Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2020,
8.17

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,41

27

Natisni članek

Indija WHO Koronavirus

Ponedeljek, 14. 9. 2020, 8.17

3 leta, 7 mesecev

WHO je v nedeljo potrdila nov dnevni rekord števila novih okužb

Presunljiva napoved WHO: Vse več bo mrtvih. Cepivo ne bo končalo pandemije. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,41

27

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pričakuje, da bo v Evropi oktobra in novembra naraščalo dnevno število smrtnih primerov zaradi covid-19, je danes v Koebenhavnu dejal vodja urada WHO za Evropo Hans Kluge.

"Vse težje bo. Oktobra, novembra bomo priča večji smrtnosti," je ob ponovnem hitrem naraščanju števila okužb z novim koronavirusom v Evropi, kjer sicer število smrti zaradi covid-19 za zdaj ostaja razmeroma stabilno, dejal Kluge.

"Države nočejo slišati te slabe novice"

"Vem, da v tem trenutku države nočejo slišati te slabe novice," je dejal Kluge. Kot je poudaril, želi poslati "pozitivno sporočilo", da se bo pandemija enkrat vendarle končala, poroča STA.

Posvaril pa je pred prevelikimi pričakovanji, da bo razvoj cepiva proti novemu koronavirusu končal pandemijo. "Ves čas poslušam: cepivo bo končalo pandemijo. Seveda ne bo tako," je dejal.

Protest proti koronavirusnim omejitvam v Berlinu
Novice München: proti ukrepom za zajezitev virusa protestiralo deset tisoč ljudi

"Konec pandemije bo, ko se bomo naučili živeti z njo"

"Sploh ne vemo, ali bo cepivo pomagalo vsem skupinam prebivalstva. Zdaj dobivamo nekaj znakov, da bo to pomagalo eni skupini, drugi pa ne," je dejal. "In če bomo morali naročati različna cepiva, bo to logistična nočna mora," je presodil.

"Konec pandemije bo trenutek, ko se bomo kot skupnost naučili živeti z njo. In to je odvisno od nas in to je zelo pozitivno sporočilo," je dejal Kluge.

55 evropskih članic Svetovne zdravstvene organizacije danes in v torek na spletni regionalni konferenci razpravlja o odzivu na novi koronavirus in se dogovarja o splošni petletni strategiji.

Tanja Soklič Košak Medis
Novice "Zdaj se vidi, da zdravniki mogoče tudi kaj dobrega naredijo za bolnike"

V Evropi med 400 in 500 smrti dnevno

V Evropi se je število novih okužb s koronavirusom v zadnjih tednih močno povečalo, zlasti v Španiji in Franciji. Samo v petek je bilo v Evropi potrjenih več kot 51 tisoč novih primerov, kar je po navedbah organizacije več kot na vrhuncu epidemije v aprilu.

Kljub temu število smrti zaradi covid-19 v Evropi po podatkih WHO ostaja na približno enaki ravni kot v začetku junija, in sicer potrdijo med 400 in 500 smrti dnevno.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v nedeljo potrdila nov dnevni rekord števila novih okužb s koronavirusom. V svetu so v enem dnevu potrdili 307.930 okužb, zaradi bolezni covid-19, ki jo virus povzroča, pa je umrlo še 5.500 ljudi. Do zdaj je zaradi covid-19 umrlo 917.417 bolnikov, je sporočila WHO.

Koronavirus v Franciji
Novice Visok porast okužb: po Evropi padajo rekordne številke

Z novim koronavirusom se je do zdaj okužilo že več kot 28,6 milijona ljudi, polovica v obeh Amerikah. Največji porast okužb so potrdili v Indiji, ZDA in Braziliji, ki so v pandemiji covid-19 najbolj prizadete, poroča STA.

V Indiji so v nedeljo potrdili 94.372 novih okužb, v ZDA 45.523, v Braziliji pa 43.718 novih okužb. V ZDA in Indiji so potrdili po več kot tisoč smrti, v Braziliji pa je za covid-19 umrlo 874 ljudi.

Skupno število okužb se je v Indiji povzpelo na 4,75 milijona. | Foto: Getty Images Skupno število okužb se je v Indiji povzpelo na 4,75 milijona. Foto: Getty Images

New York
Novice Bo to največje mesto duhov na svetu?

Število okužb v Indiji se bliža petim milijonom

Skupno število okužb se je v Indiji povzpelo na 4,75 milijona. Pred Indijo so po številu okužb samo ZDA s 6,4 milijona okuženih. V Braziliji so do zdaj potrdili več kot štiri milijone okužb, država pa ima neslaven rekord najvišjega števila smrti v Latinski Ameriki - do zdaj je zaradi covid-19 umrlo 131 tisoč ljudi, poročanje tujih tiskovnih agencij povzema STA.

Eurocontrol letalski industriji v EU napoveduje 140 milijard evrov škode

Pandemija covida-19 bo letalski sektor v Evropi prizadela še bolj od dosedanjih pričakovanj, je sporočil Eurocontrol. Namesto pet milijonov bo glede na leto 2019 letos izpadlo šest milijonov letov. Škoda v letalski industriji bo znašala 140 milijard evrov, kar je 30 milijard evrov več od aprilske ocene.

Eurocontrol je v posodobljeni napovedi danes ocenil, da bo število letov v Evropi letos za 55 odstotkov manjše kot leta 2019. Stanje v letalski industriji je zaskrbljujoče, je povedal prvi mož Eurocontrola Eamonn Brennan. Nezaupanje med potniki je veliko, število okužb s covidom-19 pa se v Evropi znova povečuje, je izpostavil.

Evropske države je Brennan pozval, naj sodelujejo in poenostavijo testiranje na okužbo z novim koronavirusom za potnike v letalskem prometu. "To bi potnikom, letalskim družbam in letališčem dalo več predvidljivosti." Na drugi strani se bo stanje še poslabšalo, če bodo države še naprej uvajale "pavšalne omejitve in karantenske ukrepe". To namreč ubija potovanja in turizem, je posvaril.

Evropska komisarka za transport Adina Valean je zaradi težav letalske industrije napovedala podaljšanje spremenjenih pravil. Spremembe, ki denimo preprečujejo prazne lete z namenom ohranjanja vzletno-pristajalnih pravic, naj bi podaljšali v zimsko sezono, torej do 27. marca 2021, je napovedala danes.

Da bi ohranile pravice vzletov in pristankov, morajo namreč evropske letalske družbe v vsaki sezoni izkoristiti najmanj 80 odstotkov teh, ki so jim dodeljene. Evropska komisija je v času, ko se je obseg potniškega prometa zrušil, predlagala, da se to pravilo ne upošteva. Če bi namreč še veljalo, bi to pomenilo, da morajo letalske družbe za ohranjanje obstoječih pravic leteti tudi s praznimi letali. (STA)

Preberite še:

Boksarske rokavice
Sportal Na pripravah v Avstriji so se okužili nemški boksarji
Dijakinja
Novice Razred okuženega na ljubljanski gimnaziji v karanteno le za tri dni
Ne spreglejte