprašanjih, pozornost sta namenila tudi gospodarskemu sodelovanju med državama. Erdogan je po srečanju napovedal čim prejšnjo uresničitev načrta gradnje plinovoda Turški tok, ki bi povezal Rusijo in Turčijo. Da se bodo dela na plinovodu začela v bližnji prihodnosti, je potrdil tudi Putin.

Turški tok naj bi nadomestil Južni tok, ki se mu je Rusija po vztrajanju Bruslja pri spoštovanju pravil konkurence odpovedala.

Po besedah Erdogana je njihov cilj, da bi plinovod pozneje pripeljali do Evrope. Plinovod bi moral po prvotnih načrtih povezati Rusijo in Grčijo, a je Erdogan začel projekt po zaostritvi odnosov z Rusijo ovirati.

 "Menimo, da bodo rusko-turški odnosi še močnejši," je na obisku pri Putinu dejal Erdogan. | Foto: Reuters "Menimo, da bodo rusko-turški odnosi še močnejši," je na obisku pri Putinu dejal Erdogan. Foto: Reuters

Govorila tudi o vojni v Siriji

Putin in Erdogan sta sicer na novinarski konferenci še napovedala, da bosta še danes govorila tudi o vojni v Siriji, kjer državi stojita na različnih bregovih. Rusija namreč tudi z letalskimi napadi podpira režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada, medtem ko Turčija zahteva Al Asadov odhod.

To je bilo prvo srečanje turškega in ruskega voditelja po zaostritvi odnosov zaradi turške sestrelitve ruskega bojnega letala na mejnem območju med Turčijo in Sirijo novembra lani, za kar se je Ankara morala opravičiti. To je tudi prva pot Erdogana na tuje po spodletelem puču v sredini julija.

Po sestrelitvi letala so se odnosi zaostrili

Rusi so se na sestrelitev letala odzvali zelo ostro. Prekinili so gospodarsko sodelovanje s Turki, zlasti uvoz turških kmetijskih proizvodov in sodelovanje s turškimi gradbenimi podjetji. Prekinili so tudi donosne turistične poti v Turčijo, poleg tega pa začeli obtoževati Erdogana in njegovo družino, da skrivaj sodeluje z džihadisti Islamske države in od njih kupuje nafto, čeprav naj bi bila Turčija del koalicije proti IS.

Vse do junija letos je potem trajalo, da je Erdogan naredil korak nazaj, prevzel odgovornost za sestreljeno rusko letalo, se opravičil, hkrati pa se zavzel za normalizacijo odnosov z Rusijo.

Ne spreglejte